Travel preporuka – Destinacije za ljubitelje čaja – Travel Magazine

Destinacije za ljubitelje čaja

Destinacije za ljubitelje čaja

Posle vode, najkonzumiraniji napitak na svetu je čaj, a njegova uloga značajno prevazilazi jednostavno utoljavanje žeđi.

U mnogim krajevima on se služi kao prijateljski gest ili izraz gostoprimstva. Važan je deo društvenih rituala, nekada može da razgali, a kada je potrebno i da umiri. U nekim krajevima sveta, kompleksni rituali i ceremonije vezane sa pravljenje i serviranje čaja, svedoče o jakoj vezi sa vekovima starim tradicijama predaka.

Evo nekoliko destinacija na kojima ćete imati priliku da ispijajući čaj, uživate i u svakom „gutljaju“ istorije i kulture. Iako se zapravo pod čajem smatra samo proizvod od biljke čaja (camelia sinesis), mi smo se bavili čajem u širem, narodskom smislu – kao tradicionalnim biljnim napitkom.

Matcha čaj u Japanu
Danas je matcha čaj hit u svetu i mlađe generacije ga mogu probati u kolačima, sladoledima i napicima od kafe. Ali u Japanu je ovaj fini prah, koji nastaje posebnim procesom proizvodnje od zelenog čaja, deo vekovima stare čajne ceremonije. Za razliku od zelenog čaja, koji se pije proceđen, matcha se pravi mešanjem matcha praha sa vrelom vodom do potpunog rastvaranja. Ceremonija čaja je ritual koji simbolizuje principe zen budizma i svaki graciozni pokret, svaki detalj imaju preneseno značenje. Da biste postali majstor ceremonije, potrebne su godine učenja. Međutim, ukoliko planirate posetu Japanu, možete prisustvovati ceremoniji i pohađati kratak kurs. U Kjotu, drevnoj prestonici zemlje, u Camellia Tea Ceremony House-u, u blizini čuvenog hrama Kiyomizu-dera, imaćete mogućnost da se, nakon kratkog kursa, i sami oprobate u ulozi domaćina ceremonije čaja. Za nešto tradicionalniji ugođaj, posetite Sengan-en vrtove u Kagošimi, na obrncima aktivnog vulkana. U centralnom delu vrta, pored starih hramova, jezeraca i bambusove šume, nalazi se nekadašnja rezidencija klana Šimazu, danas pretvorena u muzej, u kome ćete imati priliku da prisustvujete tradicionalnoj ceremoniji čaja.

Cejlonski čaj na Šri Lanki
Šri Lanka je jedan od najvećih izvoznika crnog čaja, koji se koristi u poznatim mešavinama Earl Grey, English i Irish Breakfast, kao za pravljenje voćnih aromatizovanih čajeva. Plantaže čaja prekrivaju veliki deo zemlje, a u zavisnosti od regije i nadmorske visine, različiti su i ukusi i jačina cejlonskog čaja (što je veća nadmorska visina, svetlija je boja i blaža je aroma). Za autentično iskustvo, priuštite sebi neku od čajnih tura, koja može obuhvatati hajking do čajne plantaže, spa tretmane proizvodima na bazi čaja, degustaciju i upoznavanje procesa uzgajanja i proizvodnje čaja. Posetite Nuwara Eliya-u u centralnom delu zemlje, u podnožju najviše planine na ostrvu, Pidurutalagala-e, koja se smatra najvažnijim gradom za proizvodnju čaja na Šri Lanki. Osim brojnih prirodnih atrakcija u ovoj oblasti, imaćete priliku da isprobate neke od najkvalitetnijih varijeteta orange pekoe crnog čaja, koji svoju aromu duguju posebnoj klimi ove oblasti.

Yerba maté u Argentini
Iako tehnički nije čaj, yerba maté, ili samo maté, ima kultni status u mnogim delovima Južne Amerike, uključujući Argentinu, Paragvaj, Urugvaj, delove Brazila, Čilea i Bolivije. Ovaj napitak se pravi potapanjem biljke Ilex paraguariensis u vrelu vodu, a obično se srče iz izdubljene tikve (mada su danas popularne imitacije od drveta, stakla, keramike i sl.) specijalnom slamčicom sa malim rupama, koje sprečavaju da popijete biljne ostatke. U Argentini, mate je integralni deo društvene kulture i ljudi ga ispijaju u svakoj situaciji i na svakom mestu – kod kuće, u parku, dok voze, a mnogi sa sobom nose termose sa toplom vodom i stalno dopunjuju svoj mate. Mate se može piti topao ili hladan i sa raznim dodacima – zašećeren, sa mlekom ili voćnim sokom (posebno limuna i lajma).

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Popodnevni čaj u Engleskoj
Najveći ljubitelji čaja u Evropi su, naravno, Englezi. Ovaj napitak se smatra delom britanskog identiteta, a njegova popularnost je rasla između 17. i 19. veka, kada je Velika Britanija bila velika kolonijala sila. U početku je kao luksuzna roba bio dostupan samo društvenoj eliti, ali je ubrzo postao omiljeno piće srednje klase. Šećer i mleko postali su popularni dodaci u 18. veku, a sa padom cene šećera i čaja u 19. veku, i najniži društveni slojevi su otkrili čari ispijanja ovog toplog pića, koje je postalo jeftinije od piva, a pozitivno je delovalo na zdravlje. Ritual popodnevnog čaja danas je popularan u svim društvenim slojevima, ali se ne odnosi samo na ispijanje čaja, već predstavlja ceo jedan mali obrok, koji se obično servira između 15.00h i 17.00h. Čaj se može piti uz slane i slatke sendviče, kolačiće i slične ukusne zanimacije. Ukoliko planirate posetu Engleskoj, obavezno sebi priuštite posetu nekoj tradicionalnoj čajdžinici, sa elegantnim starinskim nameštajem, porcelanskim šoljama tradicionalnog dizajna i naravno – čajnim kolačima.

Čaj od nane u Maroku
Ovo slatko piće pravi se od zelenog čaja, svežih listova nane i šećera. Osim u Maroku, predstavlja popularno piće u Alžiru, Libiji i Tunisu. Ispija se tokom celog dana, a posebno je važan kao znak gostoprimstva, kada glava porodice gostu nudi bar tri šoljice čaja. Sipa se iz čajnika, u dugom mlazu sa bar 30cm visine, da bi se brže ohladio i da bi se napravio sloj pene. U etnografskom muzeju Dar Batha u Fesu, nekadašnjoj kraljevskoj palati, među antikvarnim nameštajem i brojnim tradicionalnim predmetima, videćete i posude za pripremanje i serviranje čaja, a nakon obilaska, počastite se čajem i marokanskim slatkišima u hladu bašte muzeja.

Masala čaj u Indiji
Darđiling i asam su širom sveta poznate i cenjene vrste indijskog crnog čaja, ali ova zemlja gaji i jednu manje poznatu čajnu kulturu. Masala čaj je mešavina crnog čaja i više začina, čiji sastav i količina se razlikuju od regije do regije, ali se najviše koriste kardamom, đumbir, cimet, karanfilić i fenel. Čaj se priprema sa mlekom i šećerom. Osim u Indiji, masala čaj je popularan i u Pakistanu, Bangladešu, Nepalu i na Šri Lanki, a pravi se na brojnim uličnim tezgicama. Posebno je popularan kao piće uz doručak i kao piće dobrodošlice za goste.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *