Travel preporuka – Hygge - dansko umeće življenja – Travel Magazine

Hygge – dansko umeće življenja

Hygge – dansko umeće življenja

Sreću je teško izmeriti, mada postoje mnoga istraživanja koja dolaze do istog zaključka da je Danska jedna od najsrećnijih zemalja na svetu.

Danska je poslednjih godina uvek među prve tri, a ta činjenica postala je jedan od najznačajnijih turističkih mamaca.

Putovanja, koja danas postaju veoma površna i svode se na puko selfi fotografisanje ispred glavnih znamenitosti, ipak treba da sačuvaju svoju suštinu. Svaki pravi putnik zna da je sa putovanja uvek najbolje doneti novo znanje i iskustvo pre svega drugog. Zato je Danska postala idealnom destinacijom na kojoj se može uzeti pelcer za životnu radost i sreću.

Meik Wiking, osnivač i direktor Instituta za istraživanje sreće, izdao je dve knjige o danskom receptu za srećan i udoban život. Njegovo najnovije delo zove se Lykke što je danska reč za sreću, dok je naziv prve knjige „Hygge“ gotovo neprevodiv jednom rečju.

Hygge označava sveukupnu radost življenja, udobnost i radost koja se pronalazi u malim svakodnevnim rutinama i navikama. To je neka vrsta običnog, svakodnevnog hedonizma. Zamislite da ste u lepom domu, sedite ispred kamina, ušuškani pod ćebe, pijete toplu čokoladu i opušteno razgovarate sa vašim najboljim prijateljem. To je hygge.

Mnogima će imati svoje definicije ove reči i pronalaziće sopstvena, lična značenja. Mi, sa prostora Balkana bismo ovu reč na neki način mogli prevesti i kao merak, mada kod nas ova reč koja u osnovi znači zadovoljstvo ima donekle vulgarizovano i iskrivljeno značenje i obično se vezuje uz ludi provod.

Poznavanje ove životne veštine kod Danaca može biti veoma korisno i zato bi najveći motiv turista u Danskoj trebalo da bude upoznavanje sa njihovim načinom života.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Iskustvo jednog Engleskinje iz danskog hotela je pravi primer za hygge. Rejčel Hozin, novinarka Independenta je otišla u Kopenhagen kako bi istražila hygge fenomen. Izabrala je mali, butik hotel u kome je odmah sa vrata osetila svu opuštenost i udobnost koju on tako nenametljivo nudi. Sobe u ovom hotelu se iznajmljuju na punih 24 sata, kad god da dođete, čak i kasno uveče, poslednjeg dana možete da ostanete do istog tog vremena kad ste došli. Na recepciji, u lobiju i salonu gosti mogu da se posluže besplatnim domaćim kolačima i vodom, a svakog dana od 5 do 6 popodne je sat besplatnog vina u hotelskom salonu. Domaćini su joj objasnili da je to njihov stari običaj, kojim žele da se njihovi gosti okupljaju i druže uz čašu vina i u opuštenoj atmosferi. To je jedini motiv – da im boravak u hotelu bude udoban i sadržajan uz druženje sa drugim, zanimljivim ljudima.

Danci su generalno veoma druželjubiv, opušten i otvoren narod, iako vladaju mnoge predrasude koje tvrde suprotno. Oni su u suštini veoma prijatni u ophođenju sa drugima što svakome ko se nađe tamo bilo rođenjem ili turistički čini pravo zadovoljstvo. Sve je lepše uz osmeh i lepu reč.

Za Dance je veoma važno da osete sreću (lykke), a ona se postiže ako imate hygge, tj. ako znate da uživate u životu. Tajna uspeha je u tome što Danci za sopstvenu sreću samo sebe same smatraju odgovornim. To je tako drugačije od nas, gde su nam uvek drugi potrebni da bismo bili srećni i uvek su drugi krivi kada nismo srećni.

Neko će možda reći, lako je to kada oni tamo imaju novca. Mi smo siromašni i ne možemo da sebi priuštimo ono što oni mogu. Na to će Danci odgovoriti da je materijalno bogatstvo nebitno za sreću. Ono je važno samo do one mere koja obezbeđuje sigurnu egistenciju. Sve preko toga je nebitno za sreću. Kao kada biste pojeli peto parče čokoladnog kolača koji volite. Sreću vam je doneo prvi zalogaj, a peti je sasvim suvišan. Bili biste srećni i sa samo jednim.

Novac je ipak značajan i njime se može kupiti sreća, ali samo ako se troši na putovanja, uživanje, sticanje novog iskustva i znanja. On nikada neće doneti istinsku sreću kada se troši na materijalne stvari.

Zato ako imate para, pravac aerodrom i u Dansku po hygge. Dansko umeće življenja je najbolji suvenir koji možete doneti sa nekog putovanja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X