Travel preporuka – Budite eko-savestan gost u hotelu – Travel Magazine

Budite eko-savestan gost u hotelu

Budite eko-savestan gost u hotelu

Održivi turizam nije samo „moda za hipstere“, već ozbiljan pokušaj da se utiče na negativne posledice koje savremeni način života i putovanja ostavlja na životnu sredinu.

I travel industrija se polako pridružuje ovim naporima, sa ekološkim turama, projektima održivih grana turizma i sve većim brojem eko-hotela. Veliki hotelski lanci takođe rade na ovom pitanju. Hilton je, na primer, nedavno usvojio pravila o recikliranju, smanjenju količine otpadnih voda, ukidanju korišćenja jednokratne plastike (flaše, escajg, tanjiri, čaše i slamčice). Iako ne sumnjamo u dobre namere ovog hotelskog giganta, uvođenju ove politike u velikoj meri doprinela je ekološka osvešćenost njegovih gostiju. Istraživanje ovog lanca pokazalo je da od 72.000 anketiranih putnika, čak 33% aktivno traži informacije o tome da li je hotel u kome žele da odsednu posvećen zaštiti životne sredine.

Ali osim velikih igrača u travel industriji, svi mi možemo da damo svoj mali doprinos naporima da se očuva planeta, a da se ne odreknemo čari putovanja. Evo nekoliko saveta kako kao gost hotela možete biti ekološki savesni.

Koristite peškire više puta
Pranje veša u proseku čini 15% ukupne potrošnje vode u hotelu, a uz to ide i velika energetska potrošnja (mašine za pranje, sušenje i peglanje veša). Ovo je posebno veliki problem u luksuznim hotelima u kojima se peškiri menjaju svakodnevno, a u nekima je ovo slučaj i sa posteljinom. Ukoliko odaberete da isti peškir koristite nekoliko dana, a da vam se posteljina menja samo jednom nedeljno, značajno smanjujete potrošnju vode i energije hotela.

Tuširajte se kraće
Pomalo iznenađujuće, voda koja se koristi za hotelske bazene i zalivanje zelenila predstavlja samo 1% ukupne potrošnje vode, dok na tuš-kabine i kade odlazi 30% ukupne potrošnje vode u hotelu. Ne preterujte sa vremenom provedenim u tušu i izbegavajte da punite kadu, i na ovaj način ćete pomoći očuvanju planete.

Izbegavajte da koristite jednokratnu plastiku
Slike koje pokazuju džinovska „ostrva plastičnog otpada“ u okeanima obišla su svet proteklih godina. Mnogi hoteli ukidaju korišćenje plastičnih slamčica, tanjira, čaša i sličnih predmeta, ali i vi možete da uičete na smanjenje upotrebe jednokratne plastike. Kozmetika u hotelskim kupatilima, koju gosti obožavaju da isprobavaju (i često ponesu kući sa sobom), dostupna je u malim plastičnim pakovanjima. Ako vam ovo nije neophodno i imate svoje kozmetičke proizvode, nemojte otvarati flašice iz radoznalosti, jer će one biti zamenjene novim, a stare će zajedno sa plastičnom ambalažom biti bačene.

Imajte mere
Hotelska hrana, posebno ako se radi o all inclusive aranžmanima, može biti jedna od lepših strana odmora. Svi ti specijaliteti, predjela, jela i salate, prosto vas mame da ih sve isprobate i stavite u svoj tanjir, a nakon ovog hedonističkog pohoda, iako verovatno ne možete ni usta da otvorite, teško da ćete se odupreti porivu da gricnete bar dva-tri od brojnih prelepo aranžiranih kolača. I to je skroz u redu, ako ćete zaista svu hranu pojesti. U suprotnom, ona će biti bačena. Na stranu etička strana ovog problema, hrana koja se godišnje baci u svetu, stvara 8% ukupne emisije gasova odgovornih za globalno zagrevanje.

I na odmoru možete koristiti javni prevoz
Umesto da koristite hotelski shuttle ili taksi vozilo, ukoliko je moguće (i bezbedno), do lokalnih atrakcija možete koristiti i javni prevoz. Osim što će vas koštati manje, daće vam priliku da se osetite kao lokalac, ali i da pozitivno utičete na smanjenje emisije izduvnih gasova.

Odaberite eko-hotel
Pre odabira smeštaja, potražite na sajtovima hotela koji vam zanimaju informacije o njihovima eko-politikama i praksama održivog poslovanja. Odaberite hotel sa jasnim politikama o recikliranju, upravljanju otpadom i održivim alternativama za standardne hotelske usluge i sadržaje.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *