Travel preporuka – Autobuski prevoz u Indokini – Travel Magazine

Autobuski prevoz u Indokini

Autobuski prevoz u Indokini

Četiri države u Jugoistočnoj Aziji imaju mnogo toga zajedničkog uključujući i veoma sličnu turističku ponudu.

Tajland, Laos, Kambodža i Vijetnam su veoma popularne turističke destinacije, koje privlače milione turista iz celog sveta.

Mnogi turisti planiraju svoju posetu Jugoistočnoj Aziji tako što u plan puta uključuju sve četiri zemlje, a između glavnih turističkih lokacija putuju lokalnom saobraćajnom mrežom – avionima, brodovima i autobusima..

Dok su brojne low-cost aviokompanije veoma gusto premrežile ovu regiju i značajno olakšale putovanja turistima, postoje i oni koji rado biraju autobuski prevoz. Uz par izuzetaka ovaj vid transporta je izvanredan, veoma udoban, bezbedan i jeftin, a omogućava uživanje u izuzetnim priprodnim lepotama u krajevima kroz koje autobusi prolaze.

Ono što je specifično za ovaj region je da ne postoje standarizovani autobusi već postoji mnogo razlika. Generalno gledano najbolje autobuse ima Tajland, mada su noćni autobusi u Vijetnamu izvanredni. Lošiji autobuski prevoz je u Kambodži i Laosu, gde putovanje može da bude čak i prava avantura.

Kraće relacije do pet sati vožnje koštaju već od pet do deset evra, dok su duže, preko pet sati, od 20 evra.

Tajlandski disko busevi

Potpuno mimo svih očekivanja u Tajlandu postoje čak i karaoke, disko ili party busevi. Zamislite da se vozite preko pola zemlje autobusom u kome do daske trešti tajlandski pop, a vozač od vas neprestano traži da pevate na sav glas. Nekima će se, naravno, ovakvo putovanje ludo dopasti. Ako ste bekpeker, avanturista, imate mladost koja može da podnese ovakvu zabavu onda su tajlandski karaoke/disco/party busevi prava stvar za vas. Oni, zapravo i jesu namenjeni mladima koji posećuju Tajland zbog zabava i noćnog provoda. Najčešći su između Bangkoka i Pataje i Puketa.

Inače, između Bangkoka i Puketa, postoji veoma razvijen autobuski prevoz, sa brojnim polascima svakog dana i veoma raznolikim cenama i uslugom. Udaljenost je nešto preko 800 km, a putovanje traje oko 12 časova. Cene karata se kreću od 25 evra, u VIP autobusima od 40 evra.

Udobno do Čiang Maja

Idilična „severna prestonica“ Tajlanda, kako nazivaju Čiang Maj (Chiang Mai), sve je popularnija među turistima. Iako udaljen od Bangkoka 700 km do ovog grada se veoma lako stiže. Na desetine autobusa, vozova ili aviona svakog dana saobraća na ovoj relaciji, a cene karata su veoma slične i povoljne. Bilo koji od ovih vidova prevoza se može rezervisati već od 15-tak evra po smeru. Što se tiče autobusa, oni su luksuzni, sa udobnim i širokim sedištima, toaletom, klimom, posluženjem, TV-om, stjuardom.

Veza Tajland – Laos

Glavni grad Laosa Vijentijan je odlično povezan sa gradovima u Tajlandu. Česte autobuske veze postoje do Bangkoka i do Čiang Maja, što su i glavne turističke rute. Kako se Vijentijan nalazi na reci Mekong koja je granica sa Tajlandom, to je najbolje da se lokalnim prevozom prvo pređe u Tajland u obližnji Nong Kai, odakle se dalje putuje u domaćem saobraćaju ka željenoj destinaciji. Vijentijan je gotovo podjednako udaljen od Čiang Maja i Bangkoka (oko 700 km) i putovanje autobusom traje od 11 do 12 časova, a cena karte u jednom smeru je od 15 evra pa naviše.

Tajland Laos bus

Sijam Rep i Kambodža

Najveća verska građevina na svetu, Angkor Vat (Angkor Wat), kompleks budističkih hramova, nalazi se u kambodžanskom gradu Sijam Rep (Siem Reap). Do ovog grada se stiže veoma lako bilo iz Bangkoka, od koga je udaljen oko 400 km, ili iz glavnog grada Kambodže Pnom Pena, do koga ima oko 350 km. Putovanje autobusom od Bangkoka traje oko osam sati i košta od 25 evra po smeru, dok je od Pnom Pena 15-tak evra, a traje oko šest sati.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

vijetnam

Vijetnam

Vijetnam, kao najistočnija zemlja regiona je odlično povezan autobuskim prevozom sa drugim gradovima. kako je ova zemlja veoma tanka i izdužena u pravcu sever-jug to su udaljenosti unutar samog Vijetnama veoma velike. Za daleka putovanja najbolje je koristiti avio prevoz, ali ako želite da pravite kružnu turu po Indokini, autobus je odlično rešenje. Do Ho Ši Mina (bivšeg Sajgona), koji se nalazi na jugu, u delti Mekonga, se veoma lako stiže iz Pnom Pena (Kambodža). Uz 15 evra za autobusku kartu i oko sedam sati putovanja razdaljina između dva grada se može savladati veoma udobnim autobusima.

Noćni busevi u Vijetnamu

Vijetnam ima interesantnu ponudu noćnih buseva, čija kabina je prilagođena za spavanje. Smanjen je broj sedišta, koja se sva obaraju u krevet i putnici mogu da uživaju kao u biznis klasi u avionu. Ovakve autobuske linije postoje između Hanoja, glavnog grada Vijetnamu, na severu države i Vijentijana (Laos). Putovanje jednim takvim autobusom na ovoj relaciji košta od 20 evra i traje oko 16 časova.

Spavaći autobusi postoje i na domaćim linijama na kojima se putuje više od osam sati. Polasci su obično kasno posle podne i uveče, a dolazak pred jutro. U domaćem saobraćaju autobuske karte koštaju već od 10-tak evra.

Noćni bus Vijetnam

Kupovina karata

Kako je saobraćaj između ove četiri zemlje veoma sličan i dosta dobro razvijen, putovanje ne predstavlja veći problem. Karte se mogu kupiti preko interneta i nekoliko meseci unapred, mada mogu i na samim autobuskim stanicama, nekoliko dana pred polazak, pa čak i na sam dan polaska; naravno ako ima mesta. Postoji nekoliko sajtova koji nude kompletan pregled i to ne samo autobuskog već i železničkog i avio prevoza. Sajtovi uključuju sve moguće kombinacije gradova pa je pretraga veoma jednostavna i zgodna, a karte za izabrane polaske se mogu kupiti online.

  • 12go.asia – odličan sajt koji nudi autobuski, železnički i avionski prevoz, sa detaljnim prikazom cena i usluga i prikazom slika vozila
  • Easybook Asia – Najkompletniji sajt za pretragu putovanja u celom regionu Jugoistočne Azije. Osim pomenute četiri zemlje pretražuje i Singapur, Maleziju, Indoneziju, Filipine.

tajland bus

Ovo je posebno zgodno za putnike koji zbog potrebe pribavljanja viza moraju da imaju potvrdu ulaska i izlaska iz neke zemlje. Oni mogu da je obezbede kupovinom autobuske karte online za samo desetak dolara.

Pre svakog polaska na put koji uključuje obilazak više zemalja, potrebno je da se dobro informišete o viznom režimu i da na osnovu vašeg plana puta pronađete odgovarajuće vize. Državljanima Republike Srbije potrebne su vize za sve četiri zemlje Indokine. Evo kako možete da ih dobijete:

Vize za Tajland

Od avgusta 2017. u Beogradu postoji Počasni kozulat Kraljevine Tajland. Konzulat se nalazi u Gundulićevom vencu 6 i prima zahteve za izdavanje viza. Za sve informacije o proceduri i cenama možete se informisati preko sajta Konzulata.

Vize za Laos

Za ulazak u Laos je potrebna viza, koja se može dobiti na ulasku u ovu zemlju preko graničnog prelaza na aerodromu u Vijentijanu ili preko kopnenog graničnog prelaza između Vijentijana i Nong Kaija.

Vize za Kambodžu

Može se dobiti elektronski preko sajta Ministarstva inostranih poslova Kambodže ili se može izvaditi prilikom ulaska u zemlju, na aerodromima u Pnom Penu i Sijam Repu, luci Preah Sihanoukville ili kopnenim graničnim prelazima sa Tajlandom i Vijetnamom.

Vize za Vijetnam

Viza za Vijetnam se dobija jednostavno, elektronskim putem. Procedura traje 2-3 radna dana i na vašu adresu stiže potvrda o izdatoj vizi koju treba odštampati i poneti, a sa njom će vam na ulasku u Vijetnam biti zalepljena prava viza u pasoš.

Indokinom smo u ovom teksu u širem smislu označili četiri države: Tajland, Laos, Kambodžu i Vijetnam. Ovaj naziv se stiktno geografski govoreći odnosi samo na Indokinesko poluostrvo kome samo Kambodža pripada u celosti, zajedno sa Južnim Vijetnamom, Južnim Laosom i Istočnim Tajlandom. U političkom smislu Indokina označava Vijetnam, Laos i Kambodžu koje su nekada bile deo kolonijalne Francuske Indokine. Najprecizniji naziv za ove četiri zemlje bi bio Kontinentalna Jugoistočna Azija.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *