Travel preporuka – Da li voz može da bude konkurencija avionu? – Travel Magazine

Da li voz može da bude konkurencija avionu?

Da li voz može da bude konkurencija avionu?

Nedavno smo objavili vest o puštanju u rad nove brze železnice u Nemačkoj, koja povezuje Berlin i Minhen. Nemci koje su mediji tokom svečanog otvaranja intervjuisali o ovom novom vidu prevoza, bili su oduševljeni, jer su konačno dobili alternativu skupom lokalnom avionskom prevozu.

A kako to voz može da se poredi sa avionom i koje su prednosti putovanja železnicom u odnosu na avio saobraćaj?

Ušteda novca
Ljudi koji putuju sa striktno određenim budžetom, vozove koriste jer su obično jeftinija opcija od aviona, osim u slučaju promotivnih cena karata ili ponude low cost prevoznika. A oni koji vole da se iznenada zapute negde ili da tokom puta u poslednjem trenutku promene itinerer i karte za sledeću destinaciju kupuju dan unapred, preferiraju voz zbog fiksnih cena karata u određenoj klasi bez obzira na sezonu i vreme kupovine. Ovo naravno nije slučaj sa avio saobraćajem, gde cena karte može da se menja i iz minuta u minut. I dok za duga putovanja vozom ipak treba da kartu rezervišete unapred, za kraća putovanja možete jednostavno da se pojavite na stanici na dan putovanja i kupite kartu, bez dodatnih troškova.

Prtljag
Sve aviokompanije ograničavaju dozvoljenu količinu ručnog i čekiranog prtljaga, a mnoge od njih papreno naplaćuju svako prekoračenje. Ukoliko putujete vozom, nećete morati da brinete o ovom problemu. Možda nije tako važno, ali u prtljagu možete poneti i svoju vodu i hranu, što će vam uštedeti dosta novca.

Brzina
Brze pruge su u velikoj meri skratile vreme putovanja u železničkom saobraćaju. Gorepomenuta linija od Minhena do Berlina je nekadašnje putovanje od 6 sati skratila na nešto ispod 4 sata. Iako ovo vreme ne može da se meri sa 70 minuta, koliko traje let između ova dva grada, kada se u obzir uzme čekanje u redovima na aerodromu i brojne kontrole koje treba da se prođu, razlika na kraju i nije tako velika.

Manje stresa
Na železničku stanicu ne morate da dođete dva sata ranije, da čekate u dugim redovima na kontrole i provere, da skidate cipele jer skener iz nekog razloga ne prestaje da pišti, niti da brinete o količini tečnosti u svojom ručnom prtljagu. Ono što treba da uradite je da stignete pola sata ranije i krenete direktno na svoju platformu.

Lokacija
Za razliku od aerodroma, većina glavnih železničkih stanica nalazi se u centralnim gradskim oblastima. Ako putujete vozom, uštedećete i novac koji biste inače potrošili na šatl autobus ili skupi taksi od aerodroma do grada.

Ekologija
Vozovi su sa aspekta očuvanja životne sredine prihvatljivija vrsta prevoza u odnosu na avione.

Staromodni šarm železnice
Duga putovanja železnicom još uvek sa sobom nose specifičan šarm, sa putnicima koji prekraćuju dokolicu knjigama, kartama ili jednostano, posmatranjem okolnih pejzaža. Druženje i ručak u vagon-restoranu je još nešto što je u avionskim kabinama nezamislivo.

Komfor
Osim ako putujete u biznis ili prvoj klasi, avionska sedišta se ne mogu meriti sa udobnošću onih u vozovima. Isto važi i za čuveni „prostor za noge“, koji u avio industriji predstavlja mali luksuz, dok je u železničkom saobraćaju standard. U vozu ne morate da brinete o tome da li imate dozvolu da se odvežete, po kupeu se možete kretati kada i kako želite.

Više od prevoza
Za razliku od aviona, čija je funkcija da vas preveze od tačke A do tačke B, vožnja vozom i sama može biti atrakcija. Planine, ravnice, doline reka, sela, gradovi, u različitim sezonama nose različitu draž i pravi je užitak udobno se smestiti u svoje sedište i uz čaj i dobru muziku posmatrati te prelepe pejzaže kako promiču.

Bonus
Ukoliko se odlučite da putujete vozom, izbeći ćete još tri omražene stvari – turbulencije, isključivanje elektronskih uređaja i najgoru od svih – izgubljen prtljag. Osim ako ga sami ne zaboravite, šanse da se vaš prtljag izgubi u vozu su nepostojeće.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X