Da li biste otišli na odmor sa potpunim strancem?

Da li biste otišli na odmor sa potpunim strancem?

Da li ste znali da u svetu postoje sajtovi za upoznavanje radi zajedničkog putovanja, druženja… i možda čak i upuštanja u romantičnu vezu? Verovali ili ne, ovaj vid pronalaženja društva za putovanje postaje sve popularniji, a većina ljudi koji se odluče za pristupanje „travel matchmaking“ sajtovima pripada mlađoj generaciji putnika.

Putnica iz Londona koja je nedavno planirala odlazak na solo putovanje, ipak je odlučila da putem travel dating sajta MissTravel potraži partnera za putovanje. Umesto da ljude bira prema ličnom izgledu, ona je pretraživala njihova travel interesovanja i destinacije koje ih privlače. Ubrzo je našla mladića sa kojim se nešto kasnije upoznala, otišla „na prvi sastanak“ i zatim se otisnula na zajedničko putovanje. Svoju odluku je obrazložila ovako: „Mnogi ljudi, kao ja, prunuđeni su da putuju sami. Zabavno je kada upoznaš nekog sa kim možeš da deliš ta nova iskustva. U najgorem slučaju, nećeš se provesti sjajno, a u najboljem slučaju, steći ćeš prijatelja ili nešto više od toga. Ukoliko odeš na neku destinaciju, uđeš u bar i tamo upoznaš potpunog stranca koga kasnije pozoveš u sobu, mislim da je to mnogo opasnije od odlaska na putovanje sa nekim koga si imala prilike da prvo upoznaš i odlučiš da li ti odgovara ili ne.“

Predstavnici ovakvih sajtova i aplikacija objašnjavaju da njihov uspeh leži u činjenici da muškarci i žene koji zajedno dožive putne avanture ostvaruju iskrenu bliskost, a ukoliko „kliknu“, njihova ljubav ima veće šanse da bude dugovečna.

Platforma za upoznavanje MissTravel posluje pod sloganom „nikada ne putuj sam“ i svojim korisnicima omogućava da potencijalne saputnike biraju prema fotografijama, ali i prema putnim destinacijama. U okviru opcija koje se nude korisniku, partnera možete da birate i prema načinu plaćanja putovanja, a dostupne opcije su: „Ja plaćam za nas“, „Ti plaćaš za nas“ i „Delimo troškove“. Ukoliko se povežete sa nekim ko je spreman da plati vaše putne troškove, možete da uštedite puno novca! (Slučajno ili ne, osnivač sajta je Brendon Vejd, čovek koji je osnovao i SeekingArrangement.com i WhatsYourPrice.com, sajtove preko kojih mlade atraktivne žene traže bogate sponzore.) Ostali travel dating sajtovi ne nude ovu opciju, ali se ističu drugim sadržajima. TravelHostDate sebe opisuje više kao Couchsurfing, online zajednicu putnika koji traže besplatan smeštaj i savete od lokalnog stanovništva. Ovaj sajt ima proces verifikacije, prema kome korisnik tokom registracije mora da postavi bar dve fotografije na kojima drži natpis “TravelHostDate”, kako bi se izbegle prevare i lažna predstavljanja.

Tourbar je aplikacija čiji je cilj „da vam poveća šanse da upoznate novog partnera tokom solo putovanja“. Za razliku od svih prethodno navedenih sajtova, registraciju i korišćenje Tourbar-a ne morate da plaćate, on funkcioniše tako što omogućava solo putnicima da se međusobno susreću, ali i da pronalaze lokalne domaćine, kao i strance u svojoj zemlji.

A bezbednost?
MissTravel svojim korisnicima nudi savete vezane za bezbednost, uz napomenu da pri donošenju odluka u vezi sa potencijalnim putnim partnerom uvek koriste zdrav razum. Neki do saveta su: uvek rezervacije pravite na svoje ime, porodicu i prijatelje uvek obavestite o detaljima putovanja i hotelskom osoblju dajte kontakt osobe koju treba pozvati u slučaju da vam se nešto desi.

Kako bi izbegli potencijano neprijatne situacije, korisnicima se savetuje da uvek pre puta upoznaju osobu sa kojom putuju, a poželjno je i da se neki put čuju putem Skype-a, Viber-a i sličnih aplikacija. Potrebno je jasno utvrditi osnovna pravila putovanja, kako bi oboma bilo jasno šta mogu da očekuju. Objasnite da li želite neobavezni flert, druženje ili tražite ozbiljnu vezu? Da li ćete spavati u odvojenim sobama ili zajedno? Putnicima koji traže ozbiljne veze, preporučuje se da traže putne partnere koji žive u blizini njih, kako bi veza mogla da opstane nakon povratka sa putovanja.

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Tražim mlađu umirovljenici za provod i zajednička putovanja.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X