Travel preporuka – Avioni restorani - dobra hrana i udobna sedišta – Travel Magazine

Avioni restorani – dobra hrana i udobna sedišta

Avioni restorani – dobra hrana i udobna sedišta

Obroci koje jedemo tokom leta najčešće nisu najlepši deo putnog iskusta. Uprkos tome što pojedine aviokompanije za kreiranje svog menija angažuju čak i svetski poznate kuvare, nema baš puno onih koji sa uzbuđenjem očekuju da probaju hranu na letu.

Stručnjaci kažu da za to ne možemo kriviti aviokompanije, jer naše čulo ukusa drugačije funkcioniše na 12.000 m nadmorske visine. Takođe, aviokompanije osim o ukusu, moraju da brinu i o ispravnosti obroka, koji se spremaju u skladu sa brojnim propisima.

Ali postoje avioni u kojima se služi hrana vrhunskog ukusa, a do nje ne morate da dolazite preko dugih redova na pasoškim i bezbednosnim kontrolama. Širom sveta postoje primeri aviona koji su nakon svog radnog veka u avio industriji, umesto da odu na otpad, postali hoteli, restorani i lokalne atrakcije. Evo samo nekih od njih.

El Avión, Manuel Antonio, Kostarika

Restoran i bar El Avión usred guste kostarikanske džungle Manuel Antonija, gostima uz večeru nudi i zanimljive priče o istoriji ove letelice. Fairchild C-123 Provider nekada je leteo kao američki kargo avion, a našao se u centru skandala sa krijumčarenjem oružja osamdesetih godina prošlog veka. Njegov blizanac je oboren iznad Nikaragve 1986. godine, nakon čega je ovaj avion bio napušten i zaboravljen sve do 2000. godine, kada je otkupljen, obnovljen i pretvoren u restoran na litici, sa najlepšim pogledom u celoj zemlji. Pre dve godine dodeljen mu je Sertifikat o izuzetnosti TripAdvisor-a, a popularna jela su kari od morskih plodova, pržene školjke, račići u kokosu, itd.

El Avion je jedan od restorana koji su otvoreni u avionima

Foto: elavion.net

La Tante DC10, Akra, Gana

Nekadašnji avion Ghana Airways-a, McDonnell Douglas DC-10, i dalje se nalazi u neposrednoj blizini međunarodnog aerodroma Kotoka u Akri, ali umesto da prevozi putnike, u njemu se danas služe ukusni obroci. Nekadašnja prva klasa pretvorena je u lounge za čekanje, a u biznis i ekonomskoj klasi se služe piće i hrana. Hrana je lokalna i solidnog kvaliteta, ali ovaj restoran se ističe po opuštenoj i prijateljskoj atmosferi.

La Tante je restoran u avionu u blizini međunarodnog aerodroma u Akri

Hawai Adda, Ludijana, Indija

Većina avionskih restorana drži se oprobanog recepta i radi autentičnosti zadržava netaknut enterijer, ali to niije slučaj sa Hawai Adda-om. Penzionisani Airbus A320 svoj radni vek proveo je u floti Air India-e, a vlasnici su prilikom uređivanja bili inspirisani najluksuznijim vozom u Indiji, čuvenim Maharaja Express-om. U elegantnim separeima služe se uglavnom vegetaijanska jela vrhunskog kvaliteta, a Hawai Adda se smatra prvim restoranom ove vrste u Južnoj Aziji.

O ovom restoranu možete saznati više u posebnom tekstu na našem sajtu.

Steaks on a Plane, Bolton, Ujedinjeno Kraljevstvo

Steaks on a Plane je tipični britanski restoran, a jedino po čemu se izdvaja je činjenica da je smešten u Boeing-u 737, tačnije njegovom prednjem delu, bez krila. Ovo mesto nije glamurozno i gostima nudi biftek sa krompirićima po ceni od 7,5 funti, ali je ipak zadržao nešto od starog šarma. Gosti imaju mogućnost da se slikaju u potpuno autentičnoj pilotskoj kabini.

McDonald’s, Taupo, Novi Zeland

Jedna od najvećih atrakcija Tuapa je lokalni McDonald’s, ali ne zbog hrane, već zbog činjenice da gosti svoje big mekove i čizburgere mogu da grickaju u avionu Douglas DC-3, koji je šezdesetih godina prošlog veka bio deo flote South Pacific Airlines-a, a devedesetih je dobio novu šansu i ponovo zablistao u bojama i sa logom McDonald’s-a.

Pročitajte još i vest o džambo džetu koji je postao deo holandskog hotela, ali i zanimljiv tekst o tome da li alkohol treba izbaciti iz aviona i sa aerodroma.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Hrana u McDonald's-u je ukusnije kada se jede u avionu

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X