Travel preporuka – 7 zadivljujućih kraljevskih palata – Travel Magazine

7 zadivljujućih kraljevskih palata

7 zadivljujućih kraljevskih palata

Izgrađene da pokažu moć i bogatstvo vladara, ovih sedam raskošnih palata širom sveta vredi posetiti makar jednom u životu…

1. Carska palata (Tokio, Japan)

Sadašnja Carska palata nalazi se na bivšoj lokaciji Edo dvorca, u velikom parku okružena rovovima i masivnim kamenim zidovima u centru Tokija. Ovo je dom japanske carske porodice. Unutrašnji deo palate je generalno zatvoren za javnost, osim 2. januara (novogodišnji pozdrav) i 23. decembra (rođendan cara). Posetioci tada mogu da uđu u unutrašnji deo i da vide članove carske porodice koji se nekoliko puta pojavljuju na balkonu. Organizovane ture čitavog kompleksa su moguće tokom čitave godine, ali se ne može ući niti u jednu zgradu.

2. Zimski dvorac (Sankt Peterburg, Rusija)

Zimski dvorac je bio zvanična rezidencija ruskih monarha od 1732. do 1917. godine. Prilikom gradnje vodilo se računa da građevina bude izuzetno monumentalna kako bi na najbolji način odrazila moć i snagu carske Rusije. Od nivoa ekstravagancije koja se može videti zastaje dah. Svaka blistava, pozlaćena, oslikana soba je svojevrstan uvid u neverovatno bogatstvo Romanovih. Obavezno treba posetiti zadivljujuće Državničke sobe, detaljno obnovljene posle Drugog svetskog rata, a muzej Ermitaž, kome je dvorac pripojen, ima preko tri miliona eksponata, uključujući remek-dela Leonarda Da Vinčija, Rembranta, Monea, Renoara, Pikasa, Van Goga i Kandinskog.

3. Topkapi palata (Istanbul, Turska)

Visoko na brdu, sa pogledom na Bosfor, Topkapi je bila omiljena rezidencija otomanskih sultana preko 400 godina. Kada je palata bila na svom vrhuncu mogla je da ugosti preko 4.000 ljudi, a u okviru kompleksa nalazila se i džamija, bolnica, pekare i kovnica. Danas, raskošni paviljoni, draguljima ispunjen trezor i harem daju fascinantan uvid u živote sultana. Palata i muzej su otvoreni svakog dana osim utorka. Od posetilaca se očekuje da nose odgovarajuću odeću, a fotografisanje je zabranjeno u izložbenim dvoranama.

4. Bakingemska palata (London, Velika Britanija)

04 LondonBakingemska palata služi kao kancelarija ali i londonska rezidencija britanske kraljice. To je jedna od retkih kraljevskih palata preostalih u svetu u kojoj se nalaze i prostorije za rad monarha. Sa prednje strane palata je dugačka 108 metara, 120 metara široka, a visoka 24 metra. U njoj se nalazi 775 soba, uključujući i 19 državničkih soba. Svakog leta kraljica širom otvara vrata svoje palate za običan svet. Posetioci mogu da razgledaju 19 veličanstvenih državnih prostorija, od kojih se mnoge koriste za svečane prilike i zvanične zabave. Sve sobe su opremljene nekim od najznačajnijih komada iz kraljevske kolekcije.

5. Velika kraljevska palata (Bangkok, Tajland)

05 BangkokU srcu tajlandske prestonice, na obali maglovite reke Čao Praja, Velika kraljevska palata u Bangkoku je bila zvanična rezidencija kraljeva Sijama od 1782. godine. Palata je sagrađena u klasičnom tajlandskom stilu tornjeva i šarenih krovnih pločica, a u okviru kompleksa se, takođe, nalazi i čuveni Hram smaragdnog Bude, gde se nalazi najsvetija budistička skulptura u zemlji. Palata se smatra najsvetijom lokacijom u Tajlandu, tako da važe stroga pravila oblačenja.

6. Alhambra (Andaluzija, Španija)

06 alhambraAlhambra je pravi dragulj mavarske kulture, gde se čuju fontane, gde šušti lišće, a drevne poeme su zapisane u kamenu. Dobila je ime po arapskoj reči koja u prevodu znači „crveni dvorac“, a ova građevina, delom tvrđava, a delom dvorac, nalazi se iznad Granade kao utočište grada koji se nalazi ispod nje. Sa preko 6.000 posetilaca koji prođu kroz palatu tokom vrelih, letnjih meseci, najbolje vreme za posetu su mirniji meseci. Na taj način se može na miru razgledati bogatstvo složenih detalja, a možda čak i ugrabiti par trenutaka da usamljeni uživate u prelepom dvorištu.

7. Palata u Majsoru (Indija)

07 MajsorPalata u Majsoru, u južnoj Indiji, je zvanična rezidencija i sedište maharadža iz Majsora, tj. njihove kraljevske porodice, koja je vladala državom od 1399. do 1950. godine. Palata poseduje dve „durbar“ dvorane (ceremonijalne dvorane za zvanične posete), a sadrži i ogroman niz dvoriša, bašti i građevina. U Majsoru postoji nekoliko palata, ali ova je sagrađena u centru Starog utvrđenja i najimpresivnija je. Smatra se najvećom od svih indijskih kraljevskih građevina, a poseti je preko 6 miliona posetilaca godišnje, što je svrstava na drugo mesto, odmah posle Tadž Mahala.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *