Travel preporuka – 7 stvari o kruzerima koje niste znali – Travel Magazine

7 stvari o kruzerima koje niste znali

7 stvari o kruzerima koje niste znali

Bilo da ste prekaljeni putnik koji se može pohvaliti iskustvima sa više krstarenja širom sveta, ili spadate u onaj deo populacije koji nikada nije kročio na brod, neke stvari o ovim „gradovima na vodi“ koje niste znali vas mogu zaista iznenaditi.

 1. Pored vašeg, postoji još čitav jedan paralelni svet na brodu
  Vi u stvari možete da vidite samo jedan deo broda. Mnogi sadržaji kojima imate pristup na vašem kruzeru, kao što su kabine, sala za ručavanje, barovi, palube za sunčanje i teretane, imaju svoje manje verzije u nižim delovima broda, a namenjeni su zaposlenima. Gostima ovde pristup nije dozvoljen.
 2. Postoji mrtvačnica
  Većina velikih brodova ima prostor koji služi kao mrtvačnica u slučaju da tokom putovanja neko od putnika premine. U ovoj prostoriji telo se drži dok brod ne stigne do veće luke iz koje se može organizovati dalji prenos tela pokojnika. Iako kompanije za krstarenja ne vole da pričaju o ovoj temi, smrt na brodu nije tako neuobičajena, naročito zbog toga što je veliki procenat putnika starije dobi.
 3. Članovi posade često rade svaki dan
  Uvećini slučajeva članovi posade rade 7 dana u nedelji, i to više sati dnevno nego što iznosi tipično radno vreme na kopnu. Zato se često dešava da iako obilaze svet, nemaju baš puno vremena da istražuju destinacije koje brod posećuje.
 4. Posada živi na brodu, ali ne tokom cele godine
  Zbog intenzivnog tempa rada, kompanije zaposlene nakon 4 do 6 meseci na brodu često šalju kući, a zatim ih nakon nekoliko meseci odmora vraćaju na brod.
 5. Članovi posade mogu da o vama znaju zaista puno
  Da li vam se desilo da se iznenadite što vam članovi posade odmah znaju ime? Nemojte biti iznenađeni, jer je na luksuznim krstarenjima normalno da zaposleni nauče sve o vama, od imena do toga kakav čaj volite da pijete. Kompanija tokom krstarenja u centralnu bazu prikuplja sve podatke o vama, a onda, tokom sledećeg krstarenja, te podatke koristi kako bi vam ugođaj na brodu bio bolji.
 6. Kapetan ne upravlja brodom baš ceo dan
  Kruzerima se može upravljati putem kompjutera (autopilota), osim u slučajevima ulaska i izlaska iz luke ili tokom loših vremenskih uslova.
 7. Često su žurke za osoblje veselije od onih za putnike
  Ispod paluba na kojima su smešteni putnici, barovi za zaposlene ostaju otvoreni do kasno, a istraživanja pokazuju da je prosečna starost zaposlenih često manja od starosti putnika i da se u ovim barovima proseku toči više alkohola nego u putničkim barovima. Ko puno radi, žestoko se i zabavlja!

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *