Travel preporuka – Catedral de Sevilla - najveća gotička katedrala sveta – Travel Magazine

Catedral de Sevilla – najveća gotička katedrala sveta

Catedral de Sevilla – najveća gotička katedrala sveta

Kada su početkom 15. veka sačinjeni planovi za katedralu u Sevilji, želja graditelja nije bila da se izgradi najveća i najlepša katedrala koju je svet video, već najčudesnija. Toliko čudesna, da narod pomisli kako su njeni graditelji ljudi koji su poludeli.

Kada je završena u 16.veku, katedrala je postala najveća gotska građevina sveta i jedna od najvećih katedrala na svetu (treća zapravo). Tako je i dan-danas.

Zanimljivo je da je nakon izgradnje prestigla po veličini Aju Sofiju koja je titulu najveće katedrale sveta, držala više od hiljadu godina. 1986. godine biva stavljena na Unesco listu Svetske baštine i postaje jedna od najposećenijih atrakcija Andaluzije i cele Španije.

Najveci oltar se nalazi u Glavnoj kapeli

Foto: Margot H from Unsplash

Od istorijskih ličnosti koje su sahranjene ovde, najpoznatiji su Kristofer Kolumbo i španski kralj Ferdinand III.

Katedrala u Sevilji ima najduži glavni brod (42 metara) u Španiji, i čak 80 kapela u kojima je moguće održati 500 misa u jednom danu.

U ovoj katedrali sahranjeni su Kristofer Kolumbo i Ferdinand III

Foto: Ashkay Nanavati from Unsplash

Ako je suditi po mnogima, ovde možete bez problema parkirati jedan džambo mlaznjak koliko je katedrala velika i prostrana.

Ova katedrala predstavlja svedočanstvo jedne fanatične katoličke Španije

Katedala je izgrađena u trenutku kada je Španiji bio potreban simbol moći koji bi zastrašio njene neprijatelje. Muslimani su tek prognani iz Španije, a kralj Ferdinand III je želeo da satre svo njihovo nasleđe.

U srednjovekovnoj Sevilji već tada je postojala impresivna džamija i raskošna palata sa islamskim ukrasima. Palata je nakon nemira opstala, ali je džamija je bila prilično uništena u sukobima. Sve je porušeno osim dvorišta (Patio de los Naranjos) i minareta koji je postao zvonik katedrala, čuvena La Giralda.

Zaplenjena imovina i američko zlato omogućili su Sevilji da postane najbogatiji grad u Evropi, kao i da se na mestu džamije izgradi najveća rimokatolička katedrala.

Katolička Španija iz 16. veka izgleda sjajno i varvarsko, uzbudljivo i zastrašujuće iz perspektive 21. veka

Glavni oltar katedrale prava je ekstravaganca i stojeći zlatni spomenik. Diže se od poda do plafona i ukrašen je sa hiljadu biblijskih figura u oslikanom drvetu. Tu je i posrebena skulptura Device u samom podnožju oltara koji je visok 23 metara.

Delovi katedrale, a posebno sakristija su prenatrpani, ali unutrašnjost je toliko velika da možete nestati u samoći nekog ugla i pronaći mnoštvo vizuelnih lepota, od kraljevskih grobnica do gigantskih ključeva koji teže pola tone srebra.

Možete samo zamisliti koliko je ova katedrala se činila zastrašujućom i veličanstvenom jednom španskom seljaku iz 16. veka.

Ulaz u katedralu se naplaćuje 9 evra, a više informacija o katedrali možete da pronađete na njenom zvaničnom sajtu.

Pogledajte koje su to najlepše gotičke katedrale u Evropi i zašto biste trebali da posetite Sevilju. Saznajte i koja mesta važe za najbolja u Andaluziji.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
32Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *