Travel preporuka – Gradovi koji imaju najbolji street art – Travel Magazine

Gradovi koji imaju najbolji street art

Gradovi koji imaju najbolji street art

Street art iza sebe ima jednu vrlo kontroverznu istoriju.

Nekada davno smatran je pukim zločinačkim vandalizmom, da bi uz pomoć raznih institucija pronašao svoju publiku i mesto u svetu umetnosti tokom 1980-ih.

Danas mnoge aukcijske kuće priželjkuju radove street art umetnika, čiji rad je veoma cenjen i prilično plaćen.

I na sreću, može se naći u svim delovima sveta, piše Art Net News.

Dakle, ako želite da istražite gradove čije fasade su oslikali street art umetnici, pretvorivši ih u galeriju na otvorenom, to su sledeća mesta…

London, Engleska

Istorijski kvart u East End-u, Shoreditch danas se smatra jedinstvenom art oazom.

Za razliku od nekih street art destinacija, Shoreditch govori o onome što je novo i uzbudljivo, sa mnogo manje akcenta na očuvanju, tako da posetioci nikada ne mogu biti sigurni šta će pronaći dok skitaju po njegovim uličicama.

Međutim, postoji nekoliko izuzetaka, uključujući Banksijevo „Označeno područje grafita“ u Cargo klubu, kao i dela španskog uličnog umetnika Stika (poznatog po svojim figurama sličnim palicama), čija radovi su izdržali test vremena.

Neka dobra mesta za početak istraživanja su Rivington Street, Princelet Street i Fashion Street, ali svakako prošetajte i bočnim uličicama.

Melburn, Australija

Melburn u kojem su skoro sve kafeterije i butici hipsterski nekako dekorisani, smatra se za jednu od najpopularnijih street art destinacija sveta.

Ovde je vrlo teško izabrati oblast odakle biste mogli da otpočnete svoju turu razgledanja grafita, murala…

Insajderi kažu da je najbolje da se uputite u centralni poslovni okrug i napravite svoj put kroz Trg Federacije i obližnje ulice Flinders Lane i Flinders Street.

Kaldrma Hosier Lane još je jedan lokalitet u srcu gradske scene, gde možete uživati u spektaklu murala na otvorenom, zapravo u kolažu zidnih slika na svakoj površini.

View this post on Instagram

Hosier Lane in Melbourne, Australia.

A post shared by Valerie S. (@earthlyworldlife) on

Što se tiče znamenitosti, Adnateov oslikan zid stambene višespratnice je među najistaknutijim.

Ovde ćete pronaći dela Ronea, Dvatea, Mayoa, Linga, Phibsa, Makatrona, Ghostpatrola, SDM ekipe, SmugOne-a i Herakut-a.

Za one koji su zainteresovani za istoriju street art umetnosti u Melburnu, rad koji ne smeju da propuste je mural Keitha Haringa, koji je ovaj rad napravio tokom posete Australiji 1984. godine.

Delo je restaurirano 2013. godine i jedno je od najbolje sačuvanih murala grada.

Sao Paulo, Brazil

Brazilska vlada legalizovala je uličnu umetnost 2009. godine, a posle više od decenije, brojni umetnici su urbani deo grada pretvorili u prostor za svoje vizije.

Rio de Žaneiro i Sao Paulo borili su se za titulu najboljeg street art grada.

Ipak, ukoliko tražite „meku“ ulične umetnosti u Brazilu, onda Beco de Batman, predgrađe Sao Paula, ne možete da propustite.

Galerija na otvorenom provlači se kroz vijugavu uličicu i pušta vas u svet neprekidne umetnosti, prepune raznobojnih kreacija.

Ostale vredne četvrti za istraživanje uključuju Cambuci i trendi Vilu Madalena.

Ovde obavezno pogledate radove lokalnih umetnika Os Gemeos (blizanci Gustavo i Otavio Pandolfo), zajedno sa radovima drugih hvaljenih brazilskih uličnih umetnika, među kojima su Kobra, Nina, Vitche i Nunca.

Valparaiso, Čile

Grad Valparaiso, ili „Valpo“, po nadimku, nekada je bio poznato pristanište za evropske brodove na putu za Zapadnu obalu Sjedinjenih Država.

Tokom druge polovine 19. veka, brdoviti grad doživeo je nalet bogatstva i stekao nadimak „Mali San Francisko“.

Sa otvaranjem Panamskog kanala 1914. godine, bogati grad je zapao u ekonomski očaj.

U doba Pinochetove diktature 1970-ih, ulična umetnost pojavila se kao oblik protesta i otpora.

Nakon pada režima, ulična umetnost je legalizovana u Valparaisu i često je finansijski podržana od strane lokalne vlasti.

Iako su grafiti i murali popularni u celom gradu, četvrti Cerro Alegre i Cerro Concepcion posebno su bogate delima street art umetnika.

Pogledajte radove domaćih umetnika Cuellimangui, Inti i grafitski duo Un Kolor Distinto, koji čine Sammi Espinoza i Cinthia Aguilera.

Majami, SAD

U Majamiju je dovoljno da se uputite ka parku poznatom kao Wynwood Walls.

U poslednjoj deceniji, međunarodni skup umetnika je pozvan da naslika napuštena skladišta koja se nalaze unutar ovog parka.

Projekat, koji je pokrenuo zemljoposednik Toni Goldman 2009. godine, započet je kada je Toni pozvao 12 umetnika, uključujući Futura 2000, Kenny Scharfa i Swoon, da stvore niz murala.

Madrid, Španija

Madridski centar multikulturalizma Lavapies, je živo središte prestonice španske prestonice.

Bašta Esta Es Una Plaza odlična je početna stanica za istraživače ulične umetnosti. Ovde ćete naći radove lokalnih umetnika, uz poznata imena.

Projekt „The Madrid Street Art“ u Madridu stoji iza velike šarene transformacije područja zahvaljujući drugom posebnom projektu „Muros“ („Zidovi“).

Muros okuplja street art umetnike sa ciljem da „ispune“ mnogobrojne, prilično tužne zidove tog područja.

Potražite dela slikara Angela Aragonesa, koji stvara od 1984. godine, ali i dela španskog uličnog umetnika Jonipuntoa, čiji su radovi minijaturni i smatraju se za skriveno blago Madrida.

Džordžtaun, Malezija

Ulična umetnost se obično smatra nesankcionisanim činom kreativne pobune, ali u ovom gradu jaku street art scenu podstakla je obnova Džordžtauna.

Godine 2008, Džordžtaun je proglašen za mesto svetske baštine UNESCO-a.

U tu čast, grad je naručio dela lokalnih umetnika Babe Chuaha, Juliana „Lefti“ Kama, Reggie Lee-a i Tang Mun Kian-a.

Ipak za glavnog inovatora gradske street art scene smatra se litvanski umetnik Ernest Zacharević, koji je došao u grad 2011. godine i počeo da transformiše gradske fasade živopisnim muralima.

Njegova deca na biciklu nadaleko je najpoznatiji mural u gradu i top atrakcija grada pored koje se svi slikaju.

Za zaljubljenike u mačke, Zacharević je kreirao i mural pod nazivom 101 izgubljeni mačići, kako bi istakno problem lutalica u gradu.

Njujork, SAD

Tokom 1970-ih i 80-ih, Bronks i Menhetan bili su epicentri street art pokreta, ali tokom poslednjih 30 godina, pretežno industrijski kvart Bushwick u Bruklinu transformisan je u najpoznatiji lokalitet ulične umetnosti u Sjedinjenim Državama.

Tokom kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, umetnike su privlačili jeftini najam i veliki prostor.

Njihove kreativne inspiracije ubrzo su se proširile napolju i na gradske fasade!

U ovom kvartu nalazi se i Bushwick Collective, neprofitna street art organizacija koja povezuje umetnike iz celog sveta i dogovara oslikavanje murala na određenim lokacijama.

Kejptaun, Južnoafrička Republika

U Južnoafričkoj Republici ulična umetnost je imala spornu istoriju, a tokom Aparthejda bila je žestoko kažnjena.

Danas to nije slučaj i Kejptaun i Johanesburg su postali takmičarski street art centri.

Neki tvrditi da su umetnici iz Kejptauna „zapalili“ Johanesburg scenu.

Ali za entuzijaste koji traže imerzivno iskustvo, nema bolje adrese od boemskog kvarta Woodstock koji se nalazi u Kejptaunu.

Woodstock se često opisuje kao galerija na otvorenom zbog velikog broja radova koji se mogu videti zajedno sa obližnjim opservatorijom enklave, pod nadimkom „Obs“

Tamo bi posetioci trebali da tragaju za potpisima lokalne umetnice Nardstar, koja se smatra jednom od vodećih uličnih umetnica u svetu.

View this post on Instagram

Head in the clouds. 🦒☁

A post shared by Esta van Zyl (@esta_naledi) on

Četvrti okrug – zajednica koja je uništena prisilnim selidbama iz doba Aparthejda – je još jedno mesto koje vredi posetiti.

Zidovi su prekriveni muralima koji dokumentuju političku istoriju zemlje i borbu za pravdu i jednakost.

Zaronite u muzej podvodne umetnosti i pogledajte 5 pariskih muzeja koji se nalaze u neverovatnim zdanjima. Saznajte i koji su najbolji muzeji Praga.  

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
22Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *