Travel preporuka – Deset najboljih skijaških gradova na svetu – Travel Magazine

Deset najboljih skijaških gradova na svetu

Deset najboljih skijaških gradova na svetu

Na ovu vrućinu smo odlučili da vas malo rashladimo lepom pričom o najboljim svetskim gradovima za skijaše.

Popularnih ski centara ima mnogo širom sveta, pa i u našoj zemlji, ali ovog puta želimo da predstavimo neke od gradova koji se nalaze blizu dobrih ski staza.

Neki su već poznate ski destinacije, neki su još uvek neotkrivena mesta koja će vas iznenaditi, ali svi su pravi izazov za ljubitelje zime, snega i zimskih sportova i aktivnosti.

Banf

Alberta, Kanada

Foto: Jonboy / Wikimedia

Gradić Banf (Banff) je drugo najviše naselje u kanadskoj pokrajini Alberta. Nalazi se na 1600 metara nadmorske visine. Ima nešto preko 7.000 stanovnika i poznat je kao turistički centar čuvenog Banff nacionalnog parka. Grad je okružen visokim planinama i izuzetnim skijalištima Sunshine Village, Mount Norquay, Lake Louis. Skijaši vole ovaj grad jer osim odličnih staza nudi i nestvarno dobar noćni provod nesrazmeran njegovoj veličini. Prepun je kafana i restorana od kojih su mnogi u kaubojskom stilu. Ipak je ovo stočarski kraj pa se u kafićima mogu sresti i pravi kauboji. Osim dobrih staza, skijaši vole i divlje staze koje su omiljene kod avanturista. Lutanje po divljini i neobeleženim stazama ipak nije preporučljivo jer je kraj prepun divljih zveri, medveda i vukova, koje znaju da siđu i do samog grada, čijim ulicama se neretko prošetaju i jeleni. U gradu se nalaze i mnogi termalni izvori, čija voda je okrepljujuća za umorne skijaške noge.

Inzbruk

Austrija

Foto: Waltteri Paulaharju / Pixabay

Fotogeničan Inzbruk (Innsbruck) nije samo tipičan i lep evropski grad. Prestonica austrijske pokrajine Tirol je centar skijaškog regiona i ujedno veliki i uzbudljiv grad koji okuplja brojne turiste i skijaše zbog čega je i centar dobre zabave. Skijališta se praktično nalaze u samom gradu. Neke od skijaških staza se završavaju gotovo u samom centru grada. Žičara Nordkette od centra grada vodi do skijaških staza na 2.256 metara nadmorske visine. Ova je staza namenjena iskusnim skijašima. Spada u veoma teške zbog čega je zanimljiva i onima koji vole skijanje slobodnih stilom i skijanje na dasci. Manje iskusni i plašljivi treba da se odluče za južna skijališta.

Šamoni

Francuska

Foto: Lídia Craveiro / Pixabay

Šamoni (Chamonix) obično zauzima prva mesta na top listama najboljih skijališta. Ovaj grad i njegovo alpsko okruženje su pravi raj za skijaše svih vrsta. Ako nekome to nije dovoljno, kratkom vožnjom kolima može da skokne do podjednako dobrih skijališta u susednoj Italiji ili Švajcarskoj. Šamoni je više od običnog skijaškog i turističkog centra. Za razliku od ostalih francuskih turističkih gradova, ovaj grad ima svoj regularan život van turizma i skijanja. On je radnički grad sa razvijenom privredom i u njemu se odvija uobičajeni svakodnevni život kao i u svakom drugom gradu. To sve dodatno doprinosi njegovom šarmu.

Interlaken

Švajcarska

Foto: Erich Westendarp / Pixabay

Voleli su ga turisti još u viktorijansko doba zbog bajkovitog okruženja. Smešten je ispod visokih alpskih vrhova na parčetu zemlje između dva velika planinska jezera. Zato se i zove Interlaken, što bi prevedeno na srpski značilo „međujezerje“. Ima presladak i elegantan centar grada. Malo mesto je u isto vreme i mondensko, što je tipičan švajcarski specijalitet. Od njega vode kratki putevi do nekih od najpoznatijih ski centara Grindelwald, Murren i Vengen, a ni Zermatt nije daleko.

Bozeman

Montana, SAD

Foto: Feetyouwear / Pixabay

Ako ste avanturista, prirodnjak i lutalica Bozeman u Montani je vaša prestonica. Ovaj grad je centar prirodnjačkog avanturizma u kome uvek vri od brojnih planinara, šetača, skijaša, kampera, istraživača. Grad se nalazi severno od nacionalnog parka Jelouston u Stenovitim planinama. Nedaleko od njega su neki od najstrmijih skijaških terena u Americi.

Vanaka

Novi Zeland

Foto: Ulrich Lange / Pixabay

Gradić Vanaka (Wanaka) od samo 8.500 stanovnika je možda mali ali ima i te kako šta da ponudi posetiocima. Visoke planine, jezera, neobični indi barovi i izvanredne skijaške staze učinili su ovaj grad na Južnom ostrvu Novog Zelanda pravim rajem tokom zimske sezone na južnoj polulopti koja traje od juna do oktobra.

Niseko

Japan

Foto: MIKI Yoshihito / Wikimedia

Skijanje je nešto drugačije u Japanu nego drugde u svetu i uz njega ide jedan sasvim drugačiji rečnik. Nakon skijanja po stazama u dubokom snegu, koje poput tunela prolaze ispod gustih krošnji juhyo drveća otežalih pod teretom milijardi pahulja, pijuckaćete japansku pirinčanu rakiju (sake) i relaksiraćete se u tradicionalnim termalnim kupkama (onsen). Niseko je gradić, ili čak selo, koji je centar čitave skijaške oblasti na padinama istoimene planine. Nedaleko od njega se nalazi jedno od najpoznatijih japanskih ski centara Hirafu Village.

Park Siti

Juta, SAD

Foto: Michelle Maria / Pixabay

Park Siti (Park City) u Juti je meka za ljubitelje zimskih sportova, ali je ovaj grad ujedno i prilično nezavistan od skijanja, on ima svoj život. Poznat je kao mesto gde se svake godine u januaru održava čuveni filmski festival Sundance. Poznat je po jakoj kulturnoj sceni, dobrom noćnom provodu, super barovima i restoranima i jedinoj destileriji u nekom ski-centru na svetu (High West Saloon). Park City Mountain Resort je ski centar sa izvanrednim ski stazama za prave profesionalce, sa neobičnim reljefom, uvek pod snegom i sa dosta sadržaja kako za sportiste tako i za porodice sa decom. Ovaj je grad, nimalo slučajno, dom američke skijaške reprezentacije.

Golden

Britanska Kolumbija, Kanada

Foto: Darryns / Wikimedia

U neposrednom okruženju grada Golden u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi nalazi se čak šest impresivnih nacionalnih parkova. Grad ima interesantan stari centar i izuzetne restorane po kojima je čuven. Osnovan je 1800. godine kada su skijaški instruktori tamo boravili i pokazali lokalnom stanovništvu kako da uz pomoć skija savladaju nezgodne snegom pokrivene terene. Smešten je u predelu izuzetnih prirodnih lepota i omiljen je za avanturiste. Posebno je poznat kao centar heli-skijanja, neobične discipline u kojoj skijaši helikopterom dolaze do nekog od vrhova planina i odatle se spuštaju potpuno divljim i neuređenim stazama.

Teljurajd

Kolorado, SAD

Foto: David Mark / Pixabay

Rudarski gradić na Dalekom zapadu gde ćete lakše naći da kupite kaubojski šešir nego skijaško odelo. Ipak, grad je poznat po izuzetnim terenima za skijanje i postaje sve popularnije mesto. Teljurajd (Telluride) u Koloradu je šarmantan i omiljen među posetiocima. Ski staze se nalaze odmah pored samog gradića u kome vri od noćnog života i provoda što je dobitna kombinacija za mlade.

Ako volite zimske čarolije iskusite zimsku bajku u Halštatu ili doživite jedinstvenu arktičku avanturu na minus 20. Ovo su najpovoljniji evropski ski rizorti za porodice.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *