Travel preporuka – Greyhound bus station - simbol ljudskih prava – Travel Magazine

Greyhound bus station – simbol ljudskih prava

Greyhound bus station – simbol ljudskih prava

Jedan od novijih nacionalnih spomenika u Sjedinjenim Američkim Državama je Greyhound Bus Station – autobuska stanica u gradiću Aniston (Anniston) u državi Alabama.

Ovo je mesto bilo poprište strašnog nasilja i zločina u maju 1961. godine u jeku velike borbe za ljudska prava i slobode.

Članovi organizacije za borbu za ljudska prava Freedom Riders su bili stravično napadnuti kada su se ukrcali u jedan od autobusa koji je trebalo da krene dalje ka Jugu. Oni su želeli da iskažu oštar protest protiv ozakonjene segregacije u Alabami i nekim drugim južnim državama koja je branila da se crnci i belci zajedno voze istim autobusima.

Na njihov aktivistički pokušaj reagovale su razularene horde takozvanih segregacionista. Prvo je bačena eksplozivna naprava na autobus, koji je odmah potom zahvatio plamen. Dok su borci za ljudska prava bežali napolje iz plamtećeg vozila, protivnici su ih napali i tukli sa ciljem da ih ubiju.

Foto: Rivers Langley / Wikimedia

Tome se usportivila jedna hrabra devojčica, stara svega 12 godina, koja se zatekla u obližnjoj prodavnici svoga oca. Ona je u kofama donosila vodu i gasila požar i pomagala napadnutim aktivistima da se spasu.

U znak sećanja na ovaj događaj bivši američki predsednik Barak Obama je 2017. proglasio autobusku stanicu Greyhound Bus Station u Anistonu za spomenik od nacionalnog značaja. Na zidu pored prodavnice gde se sve odigralo su potom urađeni murali sa prikazom autobusa koji su napadnuti. To je jedno od devet memorijalnih obeležja borbe za ljudska prava u Anistonu.

U Alabami se nalazi još jedna neobična turistička atrakcija – Grad Skottsboro je svetska prestonica izgubljenog prtljaga. Poslušajte savete o putovanjima koje deli Barak Obama. Brunej ima problema zbog svojih zakona kojima se krše ljudska prava, zbog toga okleva sa njihovim uvođenjem.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X