Saveti – Italijansko selo koje turisti posećuju - greškom – Travel Magazine

Italijansko selo koje turisti posećuju – greškom

Italijansko selo koje turisti posećuju – greškom

Turisti često vole da skrenu sa utabanih staza, ali je problem kada do ovoga dođe bez njihove želje.

Čelnici italijanskog seoceta Baunei, na istočnoj obali Sardinije, navode da se upravo to događa putnicima koji se pridržavaju uputstava popularne aplikacije Google Maps. Oni pokušavaju da okončaju pogrešna navođenja koja su dovela do 144 hitna poziva tokom proteklih nekoliko godina od strane vozača i planinara. Previše automobila, pa čak i terenskih vozila, zaglavi se na neprohodnim makadamskim stazama. Glavni razlog je to je što prate Google Maps uputstva koja su često pogrešna na ovim putevima.

Lokalno stanovništvo upozorava turiste da konsultuju lokalne vodiče ili štampane mape. Izričito su protiv tehnologija na koje smo svi navikli u svakodnevnom životu. Na Facebook stranici sela mogu se videti natpisi i policijski znaci na italijanskom i engleskom jeziku. Na njima piše: “Nemojte slediti uputstva koja vam predlaže Google Maps”. Takođe, ovde se mogu videti i slike blokiranih vozila na neprohodnim putevima, kao i vozila koja šlep služba pokušava da odvuče.

Gradonačelnik sela Baunei je preduzeo korake kako bi blokirao navigacijsku aplikaciju u ovom planinskom selu.  Ono je poznato po nepristupačnom planinskom terenu, ali je omiljeno kod planinara i ljubitelja pešačenja. Takođe, od turističkih radnika zaposlenih u hotelima, restoranima i muzejima traži se da preporučuju i daju turistima štampane mape.

Šta kaže Google?

Ovim povodom oglasili su se i iz kompanije Google sa zvaničnim saopštenjem. U njemu stoji da su svesni problema na Sardiniji. Takođe, navedeno je i da se trenutno sarađuje sa predstavnicima lokalne samouprave kako bi se rešili problemi. Radi se i na efikasnom načinu informisanja vozača o problematičnim putnim pravcima.

Slični slučajevi širom sveta

Ovo, nažalost, nije jedinstven slučaj. I na nekim drugim destinacijama u prošlosti dolazilo je do pogrešnih navođenja od strane Google Maps-a. U periodu između 2015. i 2017. godine turisti koji su pomoću ove apliakcije istraživali Plave planine u Australiji bili su upućeni na slepi put. On ih vodio do tačke udaljene više od 30 kilometara od tražene destinacije. Dešavalo se da posetioci koji su se izgubili, zakucaju na vrata lokalnih stanovnika tražeći toalet.

Sledeći uputstva Google Maps-a jedan turista je pre dve godine vozio putevima Arizone ka Grand Kanjonu. Tokom vožnje pratio je svoju navigaciju koja ga je pogrešno usmeravala i na kraju preusmerila sa autoputa na zemljani put. Vozeći stazama kojima niko ne prolazi, ostao je bez goriva u automobilu. Proveo je narednih nekoliko dana zarobljen u zabačenom delu Grand Kanjona dok nije stigla pomoć.

Godinu dana ranije grupa turista je krenula u posetu Nacionalnom spomeniku Maunt Rašmor (u planinskom masivu uklesane, 18 metara visoke, glave američkih predsednika Vašingtona, Džefersona, Ruzvelta i Linkolna). Google Maps aplikacija ih je pogrešno usmerila na lokaciju 21 kilometar dalje od željenog mesta, pravo u Metodističku crkvu u blizini mesta Rokervil.

U svim slučajevima, turisti su se uporno držali uputstava jer nisu mogli da veruju da aplikacija Google Maps može da pogreši.

Ipak, nove tehnologije na mnoge pozitine načine utiču na naše živote. Tako, na primer, uz pomoć virtuelne realnosti bez odlaska u Francusku možete obići Versaj, aplikacija vam pomaže da saznate sve o svom letu, a nove tehnologije su zaslužne i za unapređenje bezbednosti na Karnevalu u Riju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Kao jedan od vodiča na Googl Maps srećem se sa pogrešno markiranim mestima. Zato često i sama koristim satelitski snimak zemlje da vidim i uverim se da je to ono što mi treba. Selo, crkva, most… A ukoliko primetim loše markiranje ispravim napravljenu grešku.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X