Travel preporuka – Čuda prirode koja vredi videti – Travel Magazine

Čuda prirode koja vredi videti

Čuda prirode koja vredi videti

Nova mesta, drugačiji ljudi, običaji i kultura, upoznavanje istorije, divljenje biserima umetnosti i arhitekture, poseta muzejima i turističkim atrakcijama, ali i isprobavanje lokalne gastronomije, sve su to načini na koje oplemenjujemo svoja putovanja.

Ali osim uživanja u prvoklasnoj umetnosti, iskustvo koje nam može pričiniti podjednako zadovoljstvo je uživanje u umetničkim delima koja je priroda širom sveta stvarala hiljadama, pa čak i milionima godina. Upoznajte neka od najupečatljivijih čuda prirode, od kojih se više njih, zbog svoje posebnosti, našlo na Listi prirodne svetske baštine UNESCO-a.

Ayers Rock (Uluru), Nacionalni park Uluru-Kata Tjuta, Australija

Ayers Rock je džinovska usamljena stena u Nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, u Severnoj teritoriji (Centralna Australija), nastala od peščanih nanosa i visoka 347 metara. Uluru predstavlja sveto mesto za Aborodžine, jedan je od simbola Australije i spada u njene najpoznatije turističke atrakcije. Zbog toga što su turisti u prošlosti oštetili ovu stenu, na zahtev aboridžinskih naroda posetiocima je danas zabranjeno da se penju na nju, ali se i dalje može posmatrati iz podnožja.

yers Rock, je džinovska usamljena stena u Nacionalnom parku Uluru-Kata Tjuta, u Severnoj teritoriji (Centralna Australija), nastala od peščanih nanosa i visoka 347 metara

Foto: Flo K from Pixabay

Naionalni park Banff, Kanada

Smešten u kanadskim Stenovitim planinama, nacionalni park Banff je pravo čudo prirode. U njemu se nalazi više spektakularnih vrhova, a šume, koje pokriva površinu od preko 6.500km2, dom su za brojne životinjske vrste. U okviru parka je i istoimeni grad Banf. Park je idealno mesto za ljubitelje hajkinga, raftinga, vožnje kanua i posmatranje prirode. Nacionalni park Banf je od Kalgarija udaljen oko 150-200km.

Smešten u kanadskim Stenovitim planinama, nacionalni park Banff je pravo čudo prirode

Foto: Sabrina B from Pixabay

Klifovi Mohera, okrug Clare, Irska

Poseta Klifovima Mohera u Irskoj podseća na posetu kraju sveta. Litice koje se dramatično „sudaraju“ sa Atlantskim okeanom, prekrivene su raskošnim zelenim rastinjem koje ne privlči samo turiste, već i brojne životinjske vrste.

Poseta Klifovima Mohera u Irskoj podseća na posmatranje kraja sveta

Foto: David Alles from Pixabay

Geirangerfjord i Nærøyfjord, Norveška

Norveški fjordovi su u svetu poznati po svojoj lepoti, ali Geirangerfjord i Nærøyfjord se među njima posebno izdvajaju. Ne samo što spadaju u najdublje i najduže na svetu, već su i okruženi neverovatnim pejzažima koji su turistima dostupni za razgledanje u okviru brodskih obilazaka.

Norveški fjordovi su u svetu poznati po svojoj lepoti, ali Geirangerfjord i Nærøyfjord se među njima posebno izdvajaju

Foto: Arvid Olson from Pixabay

Nacionalni park Grand Kanjon, Arizona, SAD

Grandioznost Velikog Kanjona očaraće svakog posetioca, ali on predstavlja samo deo velikog nacionalnog parka. Kanjon je dugačak oko 466km, a širok do 30km i dostiže dubinu do 1.857 metara. Nalazi se na reci Kolorado i smatra se jednim od Sedam prirodnih čuda sveta. Ali u okviru parka, koji se prostire na 4.926km2, ima još mnogo prirodnih lepota, ali i kamperskih parkova, pa je ovo jedna od savršenih destinacija za odmor u prirodi.

Grandioznost Velikog Kanjona očaraće svakog posetioca, ali on predstavlja samo deo velikog nacionalnog parka

Foto: Pexels from Pixabay

Veliki koralni greben, Australija

Veliki koralni greben je jedno od najvećih čuda prirode. Sastoji se od preko 3.000 manjih grebena i u njemu je smešten jedan od najfascinantnijih vodenih eko-sistema na svetu. Brojne ugrožene vrste riba i korala obitavaju ovde, pa je Koralni greben jedno od omiljenih mesta za ronilačke ekspedicije.

Veliki koralni greben je jedno od najvećih čuda prirode

Foto: CoffeewithMilk from Pixabay

Velika plava rupa, Belize

U sklopu koralnog grebena Belizea, oko 100km od kopna, nalazi se rupa u moru prečnika preko 300m i naizgled nemerljive dubine. Ovaj sistem pećina zapravo je dubok oko 125m i nastao je u periodu od pre 150.000 do pre 15.000 godina, kada je nivo mora bio niži, a kada je nivo mora porastao, potopio je pećine. Velika plava rupa poznata je kao prvoklasna destinacija za ronioce i ljubitelje morskih avantura. Unutar nje ronioci mogu da istražuju morsku floru i faunu, kao i manje pećine.

U skolopu koralnog grebena Belizea, oko 100km od kopna, nalazi se rupa u moru prečnika preko 300m i naizgled nemerljive dubine

Foto: Seann McAuliffe from Flikr

Dolina Lauterbrunnen, Švajarska

Ova dolina je pejzaž kao iz bajke, ušuškana u švajcarskim Alpima, sa kaskadnim vodopadima koji je okružuju i planinskim vrhovima koji se izdižu iznad sočnih zelenih pašnjaka. Mnogi posetioci dolaze samo da bi videli vodopade Staubbach, koji spadaju u najviše u Evropi.

Ova dolina je pejzaž kao iz bajke, ušuškana u švajarskim Alpima, sa kaskadnim vodopadima koji je okružuju i planinskim vrhovima koji se izdižu iznad sočnih zelenih pašnjaka.

Foto: enriquelopezgarre from Pixabay

Salar de Uyuni, Bolivija

Najveće slano jezero na svetu, Salar de Uyuni, okružuju nestvarni, gotovo vanzemaljski pejzaži. Nastalo je udruživanjem nekoliko praistorijskih jezera i izuzetno je ravno, zbog čega je idealno za kalibraciju satelita. Prostire se na 10.500km i turisti ga posećuju u velikom broju, a zbog plitkih delova na kojima se ogledaju oblaci, ljudi se slikaju u pozama kao da hodaju po nebu.

Najveće slano jezero na svetu, Salar de Uyuni, okružuju nestvarni, gotovo vanzemaljski pejzaži

Foto: Wil Nemao from Pixabay

Kamena šuma Shilin, Provincija Yunnan, Kunming, Kina

Kamena šuma Shilin predstavlja čudnu kombinaciju stenovitih formacija i zelenila. Prostire se na velikoj površini u provinciji Junan. Naučnici tvrde da su stene stare više od 270 miliona godina, nastale su erozijom krečnjačkih stena i podsećaju na okamenjeno drveće. Predstavljaju veliku turističku atrakciju, pa je u okolini izgrađeno više hotela.

Kamena šuma Shilin predstavlja ćudnu kombinaiju stenovitih formacija i zelenila

Foto: einszweifrei from Pixabay

Planina Table, Kejptaun, Južna Afrika

Planina Table dominira pejzažom oko Kejptauna i deo je nacionalnog parka Table. Ravnog je vrha i predstavlja veliku turističku atrakciju, a posetici koji nisu spremni na fizički zahtevnu šetnju po njenim obroncima, mogu da se do vrha popnu žičarom. Među brojnim biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde mogu naći, mnoge su endemske.

Pročitajte još koje zemlje imaju idealnu klimu, na kojim destinacijama treba da se plašite prirode, ali i kako poznate turističke destinacije balansiraju potrebu za povećanjem turističkih prihoda i obavezu da zaštite prirodu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Planina Table dominira pejzažom oko Kejptauna i deo je naionalnog parka Table

Foto: Heinrich Botha from Pixabay

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *