Travel preporuka – Da li znate šta je to hajking? – Travel Magazine

Da li znate šta je to hajking?

Da li znate šta je to hajking?

Rekreacija je veoma važna za zdrav život svakog čoveka, a duga pešačenja po prirodi su idealan način da negujete svoje zdravlje i ujedno da uživate.

Hajking (hiking) je engleski naziv za pešačenje po prirodi koji je univerzalno prihvaćen, posebno kao termin u turizmu za određeni vid ponude

Pešače (hajking) ture su odavno popularne među Zapadnjacima koji imaju dugu tradiciju ove reakreativne delatnosti, a mnoge turističke destinacije širom sveta imaju obeležene pešačke staze kroz prirodu.

Za razvoj hajkinga najvažnije je obeležavanje staza, a potom i brendiranje odnosno promocija same destinacije. Idealne destinacije za pešačenja su pitomi predeli, jer ne treba zaboraviti da hajking nije isto što i planinarenje, mada postoje i visinske pešačke ture.

Suština pešačenja po prirodi je dugačko kardio vežbanje niskog intenziteta. Ovo je prvenstveno rekreativno-sportska aktivnost, a tek potom i turistička. Zato je važno da osim pogodnog terena za hajking postoji i neka specifična lokalna priča koja će celoj toj aktivnosti dati poseban pečat. Na primeru Srbije to bi mogle da budu ture obilaska fruškogorskih manastira ili šetnje po Pocerini na mestu odigravanja Cerske bitke, poseta Dolini jorgovana (Ibar) ili Takovskog kraja u Šumadiji.

Kod nas je hajking slabo razvijen. Postoje neke turističke agencije koje organizuju pešačke ture ali je broj turista mali. Najviše iskustva sa takvim aktivnostima imaju planinarska društva koja osim uspona na planine, što spada u planinarenje, imaju i pešačke ture svakog vikenda. U svetu je situacija potpuno drugačija. Hajkingom se bave mnogi, a svaka iole ozbiljnija turistička destinacija veoma predano radi na promociji svojih pešačkih ruta.

Pešačke ture mogu biti kratke, koje traju nekoliko časova, dnevne, koje traju ceo dan, etapne, ako traju više dana i održavaju se u etapama.

Put za Santjago

Foto: Andre Grunden / Pixabay

Španija ima najpoznatiju pešačku turu na svetu. Put za Santjago (Camino de Santiago) je višednevno hodočašće do grada Santjago de Kompostela, glavnog grada Galicije. Tamo se nalaze mošti svetog apostola Jakova. Hrišćanski hodočasnici iz cele Evrope odlaze pešice na put koji počinje u Pirinejima i vodi preko Baskije, Stare Kastilje i Leona do obale Atlantika.

Apalačka ruta

Foto: ataribravo99 / Pixabay

Najduža obeležena pešačka ruta na svetu je u Apalačima, planinskom vencu u istočnom delu Sjedinjenih Američkih Država. Duga je preko 3.500 kilometara. Počinje na jugu u Džordžiji i ide na severoistok sve do Mejna, prolazeći kroz neke od najslabije naseljenih delova SAD-a i brojne nacionalne parkove i prirodne rezervate.

Stazama Inka

Foto: Westfale / Pixabay

Jedna od najpoznatijih pešačkih tura koja je ujedno i među najzahtevnijima je čuvena Staza Inka (Inka Trail). Ova ruta ima nekoliko staza između Kuska i lokaliteta Maču Pikču. Posebno je teška zbog nadmorske visine. Kusko je na 3.200 metara iznad mora, a Maču Pikču je nešto niže, ali ruta usput ima dosta viših etapa, te su učesnici celim putem skloni tegobama zbog smanjene količine kiseonika. Na ovakvu turu obavezno se kreće nakon konsultacija sa doktorom i uz ozbiljne mere opreza.

Pripreme za pešačenje

Foto: MaBraS / Pixabay

Ovaj sport je jedan od najkorisnijih za naše zdravlje, a ujedno i najjeftiniji. Da biste se njime bavili potrebna vam je posebna, kvalitetna obuća. Najbolje je nabaviti specijalne čizme za hajking koje će obezbediti potrebnu stabilnost za zglobove, dati sigurnost prilikom prelaska neravnih i nezgodnih terena, zaštititi noge od ujeda zmija. Ponesite i rezervnu garderobu, dovoljno vode za put. Obavezno je da sa sobom imate detaljnu, po mogućstvu topografsku, mapu, baterijsku lampu, kompas, pištaljku, signalne rakete da možete da zatražite pomoć i neku zaštitu od opasnih divljih zveri, ako se nalazite u području gde ih ima. Preporuka je da nabavite biber sprej za zaštitu od medveda. Imajte sa sobom i kapu, naočare za sunce, a u rancu nosite dovoljno grickalica da možete da se energetski dopunite. Obavezno nosite štap za pešačenje.

U sklopu priprema za odlazak na turu, obavezna stavka je da obavestite rodbinu i prijatelje o namerama, itinereru i zadatim rokovima. Mobilni telefon treba imati sa sobom, ali na mnogim mestima tokom rute moguće je da nećete imati signal.

Na pešačenje nikako ne krećite bez telefona ili fotoaparata kako biste zabeležili sve lepe trenutke usput.

Hiking ture znaju da budu i opasne, zato budite oprezni. Sve je više spasavanja turista na putu do Prekestolena. Saznajte zašto je Irska prava destinacija za solo turiste i idealna hajking destinacija. Pogledajte kakav aktivni odmor nudi Slovenija.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Foto: Pexels / Pixabay

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X