Travel preporuka – Ako volite knjige, ovo su mesta za vas... – Travel Magazine

Ako volite knjige, ovo su mesta za vas…

Ako volite knjige, ovo su mesta za vas…

Kada su u pitanju gradovi puni fascinantnih knjižara, grandioznih biblioteka i mesta koja su poslužila kao inspiracija za čuvena literarna dela, postoje određene destinacije koje su superiornije od ostalih.

Gradovi poput Dablina, Njujorka, Londona i Stokholma inspirisali su neke od najpopularnijih svetskih romana, a takođe su bili i dom nekim od najvećih pisaca u istoriji. Ako volite da čitate ili pišete, možete krenuti stopama čuvenih pisaca, posećujući neke od sledećih gradova.

Sankt Peterburg, Rusija

Kultni ruski grad Sankt Peterburg bio je dom sjajnih pisaca, poput Mihaila Ljermontova, Lava Tolstoja, kao i Vladimira Nabokova pre nego što je napustio Rusiju. Ali ovaj grad je poslužio i kao inspiracija i mesto dešavanja mnogih poznatih književnih remek-dela. Dok ste u Sankt Peterburgu, imaćete priliku da vidite lokacije koje se pominju u čuvenom romanu Fjodora Dostojevskog, Zločin i kazna, uključujući i mesto gde je Raskoljnikov kovao zaveru da ubije Aljonu Ivanovnu. Sankt Peterburg se smatrao kulturnim centrom carske Rusije, tako da je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje književnosti i umetnosti.

Santk Peterburg je poslužio kao inspiracija mnogim piscima

Foto: Ramon Perucho from Pixabay

Stokholm, Švedska

Prestonica Švedske je još jedan evropski grad, dom mnogih sjajnih pisaca. Zanimljivo je da je autor Stig Larson, poznat po trilogiji Milenijum (uključujući i popularnu Devojku sa tetovažom zmaja) nazivao Stokholm svojim domom. U Gradskom muzeju pogledajte izložbu posvećenu knjigama koje je ovaj grad inspirisao, kao i onima koje su napisali lokalni švedski autori. Ljubitelji knjige bi trebalo da posete i Nacionalnu biblioteku Švedske, gde se može videti najveći postojeći srednjovekovni rukopis, poznat kao zloglasna Đavolja Biblija.

Majnc, Nemačka

Postoje i one destinacije koje ljubitelji knjiga obilaze, a koje možda nisu mesto dešavanja poznatih romana, ali su zato imale važnu ulogu u istoriji globalne književnosti. Jedan od takvih gradova je Majnc u Nemačkoj, u kome je živeo Johan Gutenberg, značajna istorijska ličnost i čovek koji je izumeo štampariju. Šta bi ljubitelji knjiga radili bez njega? Gutenbergov muzej, smešten nasuprot Katedrali u Majncu, prikazuje sva Gutenbergova fantastična dostignuća. Ovde ćete, takođe, imati priliku da vidite i Gutenbergovu Bibliju – prvu knjigu izrađenu tehnikom pokretnih slova.

U malom Majncu nalazi se Gutenbergov muzej i prva štampana biblija

Foto: lapping from Pixabay

Edinburg, Škotska

Glavni grad Škotske ima dugu i bogatu književnu tradiciju, a bio je dom piscima poput Roberta Bernsa, Irvina Velša i Mjuriel Spark. Iako Edinburg ima jednu od najvećih koncentracija biblioteka na svetu, sa preko 60 na 100.000 stanovnika, jedan od glavnih razloga zašto bi ljubitelji knjiga trebalo da dođu u Edinburg je da bi posetili kafić Slon. Ova raznobojna mala kafeterija je upravo mesto gde je književnica Dž.K. Rouling napisala knjige o Hariju Poteru koje su očarale milione čitalaca i pretvorile je iz samohrane majke koja je primala socijalnu pomoć u milijarderku.

