Travel preporuka – Hoteli koje su dizajnirali najpoznatije arhitekte – Travel Magazine

Hoteli koje su dizajnirali najpoznatije arhitekte

Hoteli koje su dizajnirali najpoznatije arhitekte

Turistički planovi obično obuhvataju obilazak mnogih znamenitosti, uključujući i lepotice među zgradama.

Ponekad je osim obilaska ovakvih arhitektonski značajnih zgrada moguć i boravak i smeštaj u njima.

Postoje i oni putnici koji vole moderan dizajn i pravi su lovci na najznačajnije radove savremenih arhitekata. Hoteli koje su dizajnirali čuveni svetski arhitektonski studiji su za takve putnike pravi mamac i idealno mesto za odsedanje tokom boravka na nekoj destinaciji.

ONE@Tokyo Hotel, Tokio

Ovaj hotel je dizajnirao čuveni japanski arhitekta Kengo Kuma i on sadrži sve prepoznatljive elemente njegovog dizajnerskog stila. Hotel je minimalistički i veoma šik. Ulaz je sakriven apstraktnim aranžmanom napravljenim od drvenih dasaka. Glatke betonske površine tik uz drvene elemente predstavljaju tipičnu jukstapoziciju čineći skladan kontrast. Hotel poseduje 142 sobe u zgradi od deset spratova. Nalazi se na jednoj od najpoželjnijih tokijskih lokacija, samo nekoliko koraka od tornja Tokyo Skytree. Kuma koji je veliki ljubitelj zelenila je zaslužan za veoma upečatljiv dizajn bašte na krovu hotela. On je dizajnirao čak i uniforme hotelskog osoblja.

One Tokyo Hotel

Foto: www.onetokyo.com

Hotel Le Corbusier, Marsej

Šarl-Eduar Žanre-Gri, švajcarski arhitekta poznat kao Le Korbizje je jedan od najznačajnijih začetnika savremene arhitekture. Osnovni cilj njegovog rada je da poboljša život stanovnika u pretrpanim i prenaseljenim gradovima. Da biste se upoznali sa njegovim delom iz prve ruke preporučujemo vam da posetite hotel Le Corbusier u Marseju. Čak i da se ovaj mali hotel zove drugačije svako ko se iole razume u arhitekturu prepoznao bi upečatljiv Le Korbizjeov stil. Hotel sa samo 21 sobom deo je većeg naselja Unite d’Habitation sagrađenog između 1947. i 1952. godine koje je bilo jedan od prvih većih projekata čuvenog arhitekte. Hotel je nedavno renoviran u potpunosti u skladu sa originalnim nacrtima Le Korbizjea, a ceo proces se odvijao pod budnim okom njegove Fondacije, koja se brine o očuvanju njegovog imena i zaostavštine.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Le Corbusier Hotel

Foto: www.hotellecorbusier.com

Four Seasons Hotel, Njujork

Kao neko ko je dizajnirao poznate građevine poput restorana Le Grand Louvre u Parizu, Kenedijeve biblioteke u Bostonu ili Nacionalne umetničke galerije u Vašingtonu, I. M. Pej (I.M. Pei) nije samo tvorac zgrada već institucija. Hotel Four Seasons koji je u otvoren 1993. u srcu Menhetna prepoznatljiv je po svojoj fasadi od krečnjaka boje meda. Ovaj materijal je korišćen i za dizajn enterijera. Hotel je u zgradi sa 52 sprata, a penthaus apartmani na poslednjim spratovima su među najskupljim na svetu. Noćenje u njima košta i 50 hiljada dolara.

Four Seasons New York

Foto: www.fourseasons.com

The Langham Chicago

Još jedan začetnik savremene arhitekture, Mies van der Rohe, zaslužan je za dizajn nebodera IBM Tower u Čikagu, koji se danas zove AMA Plaza i u kome je, od 2003, na 13 od 52 sprata smešten hotel The Langham. Hotel je luksuzan i u njemu se nalazi vrhunska umetnička kolekcija sa više od 150 umetničkih dela. Hotelski lobi je u potpunosti prati stil der Roha. Zidovi obloženi masivnim mermenim pločama, nameštajem iz sredine prošlog veka delo su arhitekte Dirka Lohana, unuka Mies van der Rohea, koji je tim dizajnom odao počast svom slavnom pretku.

The Langham Hotel

Foto: www.langhamhotels.com

Hotel Marques de Riscal, Logrono

Frenk Gehry je okrenuo Bilbao naopačke kada je otkrio dramatičan dizajn Gugenhajmovog muzeja u ovom gradu. Taj muzej je za tren preokrenuo imidž usnulog industrijskog grada u pravu senzaciju savremene arhitekture i dizajna. Samo nekoliko godina kasnije, sever Španije je dobio još jedno remek delo ovog arhitekte. Izgrađen je hotel Marques de Riscal u mestu Elciego, nedaleko od Logrona, na granici Baskije i provincije La Rioha. Hotel ima prepoznatljivu talasastu fasadu sa cik-cak elementima, a ideja je da simboliše grožđe u ovom svetski poznatom vinogradarskom kraju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Marques de Riscal

Foto: www.marriott.com

Belmond Villa San Michele, Firenca

Mikelanđelo je svima poznat kao slikar i vajar, ali ovaj italijanski umetnik ima i manje poznato arhitektonsko delo. Belmond Villa San Michele je danas hotel, a nekada je bio franjevački samostan. Zgrada potiče iz XV veka, i iako Mikelanđelo nije zaslužan za njenu gradnju, istoričari se slažu da se njemu pripišu zasluge za oslikavanje fasade ovog predivnog zdanja smeštenog u veliku šumu nedaleko od Firence u Toskani.

Belmond Villa San MIchele

Morpheus Hotel, Makao

Zaha Hadid je zaslužna za dizajn ovog futurističkog nebodera u Makau (Kina). Pravougaoni hotel u osnovi sa razigranom fasadom koja je inspirasana tečnim žadom, mineralom poznatim u ovim krajevima stvara naučno-fantastičnu iluziju. Posebnu zanimljivost predstavlja 12 staklenih liftova koji se provlače kroz unutrašnji čelični skelet pružajući izuzetan pogled na enterijer hotela.

Morpheus Hotel Macau

Foto: www.cityofdreamsmacau.com

The Murray, Hong Kong

Čuvena britanska arhitektonska kompanija Foster + Partners zaslužna je za dizajn velikog hotela sa 336 soba u Hong Kongu koji je izgrađen u starom, istorijskom kvartu. Lukovi koji čine osnovu protežu se do visine trećeg sprata. Prozori su duboko uvučeni tako da sunčeva svetlost ne ulazi u sobe direktno već se odbija od fasadnih elemenata čineći prijatnu atmosferu.

The Murray Hotel Hong Kong

Foto: www.niccolohotels.com

Nhow Rotterdam, Roterdam

Arhitekta Rem Kolhas iz firme OMA je sagradio inovativan, futuristički neboder o kome svi pričaju. Roterdam je unajmio ovog holandskog arhitektu sa željom da dobije značajnu građevinu i da nađe na turističkoj mapi. Nhow Rotterdam hotel je otvoren 2014. a neboder sa 23 ima 278 soba.

NHow Rotterdam hotel

Foto: NH Hotels

Ako vas interesuju nešto drugačiji hoteli, pogledajte naše tekstove o najluksuznijim hotelima u divljini ili najlepšim podvodnim hotelima. Koji su to bubble hoteli opčinili svet možete saznati u našem tekstu, a ako ste dovoljno hrabri da boravite u najukletijim hotelima, evo gde ih možete pronaći.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *