Travel preporuka – I najopasnije zemlje sveta razvijaju turizam – Travel Magazine

I najopasnije zemlje sveta razvijaju turizam

I najopasnije zemlje sveta razvijaju turizam

Turizam je jedna od najmoćnijih privrednih grana, koja zemljama širom sveta pomaže da ostvare velike prihode i značajno doprinosi lokalnim ekonomijama.

Čak i neke od najopasnijih zemalja sveta uvidele su važnost razvoja turizma i na različite načine pokušavaju da prošire svoju turističku ponudu. Evo nekoliko takvih primera.

Pakistan

Brojne zemlje, uključujući i našu, svojim državljanima savetuju oprez tokom posete Pakistanu. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije navodi se da su veći deo provincije Baludžistan, ruralni deo Sinda i Hajber Pahtunkva nesigurne oblasti, a savetuje se i izbegavanje svih javnih skupova i događaja. Uprkos ovome, Pakistan želi da postane „veliki igrač“ u turističkoj industriji. U Parizu je zato prošle godine u okviru ambasade otvorena i turistička kancelarija, a sa radom je počeo i sajt na francuskom „Otkrijte Pakistan“. Takođe, nakon decenija rigoroznih i iscrpljujući procedura, država je pojednostavila proces izdavanja viza, uvođenjem elektronskih viza koje se mogu dobiti online. Ova opcija je dostupna od maja ove godine, za državljane 178 zemalja sveta, uključujući i našu. I komercijalne aviokompanije koje su zbog bezbednosnih razloga ukinule letove ka ovoj zemlji, sada ponovo počinju da ih uvode. Tako je British Airways, koji je prekinuo sa letovima do Islamabada pre više od decenije, sada uveo tri nedeljna leta koja povezuju London i ovaj grad.

Iako izgledaju kao mali pomaci, ova dešavanja zajedno daju značajan zamajac donedavno gotovo nepostojećem turističkom sektoru, budući da u periodu između 2001. i 2015. godine turističkih poseta i nije bilo. Ali zvanični podaci Pakistana pokazuju da je 2017. čak 1,75 miliona turista posetilo zemlju, mada neki stručnjaci smatraju da ove podatke treba uzeti sa rezervom.

Pakistan obiluje prirodnim lepotama i istorijskim atrakcijama

Avganistan

Ma koliko da je Pakistanu teško da pokrene turizam, Avganistan je u još goroj poziciji, jer se čini da konfliktu između države i talibana nema kraja. Ipak, neki pomaci su primetni u ovoj ratom razorenoj zemlji, a u novembru 2017. vlada je najavila otvaranje Ministarstva turizma, koji bi preuzeo funkciju dosadašnjeg direktorata za turizam u okviru Ministarstva kulture. Predsednik je imenovao ministra, ali od tada nisu objavljivani novi detalji na tu temu. Poslednja zvanična statistika broja stranih posetilaca je iz 2015. kada je zabeleženo 20.000 turista, uglavnom iz zemalja regiona. Kao i Pakistan, Avganistan obiluje prirodnim lepotama, kao i istorijskim i kulturnim nasleđem. Dolina Bamijan, obližnja jezera Band-e-Amir ili dolina Pandžšir severno od Kabula neka su od zanimljivijih mesta u zemlji. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije navodi se da Avganistan predstavlja područje sa izuzetno visokim stepenom ugrženosti lične bezbednosti. Gotovo svakodnevno su prisutni akti nasilja koji često za cilj imaju nanošenje povreda ili ubistva stranih državljana. Neophodno je striktno se pridržavati bezbednosnih pravila.

Sirija

Teško da je bilo kome ko je u prošlosti putovao u Siriju, bilo svejedno kada je u ovoj zemlji izbio konflikt. Nekadašnja vrhunska destinacija, sa brojnim istorijskim, kulturnim i verskim lokalitetima, očuvanom tradicijom i gostoljubivim stanovništvom, bila je kruna svake posete Bliskom istoku. Ali nakon godina sukoba i građanskog rata koji u nekim delovima zemlje i dalje besni, zemlja je razorena. Ministarstva spoljnih poslova većine zemalja savetuju svoje državljane da ne putuju u Siriju, pa tako na sajtu našeg piše: „Situacija je nestabilna. Zbog pogoršane situacije preporučuje se građanima R. Srbije da u narednom periodu ne putuju u Siriju, osim u neophodnim slučajevima. Jedini, za sada, legalni i bezbedni ulasci u Siriju su iz Libana, u pograničnom mestu Masna, kao i iz pravca Tripolija.“

Ipak, Sirija aktivno radi na povratku turista. Protekle dve godine sirijsko Ministarstvo turizma na društvenim mrežama promoviše video „Syria Always Beautiful“. Destinacija je prestavljena i na više važnih turističkih sajmova. Nažalost, poslednji pouzdani podaci su perioda pre početka konflikta, iz 2010. godine, kada je zemlju samo iz Evrope posetilo dva miliona turista.

Severna Koreja

Severna Koreja je najizolovanija zemlja na svetu i u nju se može ići samo organizovano. Na sajtu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije navodi se da Turistička poseta može da bude organizovana i za jednu osobu, koja će, kao bilo koja turistička grupa, imati svog vodiča/prevodioca. Odvajanje od grupe nije dozvoljeno. Za detaljnije informacije potrebno je obratiti se Ambasadi DNR Koreje u Bukureštu. Do Severne Koreje se najčešće putuje avionom iz Kine (Peking ili Šenjang – Pjongjang) ili Rusije (Vladivostok – Pjongjang). Druga opcija je vožnja vozom iz Pekinga, preko Dandonga do Pjongjanga. Ipak, Severna Koreja ima velike turističke planove i izgradila je veliki primorski rizort u oblasti Wonsan-Kalma na istočnoj obali zemlje. Vlasti najavljuju da će on postati centralna tačka turističke industrije, sa brojnim hotelima, akva parkovima i bioskopima. Zvanično otvaranje je najavljeno za kraj ove godine. U 2018. godini Severnu Koreju je posetilo 100.000 stranih turista, a uprkos entuzijazmu severnokorejsih vlasti, stručnjaci smatraju da će razvoj turizma u ovoj zemlji biti veliki izazov, najblaže rečeno.

Pročitajte još i koje su najopasnije zemlje za putovanje u 2019. godini, tekst o ratnom turizmu, ali vest o zanimljivoj atrakciji u Demilitarizovanoj zoni između dve Koreje.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Po cemu je Sjeverna Koreja opasna? Draga redakcijo, ne znam gdje vi mi preporucujete da idem, ali znam gdje vi treba da idete.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X