Travel preporuka – Gde sve možete videti flamingose – Travel Magazine

Gde sve možete videti flamingose

Gde sve možete videti flamingose

Ružičasti flamingosi, ili plamenci kako se na srpskom zovu, su mnogima omiljene ptice.

Uvek ih je lepo videti jer obično se nalaze u jatima, što zbog njihove jarko roze boje ostavlja snažan vizuelni utisak.

Zbog boje su postale i simbolom ljubavi i omiljeni su motiv u romantičim pričama i ambijentima.

Flamingosi naseljavaju brojna područja širom sveta. Obično nastanjuju lagune u deltama reka, slana jezera ili močvare, mesta koja su bogata njihovom omiljenom hranom larvama insekata, algama i sitnim ljuskarima. Ovakav način ishrane je bogat beta-karotenom koji flamingosima daje tu specifičnu boju – od narandžaste, preko roze pa čak i crvene. Boja mu je dala i ime – od španskog flamengo što znači plameno, vatreno.

U Evropi ih ima u Andaluziji, u delti Gvadalkivira, na jugu Francuske, u delti Rone, na Balkanu, u delti Marice, na ostrvima Sardinija i Sicilija. U Aziji naseljavaju celu istočnu obalu Sredozemnog mora, obale Kaspijskog i Azovskog mora i obale Persijskog zaliva i Indijskog okeana u Pakistanu i Indiji. Ružičasta jata mogu se naći i u Šri Lanki i u dolini donjeg toka reke Gang. Kompletna istočna Afrika, sve od obale Crvenog mora u Egiptu, pa preko Roga Afrike, jezerske visoravni pa sve do samog juga u močvarama Bocvane i Južnoafričke Republike. Američki kontinent ima svoja staništa flamingosa. Na severu je to Florida, u centralnoj Americi poluostrvo Jukatan, Kuba, Dominikanska republika i mnoga karipska ostrva, dok na jugu nastanjuju priobalno područje od Venecuele sve do ušća Amazona. Brojna slana jezera u Atakami i gotovo cela teritorija Čilea i Argentine su među najvećim staništima ove prelepe ptice.

Na svim ovim mestima možete videti flamingose, a evo gde je najbolje otići da biste najviše uživali.

Sardinija, Italija
Flamingosi često posećuju plaže u okolini Kaljarija, a posebno ih ima na mestima gde se nalaze slatinaste močvare.

Donjana, Španija
Nacionalni park Donanja (Doñana) je jedan od najvećih prirodnih rezervata ptica, poznat kao mesto gde tokom zime dolaze ptice iz severnih krajeva. Na ovom mestu, u delti reke Gvadalkivir nalazi se i veoma brojna kolonija flamingosa.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Foto: Laguna u Atakami, D. Nikolić

La Pedro de Atakama, Čile
Poznato turističko selo u čileanskoj pustinji Atakama okruženo je slanim jezerima, lagunama koje su bogate fitoplanktonom i insektima. Ova jezera su idealno hranilište za flamingose kojih ima u veoma velikom broju, a svojom roze bojom se savršeno uklapaju u prelepi ambijent stvarajući neke od najlepših pejzaža na svetu.

Rio Lagartos, Meksiko
Laguna pored mesta Rio Lagartos na meksičkom poluostrvu Jukatan je prirodni rezervat u kome se nalazi najveća kolonija flamingosa u Meksiku.

Foto: www.rasalkhorwildlife.ae

Ras Al Khor, UAE
Jedno od najneobičnijih staništa flamingosa je Dubai. Gotovo u srcu ovog grada, na obalama dugačkog morskog rukavca Dubai Creek, koji poput reke zadire duboko u kopno. Prirodni rezervat Ras Al Khor na samo nekoliko kilometara od centra grada mesto je gde tokom zime dolaze ptice iz hladnijih krajeva, a ujedno je i dom za oko 500 jedinki flamingosa koji su postali simbol ovog rezervata.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *