Travel preporuka – Balat - skriveni dragulj Istanbula – Travel Magazine

Balat – skriveni dragulj Istanbula

Balat – skriveni dragulj Istanbula

Jedan od najstarijih i najspektakularnijih kvartova Istanbula svakako je Balat. Boemska četvrt koja se nalazi na evropskoj strani grada, prepuna istorijskih zdanja i šarmantnih kafića, ima atmosferu koju nećete pronaći u nekom drugom delu Istanbula. Pa i šire…

Kvart jeste malo udaljen od glavnih znamenitosti Istanbula, i nalazi se uzvodno od Zlatnog roga, a za komšiluk ima Fener, još jednu staru i lepu četvrt u kojoj su za vreme Osmanlija živeli imućni Grci i Jevreji.

Balat – istorijske atrakcije kvarta

Ukoliko tragata za starim delom Istanbula, onim koji je zadržao šarm i duh prohujalih vekova, sa trošnim drvenim kućama, onda je Balat pravo mesto za vas. U ovom kvartu već decenijama žive grčke, jevrejske i jermenske zajednice.

Muzej Rezan Has (Rezan Has Museum, stara fabrika duvana)

Čuvena fabrika duvana Cibali koja je uspešno poslovala krajem 19. veka, danas je renoviran prostor u kojem se nalazi Univerzitet Kadir Has. Ceo kompleks poznat je pod imenom Muzej Rezan Has, koji možete da posetite svaki dan od 9 ujutru do 6 popodne. Ulaz se naplaćuje 5 turskih lira.

Sedište patrijaršije (crkva St. Đorđa)

Carigradska patrijaršija za mnoge je centar svih pravoslavnih crkava širom sveta. Sedište patrijaršije nalazi se u crkvi Sv. Đorđa. Unutrašnjost crkve je bogato ukrašena, sa prelepim zlatnim ikonostasom koji prikazuje detalje iz Hristovog života, ali i ostalih hrišćanskih mučenika i svetaca.

Najznačajnija relikvija u crkvi je stub crne boje, za koji se veruje da je stub na kom je šiban Isus Hrist pre raspeća na Golgoti.

Sinagoga Ahrida

Jedna od najstarijih sinagoga bivšeg Carigrada, datira još iz 15. veka. Od tada ona predstavlja dom svih jevrejskih zajednica koje žive u Istanbulu i smatra se jednom od najstarijih aktivnih sinagoga u ovom turskom gradu.

Džamija Selim Javuz (Yavuz Selim Mosque)

Prepoznatljiv simbol grada koji se vidi sa bilo kog vidikovca, svakako je džamija Selim Javuz, koja se nalazi na brdu iznad Zlatnog roga. Nju je podigao sultan Sulejman I u čast svog oca Selima I.

Unutrašnjost džamije nije previše raskošna – vrlo je svedena i svetla, sa mozaicima kao glavnim ukrasim, ali je zato eksterijer prilično spektakularan. Ovde ćete imati sjajan vidikovac na ceo grad.

Živopisne ulice

Ceo distrikt je čuven po šarmantnim kafićima, ali i šarenim uličicama koje kriju jedinstvene butike i neobične detalje. Tako ćete sasvim slučajno naići na neki zanimljiv mural, dok se budete uspinjali na samo brdo na kome se nalazi Balat.

Ulica Merdivenli Yks

Verujemo da većina turista koja stavi Balat na spisak obaveznih obilazaka tokom boravka u Istanbulu, to uradi jer je čula ili videla koliko šaren i zanimljiv je ovaj istanbulski kvart. Glavna stambena ulica je Merdivenli Yks, u kojoj će vas sačekati red pastelno okrečenih kuća, sa zanimljivom ogradom i dvorištem.

Ceo ovaj potez je vrlo fotogeničan i preplavljen turistima. Imajte na umu da ovde ljudi žive, te da ih buka prilično ometa, te se potrudite da svoj obilazak ove ulice sprovedete u mirnoj atmosferi.

Šarmantni kafići i restorani Balata

Kafić Incir Agaci Kahvesi

Još jedan razlog da posetite Balat su njegovi šarmantni kafići. Jedinstveni kafe Incir Agaci Kahvesi je šareni prostor sa stepenicama i zanimljivim detaljima, i smatra se jednim od najslikanijih kadrova ovog dela Istanbula.

Balatkapi kafić i restoran

Ukoliko tragate za nekim mestom koje nudi turske verzije tapasa i funky džez muziku u pozadini, onda je to ovo mesto. Kafić ipak nije toliko šaren kao oni u okruženju, više je minimalističan ali nudi jedan prijatan ambijent.

Riblji restoran Barba Vasilis Rum Meyhanesi

Za opciju večere naš predlog je ukoliko volite morske specijalitete da se uputite ka ovom restoranu koji se nalazi blizu Zlatnog roga. Restoran je zapravo deo boutique hotela Troya Boutique Hotel, i izgleda kao da je preseljen sa Santorinija.

Karakoy Kahvesi

Ovaj kafić spada u najomiljenije i najpopularnije kafiće Balata. Vrlo je jednostavan, na otvorenom, i nalazi se u sklopu parka. Na meniju varira ponuda kafa, nargila i meze jela, i savršen je za predveče ili neku popodnevnu varijantu.

Šoping u Balatu

Vintidž butik Rag N’ Roll Vintage

Ukoliko vas ne zanimaju samo suveniri, već i vintidž šoping, Balat je savršeno mesto za vas. Ponuda concept butika sa jedinstvenim komadima je na svakom koraku, ali među najboljim je Rag N’ Roll Vintage. Ova mala second-hand prodavnica sa ženskom odećom i aksesoarima iz celog sveta nudi sijaset stvari. Vintidž Leviske, šeširi, plišani sakoi iz osamdesetih

Kulis Vintage (Backstage Vintage)

Još jedna adresa za sve ljubitelje vintidž odeće svakako je Kulis Vintage, gde možete da kupite vintadž kožnu jaknu, cvetne haljine iz sedamdesetih i tone fanki aksesoara.

Pogledajte čaroban video putopis o Istanbulu, kao i kako da uštedite novac u ovom veličanstvenom gradu. Travel magazin vam donosi i divan putopis o Topkapi palati.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
425Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Prelep tekst koji zivo docarava deo grada i poziva na obilazak

    Pošaljite odgovor
  2. Izazovno..zanimljivo.treba ubacit u listu putovanja

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *