Evropske destinacije za one koji ne vole turističke gužve

Evropske destinacije za one koji ne vole turističke gužve

Gotovo sve velike evropske destinacije počinju da osećaju teret prevelikog broja turista, koji po pravilu u okviru grupa posećuju najpopularnije gradove, najizvikanije atrakcije, gotovo uvek u špicu sezone i radnog vremena, praveći velike gužve i duge redove.

Ali ako ne volite horde turista, graju, selfi štapove i duge redove, ne morate da idete u Veneciju, Pariz i Amsterdam. U Evropi ima još toliko lepih mesta koja imaju mnogo toga da ponude.

Oranž, Francuska

I dok popularni Avinjon privlači veliki broj turista svojim letnjim festivalima i Papskom palatom, obližnji Oranž je često potcenjen. Među brojnim ostacima iz rimskog perioda izdvaja se veliki Rimski teatar iz 1. veka, ali i Trijumfalni luk iz perioda vladavine imperatora Avgusta. Zbog svog značaja, ovi spomenici se od 1981. godine nalaze na Listi svetske baštine UNESCO-a. Muzej Oranža, koji se nalazi u prelepoj vili iz 17. veka, takođe je vredan posete.

Oranž je idealna alternativa Avinjonu

Foto: Siggy Nowak from Pixabay

Orhus, Danska

Drugi po veličini grad u Danskoj je oduvek u senci Kopenhagena. Ali zahvaljujući svojim lepo uređenim plažama poluostrva Jiland, izuzetno očuvanim starim gradskim jezgrom i crkvom Domkirke sa najvišim tornjem u zemlji, on je idealna alternativa prestonici zemlje. Muzej umetnosti ARoS, sa prepoznatljivim panoramskim šetalištem u bojama duge je obavezna atrakcija, a u njemu postoji gastronomska hala, sa odličnom i povoljnom ponudom nordijske kuhinje.

Orhus je drugi po veličini grad Danske

Foto: Simon Burchell from Wikimedia Commons

Antverpen, Belgija

Panoramom Antverpena dominira Bogorodičina katedrala, koja se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, a jedna od najvećih zanimljivosti je Dijamantski centar, deo grada u kome je smeštena dijamantska industrija, integralni deo razvoja Antverpena još od 15. veka. Vredi posetiti Rubensov muzej, ali i Red Star Line muzej, posvećen istorijskom periodu kraja 19. i početka 20. veka, kada je Antverpen bio jedna od glavnih luka iz kojih su imigranti hrlili ka boljem životu u SAD.

Antverpen je poznat po svojoj dijamantskoj industriji

Foto: PublicDomainPictures from Pixabay

Aberdin, Škotska

Edinburg je nedavno, kako bi obeshrabrio dolazak prevelikog broja turista, nakog duge javne debate uveo turističku taksu. Ovaj grad je počeo da posrće pod teretom turizma, posebno tokom popularnih godišnjih festivala. Odlična alternativa Edinburgu je nešto severniji Aberdin, zbog svoje spektakularne arhitekture nazvan još i Granitni grad. Za novembar je najavljeno otvaranje velike gradske umetničke galerije, a izlet u Speyside će vam omogućiti obilazak nekih od najboljih destilerija single malt viskija u Škotskoj.

Aberdin je odlična alternativa Edinburgu

Foto: Ragazzi99 from Wikimedia Commons

Bern, Švajcarska

Ne tako popularan kao Cirih ili Ženeva, Bern ipak zavređuje pažnju putnika. Zbog izuzetno očuvanog starog dela grada nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a, a tokom leta na reci Are možete da se rashladite ili da uživate u vožnji čamcem. Muzej finih umetnosti može se pohvaliti bogatom zbirkom u kojoj se nalaze i značajna dela Pikasa i Klea, a šetači će uživati u osvajanju Gurtena, planine koja se nadvija nad starim gradom.

Bern je potcenjen, ali predstavlja odličnu destinaciju za produženi vikend odmor

Foto: pasja1000 from Pixabay

Ankara, Turska

Istanbul je jedna od omiljenih city break destinacija i jedan od najfascinantnijih gradova sveta. Ali i Ankara, koju mnogi doživljavaju samo kao stanicu ka Kapadokiji i drugim biserima Anatolije, ima mnogo toga da ponudi. Anitkabir, mauzolej osnovača moderne Turske, Ataturka, jedna je od najvažnijih atrakcija, a obavezno treba posetiti i Muzej Rata za nezavisnost. Među najlepšim i najznačajnijm džamijama su Kocatepe i Hacı Bayram.

Mauzolej Ataturka je jedna od nezaobilaznih atrakcija Ankare

Foto: yusuf kazancı from Pixabay

Kluž-Napoka, Rumunija

Drugi po veličini grad u Rumuniji je često ispod radara turista, ali on je atraktivna destinacija za produženi vikend odmor. Monumentalna gotička crkva svetog Mihaila, gradska sinagoga, Palata pravde, zgrada pozorišta i Gradska kuća, samo su neka od značajnih zdanja u gradu. Lepi trgovi i brojni kafei učiniće obilaske Kluž-Napoke opuštajućim i iskustvom za pamćenje.

Možda će vas zanimati koje su evropske reke najbolje za krstarenja, a pročitajte više i o utvrđenim evropskim gradovima i o potcenjenim evropskim atrakcijama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X