Travel preporuka – Kako da u Istanbulu uštedite novac – Travel Magazine

Kako da u Istanbulu uštedite novac

Kako da u Istanbulu uštedite novac

Kartica Istanbul Museum pass

Ukoliko planirate ozbiljno razgledanje, ova kartica će vam omogućiti besplatnu posetu brojnih znamenitosti u gradu, uključujući Topkapi palatu i Aja Sofiju. Osim toga, na ovaj način ćete ostvariti i popuste u određenim muzejima, prodavnicama, restoranima, kao i prilikom rezervisanja raznih aktivnosti. Cena kartice je 85 turskih lira (približno 25 eura) za tri dana ili 115 lira (približno 35 eura) za pet dana. Šta više, vlasnici kartica ne moraju čekati u redovima za atrakcije.

Pogled na grad sa Bosfora

Mnogo turista se odlučuje da grad sagleda i sa vode i kupuju karte za organizovane ture brodićima. Ova idilična krstarenja idu duž moreuza odakle se, između ostalog, može uživati u pogledu na Rumeli Hisarı tvrđavu iz 15. veka. Ova krstarenja nisu skupa ali ukoliko želite da uštedite, možete jednostavno da se ukrcate na neki od stotine ferija kojima se prevoze i stanovnici Istanbula, a koji konstantno idu ovim plovnim putem svakog dana. Tako ćete se za jako malo para prevesti od Evrope do Azije, i uz čaj u ruci diviti se istim znamenitostima.

Skrivene bašte

Ako ste ceo dan proveli razgledajući Sultanahmet krcat ljudima, teško je zamisliti da možete da izbegnete gužvu u ovom gradu sa 14 miliona stanovnika. Ipak, Istanbul je prošaran mnoštvom zelenih površina, od kojih je svaka idealna za piknik ili jednostavno kratak predah. Pobegnite u Yıldız Park u naselju Bešiktaš, nekadašnje carsko lovište, a danas predivan park ispresecan pešačkim stazama koje vode do kitnjastih paviljona iz 19. veka.

Turska kupatila

Turski istorijski hamami su na listi stvari koje svaki turista u Istanbulu treba da isproba. Međutim, poslednjih godina cene turskih kupatila u centru grada su drastično skočile. Kako biste uštedeli nešto novca, uputite se ka 17-vekovom Çinili hamamu u azijskom predgrađu Üsküdar. Za približno 12 eura moći ćete da uživate u kompletnom tretmanu.

Gradske zidine

Trošni zidovi koji okružuju evropski Istanbul sagrađeni su 413. godine – taman na vreme kako bi se grad zaštitio od Atile. Otkrijte lokalnu istoriju pešačeći oko 8km duž zidina sa 96 odbrambenih tornjeva. Započnite obilazak sa južne strane od dvorca Yedikule. Prvi direktni voz Orient Express iz Pariza 1889. godine prošao je kroz rupu u gradskim zidinama nešto severnije od ovog mesta.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *