Travel preporuka – Kako da provedete jedan savršen dan u Parizu? Tri dame koje mnogo vole francusku prestonicu dele svoje preporuke! – Travel Magazine

Kako da provedete jedan savršen dan u Parizu? Tri dame koje mnogo vole francusku prestonicu dele svoje preporuke!

Kako da provedete jedan savršen dan u Parizu? Tri dame koje mnogo vole francusku prestonicu dele svoje preporuke!

Jedan dan u Parizu? Čini se nemogućim da vidite sve što poželite, i tako i jeste, ali to opet ne znači da ne možete da uživate u francuskoj prestonici, te otkrijete zanimljiva mesta. U tome vam ovoga puta pomažu tri urednice magazina Conde Nast Traveller sa svojim top preporukama gde i šta. Spremite se da napravite sjajne uspomene, jer ovo su mesta koja samo ljudi koji su nekoliko puta bili u Parizu, mogu da vam otkriju! Zanimljivo je da nijedna dama nije spomenula Ajfelovu kulu…

Ovo su najlepsi vidikovci Pariza
PROČITAJTE I…

Najlepši vidikovci Pariza

Šarlot Dejvi, modni urednik tema

Moj je savet da krenete iz 10-og arondismana ka istoku u laganu šetnju. Ovaj potez podseća na East London, prepun je hipstera i umetnika. Za lagani brunch skoknite u Chez Prune, to je malecko, kul mesto blizu kanala St – Martin, koje će vas podsetiti na atmosferu iz filma Amelie. Ovo je takođe sjajan deo grada za šoping. Na uglu su Sandro i Agnes B prodavnice, plus nekoliko nezavisnih, streetwear brendova i zlatara. Ukoliko se zaputite ka ulicama rue Beaurepaire i rue de Marselle, čeka vas niz odličnih vintage butika.

Nakon šopinga, prošetajte do skvera Square du Temple Elie Weisel, gde dolazite do prelepe bašte i fondacije Henri Cartier-Bresson, u kojoj je uvek neka zanimljiva foto-izložba. Za ručak predlažem veganima Wild & The Moon, za parisku klasiku Cafe Charlot, a za sendviče Chez alain Miam Miam. Samo nekoliko ulica dalje dolazite do možda i najlepšeg kvarta Pariza, čuvenog Maraisa. Tu se nalazi i jedno od meni najdražih mesta u Parizu, čarobna galerija Thaddaeus Ropac, dok je u sledećoj ulici Muzej Picasso.

Veče je najbolje da provedete u nekom kafiću ili baru, merkajući prolaznike. Moj predlog su Little Red Door koji se nalazi blizu metro stanice Oberkampf, ali i Le P’tit Garage i Au Chat Noir koji su u bulevaru Boulevard de Belleville. Ako ogladnite a ljubitelj se kineske kuhinje, nedaleko od svega ovoga nalazi se odličan kineski restoran Wen Zhou. Za sam kraj večeri uputite se do Cafe Cherie, u kom se do jutra pušta hip-hop devedesetih.

Rozalin Vikli, kreativni urednik sadržaja

Mislim da je dan u Parizu najbolje započeti sa kroasanom. Ako ste pak željni pravog doručka, onda je moj predlog da odete u Bonne Aventure, jedan od meni najdržaih restorana Pariza. Nakon doručka, uputite se do Montmarta da vidite jednu od najlepših katedrala,  čuvenu Sacre-Coeur. Tu ispred impresivne beličaste bazilike možete da napravite mali predah ili piknik.

Što se tiče muzeja, u blizini vam je Musee de la Vie Romantique, nekadašnji dom holandskog slikara Ary Scheffer-a danas je mesto koje ima odličnu zbirku dela iz romantičnog perioda. Tu možete da popijete kafu i sok od pomorandže, a potom da krenete ka Tempolinu, vintage butiku. Pošto pazarite Celine maramu pronađite Hotel Particulier Montmartre, bivšu rezidenciju porodice Hermes, u kojem se nalazi skrivena bašta Pariza.

Zatim se popnite liftom na krov hotela Terrass, odakle se pruža veličanstven pogled na ceo grad. Za mene poseta Parizu bez Luvra nije prava, a najbolje vreme za to je popodne, iza pet kada u muzeju ima manje ljudi. Iza Luvra se nalazi Le Fumoir, mesto u kojem često sa društvom dođem na večeru ili čašu vina. Enterijer ovog kafića je prepun knjiga, oker drvenarije, umetničkih slika i dekorativnih lampi.

Najlepši potez je terasa koja gleda na stari Luvr.

Tabita Džojs, urednik gastro tema

Ja bih jednodnevni obilazak započela oko 15-og arondismana, i uputila se do Marche du Livre, tradicionalnog marketa knjiga na otvoreno koji se nalazi u parku Parc Georges-Brassnes. Tu pored starih knjiga i beletristike možete da kupite i stare filmske postere i tomove knjiga u kožnim edicijama. Napravite pauzu u Max Poilane, prelepoj pekari na uglu, u kojoj možete da kupite kroasan i pokupite kafu za poneti.

Zatim se uputite do sedmog arondismana da posetite Deyrolle, neverovatni muzej i prodavnicu, pre šetnje kroz čuveni bulevar Boulevard St-Germain i kafe pauzu u još možda slavnijem Cafe de Flore. Moja preporuka je da ovde umesto kafe naručite supu od luka, po kojoj su Francuzi poznati.

Naravno, neizbežna je šetnja do Notr Dama i poluostrvceta Ile de la Cite-a, te poseta najlepšoj knjižari Pariza, Shakespeare and Company, u kojoj možete da se zadržite i po pet sati.

Top 5 knjizara u Parizu
PROČITAJTE I…

Pet najlepših knjižara Pariza

Ulazak u Latinsku četvrt pored Sorbone i Panteona, pamtićete po divnim zgradama i prijatnoj atmosferi. Nedaleko odatle se nalazi i velika džamija Grande Mosque de Paris, koja ima presladak kafić u kojem možete da naručite baklavu i zeleni čaj. Naravno, ceo vrt je toliko fotogeničan da imate osećaj da ste u Maroku, a ne u Parizu.

Preko puta nalazi se Jardin des Plantes, pored kog je i Nacionalni muzej nacionalne istorije. Nakoj večere koju morate da rezervišete u Le Train Bleu, autentičnom restoranu koji izgleda kao pariska Opera, uputite se do Bastilje na koktel. U ovom delu grada nalazi se niz kubanskih klubova, posebno u rue de Lappe ima zabavnih barova. Le Bastide je must-stop stanica za ljubitelje jazz-a.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X