Travel preporuka – Atrakcije Londona: Bakingemska palata – Travel Magazine

Atrakcije Londona: Bakingemska palata

Atrakcije Londona: Bakingemska palata

U srcu Londona, okružena sa dva kraljevska parka, nalazi se Bakingemska palata, zvanična rezidencija i administrativni centar monarha Ujedinjenog Kraljevstva – kraljice Elizabete II.

Ova palata je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija grada, ne samo za ljubitelje kraljevske porodice, već i kao jedan od glavnih kulturnih simbola Britanije.

Ipak, Bakingemska palata originalno nije izgrađena za kraljevsku porodicu, već za vojvodu od Bakingema 1703. godine i nazvana je Bakingemska kuća. Kralj Džordž III ju je kupio 1761. za svoju ženu, kraljicu Šarlot i njihovu decu, kako bi mogli da borave u njoj kada se umore od života u tadašnjoj zvaničnoj rezidenciji, obližnjoj Palati svetog Džejmsa. Kada je kraljica Viktorija preuzela tron 1837, Bakingemska kuća je renovirana i postala je palata i njena zvanična rezidencija. U tom periodu palata nije imala jako obezbeđenje, pa je zanimljivo da je obožavalac kraljice Viktorije, Edvard Džonson, kao tinejdžer u nekoliko navrata neopaženo ulazio u kraljičine odaje i iz njih krao donji veš i njene lične stvari.

Bakingemska palata je jedna od najpopularnijih atrakcija Londona

Foto: Max Pixel

Što se tiče glavnih atrakcija, Kraljevska kolekcija je svakodnevno otvorena za posete, Kraljevska konjušnica od februara do novembra, dok je obilazak prostorija u palati moguć samo od 20. jula do 29. septembra, kada je kraljica na odmoru u Škotskoj, i određenim danima tokom godine.

U Palati se nalaze brojna vredna umetnička dela, ali ona su samo mali deo ukupne kraljevske kolekcije, u kojoj se nalaze hiljade vrednih slika, tapiserija, skulptura i.t.d.. Jedna od najzanimljivijih je velika slika krunisanja kraljice Viktorije. Ovde se takođe nalazi i preko 350 satova za čije navijanje dva puta nedeljno su zadužena dva zaposlena.

Bakingemska palata ima 775 soba, 52 spavaće sobe za kraljevsku porodicu i njihove goste, 188 soba za osoblje, 92 kancelarije, 78 kupatila i 19 prostorija za državne poslove. Osim kraljice Elizabete II i princa Filipa, u palati žive i princ Endru i princ Edvard sa porodicom, ali i više od 800 zaposlenih. Za najlepšu prostoriju se smatra Velika balska dvorana u kojoj je prvi zvanični događaj bila proslava kraja Krimskog rata 1856. godine. U okviru palate su bioskop, bazen, pošta, policijska stanica, mala klinika i bankomat.

Smena kraljevske garde ispred Bakingemske palate

Foto: Alfonso Cerezo from Pixabay

Tokom Drugog svetskog rata kralj Džordž VI je javno odbio da napusti palatu, pa su članovi kraljevske porodice postali meta bombaških napada (zabeleženo je devet direktnih napada). Zanimljivost za koju mnogi ne znaju su tuneli ispod palate, koji je povezuju sa obližnjim ulicama.

Vrt Bakingemske palate je najveći privatni vrt u Londonu. U okviru njega se nalaze heliodrom, teniski teren, jezero, 30 vrsta prica i oko 350 vrsta divljeg cveća. Ovde kraljica svake godine održava baštenske zabave. Da biste znali da li je kraljica kod kuće, dovoljno je da pogledate koja zavesa se vijori. Zastava Union Flag znači da je kraljica odsutna, dok se Royal Standard podiže kada je ona u rezidenciji.

Smenu Kraljevske garde ispred Bakingemske palate možete videti svakodnevno od aprila do jula i jednom u svaka dva dana od avgusta do marta. U slučaju loše vremenske prognoze, ona može biti otkazana.

Saznajte više o devet najboljih londonskih atrakcija, kao i o najboljim besplatnim gradskim atrakcijama. Pročitajte i kojim dnevnim izletima možete obogatiti posetu ovom gradu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *