Travel preporuka – Da li je moguće da zarađujete dok putujete? – Travel Magazine

Da li je moguće da zarađujete dok putujete?

Da li je moguće da zarađujete dok putujete?

Ne želite da radite od devet do pet i osećate se sputano i skučeno u kancelariji… Umesto stresa ili monotonije svakodnevnih radnih obaveza, želite da putujete, zabavljate se i istražujete neke nove krajeve.

Ali muči vas realan problem – kako da finansirate sve te avanture na egzotičnim destinacijama, ako napustite svoj stalni posao?

Ali ako počnete da radite neki od brojnih online poslova koji su trenutno veoma traženi, kancelarija će vam se nalaziti bilo gde u svetu gde uključite svoj laptop. Prema nekim procenama, rad na daljinu je danas zastupljeniji 159% više nego 2005. godine, a jedna od njegovih pozitivnijih strana je što utiče na uspostavljanje ravnopravnosti među polovima kada je zarada u pitanju.

Kada novac zarađujete online, nije bitno gde ste. Možete da radite od kuće, udobno zavaljeni u staroj fotelji, ili možete da putujete svetom. Ali čime sve možete da se bavite online?

Napravite sopstveni online kurs

Danas postoje sajtovi na kojima možete da postavite sopstveni online kurs iz oblasti za koju ste stručni, i to u vidu pisanih tutorijala, PDF dokumenata za preuzimanje i videa. Jedan od popularnih sajtova je Udemy, koji ima preko 100.000 kurseva na 60 svetskih jezika, i više od 30 miliona studenata.

Držite časove

Ukoliko ste stručni u određenoj oblasti, možete držati i online časove u vidu chat-a, preko brojnih specijalizovanih sajtova. Na ovaj način možete da radite samo onoliko koliko vam odgovara, i sami određujete radno vreme. Najveća potražnja je za časovima engleskog jezika, pa postoji više specijalizovanih sajtova namenjenih ovoj oblasti.

Budite turistički vodič

Ovo je zapravo ozbiljna odluka o promeni karijere, a potrebno je i da uložite trud i novac kako biste dobili licencu. Ali ako volite da putujete i želite da od putovanja i živite, ovo je legitiman način da to postignete.

Prodajte video i foto materijale sa putovanja

Tokom putovanja imaćete priliku da fotografišete i snimate neverovatne ljude, mesta i događaje, a sada kada su dobri digitalni aparati dostupni po sve povoljnijim cenama, prodaja ovih materijala može biti dobar dodatni izvor prihoda, ili, ako ste ozbiljni i puno ulažete u svoje znanje i opremu – ozbiljan posao. Stock sajtovi vam omogućavaju da na njih postavite svoje radove, a zatim ih reklamiraju umesto vas. Među sajtovima na koje možete postavljati svoje radove su Shutterstock, Photoshelter, Fotolia i iStock.

Postanite pisac

Savršen način da finansirate putovanja je da pišete o svojim putnim iskustvima i avanturama. Ipak, ovo u praksi nijenbaš tako lako, jer prvo morate da zainteresujete nekog da vam plati za tekstove ili da napravite isplativi travel blog. Srećom, danas postoje brojni tutorijali na ovu temu, pa je i čuveni Lonely Planet objavio celu knjigu pod naslovom „How to Be a Travel Writer“. Još bolje, uopšte i ne morate da pišete o putovanjima, jer ako ste dobar pisac, možete da pišete o bilo čemu, a postoji više popularnih sajtova koji traže saradnike za kreiranje pisanih sadržaja. Jedan od takvih sajtova je iWriter.

Prevodite

Ukoliko dobro govorite strani jezik, počnite da se bavite prevođenjem. Za ovaj posao vam je potreban samo laptop pa je svejedno odakle ga obavljate.

Unovčite svoje veštine

Da li vam od ruke ide pravljenje unikatnih ručnih radova – ramova za slike, nakita, odevnih predmeta i sl? Postoje brojni sajtovi na kojima možete da reklamirate svoje proizvode, kakav je Etsy.

Freelance

Ako ste talentovani grafički ili veb dizajner, postoji više sajtova preko kojih ćete moći da tražite povremene angažmane (na primer, 99Designs.com). Ali postoje i sajtovi kakav je upwork.com, koji pružaju prilike freelancerima da rade u najrazličitijim oblastima, od komercijale i marketinga, do korisničke podrške. Svoje usluge možete i samostalno reklamirati na sajtovima kakav je Fiverr.

Izgleda da će naša deca biti mnogo samostalniji putnici od nas, a pročitajte i savete najmlađe osobe koja je obišla ceo svet. Možda će vas zanimati i priča koja pokazuje kako su putovanja i ljubav inspiracija za uspeh.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *