Barrio Logan živopisni delić Meksika u srcu San Dijega

Barrio Logan živopisni delić Meksika u srcu San Dijega

San Dijego se odavno smatra neformalnom prestonicom Čikanosa, građana Sjedinjenih Američkih Država, koji su meksičkog porekla.

Blizina granice sa Meksikom, uticala je da San Dijego danas ima veoma brojnu Čikano zajednicu koja ima snažnu tradiciju borbe za svoja prava baš u ovom gradu i to u kvartu Barrio Logan.

Deo grada koji se nalazi južno od centra danas je postao umetnička i mladalačka enklava u kojoj buja život koji po svemu pre podseća na susedni Meksiko nego na SAD. Kada je šezdesetih godina gradska vlast započela izgradnju mosta Koronado kojim bi se uništio lokalni park, stanovnici Barrio Logan kvarta su se pobunili. Komplikovana saobraćajna petlja koja služi za ulazak na most prostrta je tačno iznad ovog parka, koji su stanovnici ipak uspeli da zaštite. Iako gusta mreža saobraćajnica bukvalno lebdi iznad parka, on je sačuvan kao centar lokalne meksikoameričke (Čikano) zajednice.

Čikano murali

Foto: duncan c / Flickr

Jedan od vidova protesta bilo je i postavljanje ogromnih murala na džinovske stubove mosta, što je kasnije izraslo u pravi umetnički izraz lokalnog bunta. Park je nakon izgradnje mosta uređen i obogaćen sadržajima i poneo je naziv Čikano park (Chicano park). U njemu se danas nalazi najveća kolekcija čikano murala na svetu, redovno se održavaju razne svečanosti bitne za lokalnu zajednicu, a jednom godišnje, u aprilu, se proslavlja Dan Čikano parka.

On je kao centralno mesto okupljanja Čikanosa postao centar lokalnog razvoja, a murali kojima je ukrašen su inspirisali ostale ulične umetnike da nastave sa šaranjem dalje po kvartu Barrio Logan, pa su danas i mnoge druge ulice pune murala, a među najpoznatijima su oni na stambenoj gradi La Entrada i na zgradi pijace Mercado del Barrio.

Napuštena skladišta i fabričke hale pretvorena su u savremene i kreativne prostore u kojima se danas održavaju izložbe, koncerti i drugi događaji koji okupljaju veliki broj mladih umetnika iz celog grada ali i šire.

Barrio Logan je postao poznat širom SAD kao jedan od najkreativnijih i najumetničkijih kvartova u zemlji. Tokom letnjih meseci na pijaci Mercado del Barrio održavaju se muzički koncerti i festivali.

Meksičko gastro iskustvo

Kvart je poznat i po svojim gastronomskim specijalitetima. Najpoznatiji je Las Quatros Milpas, restoran u kome se služe najbolji meksički domaći specijaliteti severno od granice. Dugački redovi za uvek sveže tortilje su sve duži, zbog takosa ćete odlepiti, a ne smete propustiti i čorizo i riblji takos.

California Cultural District

Zahvaljujući koncentraciji umetnosti, kulturnih dešavanja, kreativnosti i dizajna ovaj kvart je proglašen za jedan od 14 kulturnih distrikta Kalifornije što je dodatno doprinelo porastu njegove popularnosti. Svakodnevno se otvaraju nove galerije, restorani i samo je pitanje kada će ovaj kvart postati i svetski poznata turistička destinacija.

Da li ste znali da je San Dijego peti na listi najpopularnijih američkih gradova, ima drugi najbolji zoološki vrt u SAD i jedan je od najsrećnijih gradova.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X