Hej na Veju, Vels

Ako ste ikada čuli za malo selo Hej na Veju u Velsu, to je verovatno zbog zanimljivih knjižara po kojima je poznato. Iako je selo dom za manje od 2.000 stanovnika, ono i dalje ima brojne jedinstvene knjižare, od kojih su neke posvećene specifičnim žanrovima. Najveća zanimljivost u selu je knjižara na otvorenom u blizini dvorca Hej. Poznata je i kao knjižara Poštenja, u kojoj se nalaze police sa knjigama koje je moguće besplatno pregledati, a ko želi da kupi neku knjigu treba samo da ostavi novac u kasi jer ovde nema prodavaca.

Hej na Vaju u Velsu poznat je po svojoj knjižari na otvorenom

Foto: Nexxo from Wikimedia Commons

London, Engleska

London je poslužio kao inspiracija mnogobrojnim delima iz svih žanrova i bio je dom mnogih legendarnih pisaca. Jedna od glavnih stvari koju treba videti ukoliko ste ljubitelj književnosti je rekonstruisan Šekspirov teatar Gloub. Ovde ćete moći da razgledate samo pozorište, kao i da saznate istoriju obnovljenog, ali i originalnog pozorišta. Ture, kojih ima svakodnevno, pružiće vam uvid u život i delo Viljema Šekspira.

Buenos Ajres, Argentina

Iako vam Buenos Ajres verovatno neće pasti na pamet kada razmišljate o književnim destinacijama, ovaj argentinski grad se mora naći na listi makar iz jednog jednostavnog razloga: prestonica Argentine ima više knjižara po glavi stanovnika nego bilo koji drugi grad na svetu. Obavezno posetite El Ateneo ako ste ljubitelj knjiga. Zadivljujuće staro pozorište je pretvoreno u knjižaru početkom 2000-ih i mesto je koje ne želite da propustite. U Buenos Ajresu se takođe održava i godišnji Sajam knjiga koji privlači poznate pisce iz celog sveta.

Buenos Ajres je grad sa najviše knjižara po glavi stanovnika

Foto: 139904 from Pixabay

Njujork, SAD

Njujork je tokom istorije nadahnuo beskrajna književna dela i nastavlja to da radi. Takođe, bio je dom brojnim izuzetnim piscima. Imenima poput Artura Milera, Tenesi Vilijemsa, Džeka Keruaka i Alena Ginsberga. Velika jabuka je podstakla kreativnost i oni su ovde pisali briljantna dela. Sam grad poslužio je kao inspiracija kultnim romanima kao što su Američki psiho, Lovac u žitu i Doručak kod Tifanija. Osim što možete obići mesta koja su inspirisala ove priče, možete posetiti i brojne njujorške nezavisne knjižare.

Dablin, Irska

Dablin je još jedan grad u kome su živeli neki od najvećih pisaca koje je svet ikada imao. Takođe, ovde se nalazi nekoliko važnih književnih lokacija koje bi svaki ljubitelj knjiga žarko želeo da vidi. Vrhunac posete irskoj prestonici je svakako poseta biblioteci Triniti koledža. Ogromna biblioteka koja potiče iz 18. veka izgleda kao mesto iz bajke. Međutim, nije samo dizajn biblioteke ono što će vas privući – upravo ovde je izložena čuvena Knjiga Kelsa, poznata i kao Knjiga Kolumba, oslikani rukopis jevanđelja na latinskom jeziku!

U biblioteci koledža Triniti u Dablinu čuva se čuvena Knjiga Kelsa

Foto: TuendeBede from Pixabay

Bat, Engleska

Jedan od glavnih razloga za posetu šarmantnom gradiću Bat u Engleskoj, pored poznatih rimskih kupatila, je i činjenica da je ovde nekada živela Džejn Ostin. Bat je poslužio kao inspiracija za njene romane Pod tuđim uticajem i Nortengerska opatija. Dok ste u Batu, obavezno obiđite Centar Džejn Ostin gde ćete se upoznati sa njenim životom i delom, ali i sa životom u Engleskoj u 19. veku. Svakog septembra grad je domaćin festivala koji nosi ime ove proslavljene engleske književnice.

Pročitajte više o najboljim knjigama o putovanjima, ali i najlepšim evropskim bibliotekama. Možda će vas zanimati i koji su to filmovi i serije mnogima poslužili kao inspiracija za putovanja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X