Saveti – Deset najboljih gradova za život – Travel Magazine

Deset najboljih gradova za život

Deset najboljih gradova za život

Drugu godinu zaredom Beč je proglašen najpogodnijim gradom za život na svetu prema godišnjem izveštaju britanske kompanije Economist Intelligence Unit.

Prestonica Austrije zauzima ubedljivo prvo mesto zahvaljujući brojnim faktorima. Među njima su odlična mreža javnog prevoza, zdravstveni sistem koji se pokazao pristupačnim za veliki broj ljudi i bezbednost na ulicama grada. Prema pomenutom istraživanju analizirano je pet različitih kategorija. Beč je u oštroj konkurenciji postigao gotovo savršen rezultat u četiri od pet kategorija.

Predstavljamo vam sve gradove koji su se našli na ovogodišnjoj prestižnoj listi, a njihovi stanovnici mogu sa pravom da se pohvale da žive u najboljim gradovima na svetu.

Beč, Austrija

Beč se ponovo našao na prvom mestu zahvaljujući stabilnosti, zdravstvu, kulturi, zaštiti životne sredine, obrazovanju, infrastrukturi. Sa ukupno osvojenih 99,1 poen vodi na svetskoj listi. Naravno, pored svega ovoga, kao što može videti svako ko poseti glavni grad Austrije, može se pohvaliti i izvanrednom arhitekturom, bogatom istorijom umetnosti i muzike, ali i svojevrsnom kafe kulturom sa mnoštvom prvoklasnih kafea.

Melburn, Australija

Odmah iza njega, na drugom mestu, našao se australijski grad Melburn sa 98,5 poena. Zanimljivo je da kada su u pitanju zdravstvena zaštita i infrastruktura, Melburn je osvojio maksimalni rejting i neverovatnih 100 bodova. Takođe je izuzetno visoko plasiran i kada su u pitanju kultura i zaštita životne sredine.

Sidnej, Australija

Istraživanje je pokazalo da, generalno, Australija nudi najviše u pogledu pogodnosti i kvaliteta života, a Sidnej je zauzeo treće mesto na rang listi sa 98,1 poena. Grad je nedavno pohvaljen za inventivno rešavanje problema klimatskih promena, dok su njegove suncem obasjane znamenitosti i lepote odavno očarale posetioce iz celog sveta.

Istraživanje je pokazalo da, generalno, Australija nudi najviše u pogledu pogodnosti i kvaliteta života, a Sidnej je zauzeo treće mesto na rang listi sa 98,1 poena

Foto: Patty Jansen from Pixabay

Osaka, Japan

Četvrti na listi je japanski grad Osaka, čuven po ljubaznosti svojih stanovnika i rastućoj gastronomskoj ponudi. Osaka je dobila najviše ocene u tri kategorije i to u oblasti stabilnosti, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Kalgari, Kanada

Kalgari je jedan od tri kanadska grada koji se plasirao u prvih deset na rang listi, pre svega zahvaljujući obrazovnom sistemu, zdravstvu i stabilnosti. Kalgari uživa i reputaciju grada zabave jer ima živopisan i raznovrstan noćni život, ali i izuzetnu umetničku i kulturnu scenu.

Vankuver, Kanada

Odmah iza Kalgarija našao se i Vankuver, šesti grad na svetu idealan za život, osvojivši ukupno 97,3 poena. Poznat po raznovrsnim kulturnim manifestacijama i dešavanjima na otvorenom, lako je razumeti zašto je grad atraktivan kao mesto za trajno naseljavanje.

Toronto, Kanada

Treći kanadski grad na listi je Toronto koji deli sedmo mesto sa prestonicom Japana. Ova živopisna metropola postigla je odlične ocene u svim kategorijama izgubivši jedino nešto poena na polju infrastrukture. Međutim, kada se ima u vidu visina kriterijuma, infrastruktura Toronta je i dalje daleko ispred mnogih mesta širom sveta.

Treći kanadski grad na listi je Toronto koji deli sedmo mesto sa prestonicom Japana

Foto: ElasticComputeFarm from Pixabay

Tokio, Japan

Tokio, neonska zemlja čuda, deli sedmo mesto sa Torontom, zahvaljujući svom zdravstvu, stabilnosti i obrazovnom sistemu. Ovaj grad je trenutno u fokusu međunarodne pažnje zahvaljujući predstojećim Olimpijskim igrama 2020. godine, a pokazao se kao zanimljivo igralište za znatiželjne posetioce.

Kopenhagen, Danska

Savršen grad kao sa razglednice, koloritni Kopenhagen, jedina je destinacija iz Evrope pored Beča, koja je ušla u deset najboljih gradova sveta. Zanimljivo je da je Kopenhagen postigao najviše bodova u oblasti obrazovanja.

Savršen grad kao sa razglednice, koloritni Kopenhagen, je jedina destinacija iz Evrope, pored Beča, koja je ušla u deset najboljih gradova sveta

Foto: ExplorerBob from Pixabay

Adelejd, Australija

Australija definitivno dominira na listi, a Adelejd je četvrti grad iz ove zemlje na listi. On je visoke ocene i svoju poziciju zaslužio, pre svega, zahvaljujući odličnom obrazovnom sistemu i podjednako dobroj zdravstvenoj zaštiti.

Pročitajte još koje zemlje su najbezbednije, koje su najzdravije, ali i koje destinacije su najmanje posećene.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X