Travel preporuka – Besplatne usluge aviokompanija za koje niste znali – Travel Magazine

Besplatne usluge aviokompanija za koje niste znali

Besplatne usluge aviokompanija za koje niste znali

Verovatno niste znali da aviokompanije često umeju da budu poprilično velikodušne prema putnicima na dugolinijskim letovima, kako u avionu tako i na aerodromima.

Ove besplatne usluge su nepoznate većini putnika, a dostupne su i u ekonomskoj klasi. Iskoristite ih i uživajte u dodatnim pogodnostima leta koje će vaše putovanje sigurno učiniti još lepšim.

Emirates Airlines – Dubai Connect

Bez obzira na to gde letite kompanijom Emirates, svi letovi idu preko Dubaija. Ukoliko na sledeći let morate da čekate više od osam sati, stoji vam na raspolaganju hotelska soba i to potpuno besplatno, zahvaljujući programu „Dubai Connect„. Ponuda je dostupna samo ako ne postoji povezujući let osam sati od sletanja u Dubai (tj. šest sati od sletanja za putnike prve i biznis klase). Svoju „Dubai Connect“ sobu morate da rezervišete na zvaničnoj stranici kompanije Emirates najmanje 24 sata pre leta. Ukoliko imate na raspolaganju neku kraću vezu, sajt će vas odmah uputiti da rezervišete taj let i ponuda hotela neće biti dostupna. Hotelske vaučere zatražite na šalteru za čekiranje na aerodromu, a transfer autobusom do i od hotela je, takođe, besplatan.

Foto: Emirates Media Library

Etihad Airways – “Leteća” dadilja

Ako putujete sa decom, računajte na Etihad Airways koji će vam bar malo olakšati put. Specijalna usluga tokom leta nudi kratko čuvanje dece kada vam je potrebna dodatna pomoć druge odrasle osobe. Samo pozovite “Leteću dadilju” do svog mesta, a ona će doneti torbu prepunu igračaka poput lutki za ruke, boja za lice i krunica od kartona, tako da ćete imati dovoljno vremena da skoknete do kupatila ili jednostavno da malo dremnete. Dadilja ne može da odvede dete sa svog mesta, ali donoseći torbu punu zabave, sigurno će, makar na kratko, privući pažnju dece i pružiti vam priliku da se opustite.

Virgin Atlantic – Čaj u oblacima

Virgin Atlantic je ove godine pokrenuo uslugu popodnevnog čaja za putnike na dugolinijskim letovima sa polaskom iz Velike Britanije. Posluženje čajem dolazi kao dodatak obilnim obrocima i “piću dobrodošlice” koje se služi putnicima u svim klasama pre poletanja. Svi putnici dobijaju kolače, peciva, čaj i sve dodatke uz njega kao da su u hotelu sa pet zvezdica.

Ethiopian Airlines – Obilazak grada

Zamislite da umesto čekanja narednog leta na aerodromu posetite mesto rođenja kafe. Ethiopian Airlines je 2019. godine uveo uslugu obilaska grada za tranzitne putnike koji imaju od šest do osam sati čekanja između letova. Obilazak uključuje posetu Nacionalnom muzeju i testiranje različitih kafa, kao i obilazak prodavnica. Ukoliko je vreme tranzita duže od osam sati, umesto ove usluge možete odsesti besplatno u tranzitnom hotelu aviokompanije, sa uključenim vaučerima za večeru i doručak. Bez obzira na to koliko dugo čekate naredni let, Ethiopian Airlines vam pruža šansu da izađete sa aerodroma, ali imajte na umu da će vam za to biti potrebna viza.

Foto: Ethiopian Airlines

Qatar Airways – Oryx One

Zabava u avionu uvek postoji na dugolinijskim letovima, međutim dešava se da putnici imaju primedbe. Mali izbor novih filmova, loš ugao ekrana ili kontrolni dugmići koji presporo ili neadekvatno reaguju neke su od uobičajenih zamerki. Međutim, Qatar Airways podiže zabavu na letu i povezivanje tokom leta na novi nivo pomoću aplikacije “Oryx One”. Preuzmite je na svom tabletu ili telefonu pre leta i uz pomoć Wi-Fi mreže u avionu gledajte direktno filmove i serije iz ponude na svom uređaju.

Sri Lankan Airlines – Boravak u tranzitu

Još jednom, ne treba se plašiti dugog vremena čekanja na povezujući let ako putujete aviokompanijom koja ceni putnike i želi da oni što lagodnije prođu kroz celo putovanje avionom. Putnici sa najmanje osam sati između letova u Kolombu imaju pravo na besplatan boravak u hotelu, ukoliko nijedna kraća veza nije dostupna. Imajte na umu da potvrđena rezervacija hotela nije dovoljna i da morate imati vizu za ulazak u zemlju ukoliko želite da iskoristite ovu pogodnost.

Emirates Airlines – Bife na aerodromu

Možda nećete moći da napustite aerodrom, ali Emirates nudi neke druge usluge putnicima koji na svoj naredni let čekaju duže od četiri sata. Ukoliko ne želite da platite ulazak u Marhaba Lounge, ova aviokompanija i dalje nudi hranu i prostor za opuštanje svojih putnika u okviru Terminala 3. Jednostavno pitajte na šalteru informacija gde se nalazi deo sa hranom za putnike i pokažite svoju kartu kada stignete. Ovde vas čeka bogati bife u kome možete uživati bez bilo kakve doplate. Isprobajte preukusna tradicionalna jela, specijalitete i poslastice sa Bliskog istoka. Imajte na umu da ovom mestu možete pristupiti samo jednom, tako da dobro napunite stomak pre nego što se od njega oprostite.

Etihad Airways – Etihad Express

Etihad svojim putnicima nudi besplatno putovanje elegantnim autobusom od aerodroma u Abu Dabiju do druge dve glavne destinacije u UAE. Bez obzira na to da li ste samo u tranzitu ili imate isplanirano putovanje, iskoristite broj rezervacije svoje Etihadove avio karte kako biste rezervisali 75-minutnu vožnju do Dubaija ili 90-minutni transfer do Al Aina, potpuno besplatno. Svoje mesto u autobusu ćete potvrditi tako što ćete napraviti rezervaciju najmanje 24 sata unapred na zvaničnoj stranici Etihad Airways-a. Ovu uslugu možete iskoristiti i kada sletite u Abu Dabi, ali samo ako je ostalo slobodnih mesta. Jedini uslov je da se putovanje autobusom mora realizovati istog dana kada je i vaš dolazak ili odlazak iz Abu Dabija, tako da Emirate možete istraživati koliko dugo želite.

Turkish Airlines – Hotel tokom presedanja

Turkish Airlines nadmašuje sve druge ponude za smeštaj svojom uslugom kojom omogućava putnicima u ekonomskoj klasi besplatno noćenje u hotelu sa četiri zvezdice, ukoliko provedu više od 20 sati u Istanbulu, bez obzira na mogućnost ranijeg leta. Jednostavno, ako želite, možete prenoćiti u Istanbulu i putovanje nastaviti sutradan. Putnici u biznis klasi dobijaju dve besplatne noći u hotelu sa pet zvezdica. Ovu uslugu morate rezervisati najmanje 72 sata unapred.

Foto: Anna Zvereva from FLikr

Singapore Airlines – Iznenađenje u posebnim prilikama

Ukoliko vam je godišnjica, rođendan, idete na medeni mesec ili je u pitanju neki drugi značajan datum, obavezno o tome obavestite agenta kompanije Singapore Airlines preko kog ste kupili avio kartu. Osoblje ove aviokompanije će to proslaviti sa vama uz tortu i šampanjac na letu, bez obzira na klasu u kojoj putujete.

Da li znate zašto tapšemo kada avion sleti i zašto se avioni obično boje u belo? Možda će vas zanimati i koje je najbolje sedište u kabini i kako se čiste avioni između letova.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Turkis takodje daje i besplatno razgledanje grada,tj.transfer od aerodroma do grada i nazad.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X