Travel preporuka – Grad od marcipana – Travel Magazine

Grad od marcipana

Grad od marcipana

Postoje mnoga sporenja o poreklu marcipana, ali i neobične legende koje govore o značaju ove poslastice.

Jedna od njih je vezana je za Persiju, koja se smatra prestonicom marcipana. Jedan persijski pisac iz XV veka je pisao kako je je neki kalif naredio da se napravi džamija od marcipana.

U njoj su se molili siromašni, koji bi posle molitve mogli malo da čupnu zid i da se zaslade. Možda je ova priča bila inspiracija Braći Grim koji u svojoj bajci o Ivici i Marici pišu o kućici od čokolade i šećera koju gladna deca grickaju po malo.

U Nemačkoj inače postoji jedan grad čije su kuće od marcipana. One, naravno nisu napravljene od marcipana, ali, s obzirom da je ceo grad u prošlosti veoma dobro živeo od proizvodnje ovog slatkiša, kao da jesu. U pitanju je Libek, hanzeatski grad na severu Nemačke, na Baltičkom moru. Ova Vencija Baltika kako ga zovu zbog stotine mostova, smatra se gradom marcipana, iako se osim Persije oko njegovog porekla još tuku Mađari i Italijani, a umešali su se i Kinezi.

Uostalom, nije ni važno da li je marcipan nastao baš u Libeku – verovatno i nije. On je ovde bio veoma popularan, uostalom kao i u svim ostalim lučkim gradovima Hanzeatske lige.  Nekada je u Libeku postojalo na stotine proizvođača marcipana, a najpoznatiji Niederegger postoji od 1806. sve do danas. Sedam generacija ove porodice je pravilo pastu od badema i šećera po jedinstvenoj recepturi koja se održala do danas.

Foto: Niederegger.com

Nasuprot gradskoj kući Libeka, nalazi se prodavnica Nideregger u kojoj se mogu kupiti raznorazni slatkiši sa marcipanom na počasnom mestu. Ima ga sa raznim ukusima – sa pistaćima, čokoladom, pomorandžom, jabukom, anansom, kafom i u raznim oblicima. Među omiljenima je „srećno prase“, figurica od marcipana u obliku praseta, koja se čak smatra simbolom Libeka.

Na spratu ove prelepe zgrade nalaze se kafić i veoma neobičan muzej sa džinovskim figurama od znate već čega.

Libek ima da ponudi još dosta toga. Njegov prelepi stari grad nalazi se na rečnom ostrvu reke Trav. Uske i krivudave kamene ulice, renesansna gradska arhitektura, stare gotske crkve sa zelenim tornjevima, nadsvođeni pešački prolazi i pasaži idealno su mesto za besciljno lutanje i istraživanje. Osim prodavnica slatkiša, Libek ima i veliki broj prodavnica porcelana, juvelirnice, kafane i restorane. Posle Drugog svetskog rata, kada je bio sravnjen sa zemljom, je perfektno obnovljen sa posebnom pažnjom na svaki arhitektonski detalj. Nalazi se na listi Svetske baštine UNESCO-a. Grad i njegovi stanovnici su posebno ponosni i na jedan kuriozitet. Odavde vode poreklo čak trojica nobelovaca, čime se više nijedan grad na svetu ne može pohvaliti. Književnici Tomas Man i Ginter Gras kao i bivši nemački kancelar Vili Brant, bili su građani Libeka, tog preslatkog, nemačkog grada.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
11Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *