Travel preporuka – Da li stvarno postoji "zavisnost od putovanja"? – Travel Magazine

Da li stvarno postoji „zavisnost od putovanja“?

Da li stvarno postoji „zavisnost od putovanja“?

Ponekad putujemo zato što moramo – možda treba da provedemo Božić sa rođacima koji žive na drugom kraju sveta ili imamo neki važan poslovni sastanak u drugom gradu. Većina putovanja je, ipak, zbog želje, a ne moranja.

Putujemo zato što to želimo i zato što želimo da upoznamo neko drugo mesto, zato što nas posao toliko umori da nam je potreban odmor i prekid sa svakodnevicom. Možda smo se odlučili za putovanje zato što smo videli neku veoma povoljnu ponudu ili zato što želimo da doživimo april u Parizu. Da li je moguće da preteramo sa putovanjima i postoji li kompulsivna potreba da se tek tako negde ode, pita se Lonely Planet. Dr. Majkl Brejn, socijalni psiholog, smatra da je ovo moguće u nekim izuzetnim situacijama. „Poznajem i sreo sam neke ljude koji žive da bi putovali i to tako da se dovedu u situaciju da potroše sav novac na putovanja“, kaže on.

Ako putovanje postanu toliko česta i ako predstavljaju neku vrstu eskapizma koji preovladava nad običnim životom i zbog koga se sve druge obaveze odlažu i stavljaju u drugi plan sve dok ne bude kasno, onda se radi o zavisnosti od putovanja koja je podjednako štetna kao i svaka druga zavisnost.

Ljudi su, uobičajeno, usmereni na različite životne aspekte poput obrazovanja, karijere, zajedničkog života, braka, porodice i kada se nešto od ovoga zbog bilo kakve zavisnosti stavi u drugi plan postoji realna opasnost da čovek izgubi korak sa stvarnim životom možda čak i trajno.

Lekari su 2000. zvanično registrovali dromomaniju kao psihijatrijski poremećaj. Osoba koja pati od ovog poremećaja ima nezajažljivu želju da putuje i pri tom je spremna da žrtvuje svoj posao, ljubav, porodicu i bezbednost.

Dr. Brejn smatra da veoma mali procenat putnika zapravo ima ovaj poremećaj. Putovanje je osnovna ljudska potreba, a čovek je vrsta koja ima prirodni nagon za kretanjem i putovanjem. Putovanja proširuju naše vidike, čine ljude otvorenim, tolerantnim, kreativnim i u značajnoj meri utiču na poboljšanje njihovih života. Putovanje je pozitivno iskustvo i dobrobiti od njega su brojne.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
31Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *