Saveti – Destinacije od kojih će vam se dići kosa na glavi – Travel Magazine

Destinacije od kojih će vam se dići kosa na glavi

Destinacije od kojih će vam se dići kosa na glavi

Ako ste ljubitelj misterija, horora i strašnih istorijskih legendi, zabavne i opuštajuće destinacije za odmor možda i nisu pravi izbor za vas.

Širom sveta postoje mesta za koja se vezuju sablasne priče od kojih će vam se dići kosa na glavi. Mnoga od njih postala su popularne turističke atrakcije – od hotela koje progone duhovi do evropskih kapela ukrašenih hiljadama ljudskih kostiju. Mi vam predstavljamo samo neke od njih.

Stanley Hotel, SAD

Istorijski Stanley Hotel u Estes Parku u Koloradu, poslužio je kao inspiracija Stivenu Kingu za Overlook Hotel u čuvenom „Isijavanju“, a zatim je upravo na ovoj lokaciji snimljena i mini-serija 1997. godine, kao adaptacija romana. Danas hotel nudi više različitih tura. Najpoznatija je ona koja posetioce upoznaje sa neobjašnjenim fenomenima koji se vezuju za ovaj istorijski hotel, star preko 100 godina.

Istorijski Stanley Hotel u Estes Parku u Koloradu, poslužio je kao inspiracija Stivenu Kingu za Overlook Hotel u čuvenom "Isijavanju"

Foto: Kristin Baldeschwiler from Pixabay

Zamak Bran, Rumunija

Poznat i kao Drakulin zamak, Bran je popularna turistička atrakcija Rumunije.  Posebno su zanimljive ture za ljubitelje čuvenog romana Brema Stokera, iako je istorijska povezanost ove lokacije i knjige upitna. Zamak istorijskog vladara koji je poslužio kao inspiracija za legendu o Drakuli, Vlada Cepeša III Nabijača, zapravo je je citadela Poenari i njene ruševine su od Brana je udaljene nekoliko sati vožnje.

oznat i kao Drakulin zamak, Bran je popularna turistička atrakcije Rumunije

Foto: rafaelutza from Pixabay

Pariske katakombe, Francuska

Izgrađene pre više od 200 godina, katakombe su jedno od najsablasnijih mesta u Parizu. U tunelima ispod prestonice Francuske smeštene su kosti miliona Parižana, a delovi ovog kompleksa su popularna turistička atrakcija, kojoj pravlja organizacija Gradski muzeji Pariza.

Ostrvo lutaka, Meksiko

Ostrvo lutaka nalazi se u blizini stadiona Azteca u Meksiko Sitiju. Njegov vlasnik i jedini stanovnik svuda po njemu je postavljao i kačio stare, polomljene i oštećene lutke svih vrsta i oblika, jer je verovao da će na taj način oterati duha devojčice koja se ovde udavila. On je umro 2001, nedaleko od mesta za koje se veruje da je na njemu preminula i devojčica. Na ostrvu je izgrađen mali muzej. Ovo je jedna od najvećih sablasnih atrakcija u ovom delu sveta.

Ostrvo lutaka nalazi se u blizini stadiona Azteca u Meksiko Sitiju

Foto: Esparta Palma from Wikimedia Commons

Muzej smrti, SAD

Muzej smrti u Los Anđelesu ima sobu posvećenu poznatim lokalnim slučajevima ubistava, kao što su Crna Dalija i ubistva porodice Menson. Ovaj muzej ima i lokaciju u Nju Orleansu.

Dargavs, Rusija

U planinskim predelima ruske republike Severne Osetije-Alanije, nalazi se jedan od sablasnijih lokaliteta u zemlji. Nekropola Dargavs, takozvani Grad mrtvih sadrži gotovo 100 kripti iz perioda 16. veka. Postoje tvrdnje da su neke od njih i starije i da datiraju iz 12. veka. U svakoj od njih su smešteni posmrtni ostaci i lične stvari pripadnika po jedne porodice. Nekropola pripada Alanima, narodu iranskog porekla, čiji direktni potomci su današnji Oseti.

U planinskim predelima ruske republike Severne Osetije-Alanije, nalazi se jedan od misterioznijih lokaliteta u zemlji

Foto: Денис Резник from Pixabay

Medicinski muzej Siriraj, Tajland

Medicinski muzej Siriraj u Bangkoku, poznat je pod nadimkom Muzej smrti. Osim što ga u potrazi za znanjem posećuju studenti medicine, otvoren je i za opštu javnost. Posebno je sablastan njegov forenzički deo, u kome su izloženi dokazi sa ozloglašenih mesta zločina, ali i mumificirano telo poznatog tajlandskog serijskog ubice.

Kosturnica Sedlec, Češka

Ispod grobljanske crkve Svih Svetih u Kutnoj Hori u Češkoj, nalazi se kosturnica Sedlec. Njena unutrašnjost ukrašena je kostima više od 30.000 ljudi.

Hotel Banff Springs, Kanada

Fairmont Banff Springs hotel u Alberti u Kanadi poznat je po posetiocima „sa onog sveta“. Brojne su priče o duhovima koji se pojavljuju u hotelu, a među poznatim gostima su duh mlade u venčanici i zvonar Sem. Inače, Banff Springs je otvoren 1888, godine i proglašen je kanadskim nacionalnim spomenikom.

Fairmont Banff Springs hotel u Alberti u Kanadi poznat je po posetiocima "sa onog sveta". Brojne su priče o duhovima koji se poavljuju u hotelu

Foto: Ford Brackin from Pixabay

Guanajuato, Meksiko

Guanajuato u Meksiku je mesto u kome se nalazi Muzej mumija (El Museo de las Momias). Izložene mumije su ostaci tela 19 žrtava kolere iz 19. veka, smeštene su iza staklenog zida i zaista izgledaju veoma uznemirujuće.

Nju Orleans, SAD

U Nju Orleansu će svako naći ono što želi. Ljubitelji hrane uživaće u odličnoj kreolskoj kuhinji, ljubitelji muzike u džez i bluz barovima, a ljubitelji sablasnih priča mogu da u okviru specijalizovanjih tura obilaze gradska groblja i slušaju priče o vudu magiji, zombijima i afroameričkoj veri santariji.

Selo Nagoro, Japan

Japansko selo Nagoro jedna je od žrtava bele kuge koja vlada u zemlji. Nakon što su stari stanovnici mesta umrli, a mladi se odselili, jedan lokalni umetnik je počeo da pravi lutke u prirodnoj veličini kako bi ih zamenio. Stotine ovih lutaka postavljene su širom sela i izgledaju veoma sablasno.

Japansko selo Nagoro jedna je od žrtava bele kuge koja vlada u zemlji. Nakon što su stari stanovnici mesta umrli, a mladi se odselili, jedan lokalni umetnik je počeo da pravi lutke u prirodnoj veličini kako bi ih zamenio

Foto: Michele Colella from FLikr

Kapela lobanja, Poljska

Crkva svetog Vartolomeja, odnosno kapela lobanja nalazi se u poljskom gradu Kudovi. Ona je krajem 18. veka dekorisana lobanjama i kostima oko 3.000 ljudi. U crkvenom podrumu smešteni su ostaci još 20.000 ljudi, uglavnom žrtava Tridesetogodišnjeg rata i brojnih epidemija kolere, kuge i gladi.

Pročitajte još zašto je mračni turizam sve popularniji i koje su to najbolje evropske destinacije za ljubitelje mračnog turizma. Saznajte šta je to ratni turizam i koje uklete atrakcije privlače turiste.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X