Travel preporuka – Kako izgleda halal odmor? – Travel Magazine

Kako izgleda halal odmor?

Kako izgleda halal odmor?

U Turskoj cveta halal turizam, a sve više rizorta svoje poslovanje usklađuje sa striktnim islamskim zakonima. 

Dobrostojeći muslimani iz bliskoistočnih zemalja su ciljna grupa kojoj su namenjeni posebno prilagođeni sadržaji, a budući da je i Turska muslimanska zemlja, veoma je privlačna kao halal destinacija. Do kraja devedesetih godina prošlog veka, muslimansko turističko tržište bilo je fokusirano uglavnom na hodočašća u Meku i Medinu, ali halal turizam danas podrazumeva i organizovanje odmora za vernike iz bliskoistočnih i istočnoazijskih zemalja, kao i muslimanskih zajednica u zapadnim zemljama. U pitanju su uglavnom porodična putovanja, a gosti od hotela očekuju obroke u skladu sa verskim pravilima, sobe za molitvu umesto barova i pabova i zaposlene koji će poštovati njihovu privatnost, a od posebne je važnosti poštovanje običaja razdvajanja gostiju prema rodnoj pripadnosti.

Broj hotela, posebno malih porodičnih, koji se specijalizuju za halal turizam, je u porastu u Turskoj, a potražnja je svake godine sve veća. Statistike kažu da su 2016. godine stanovnici većinski muslimanskih zemalja na putovanja potrošili 169 milijardi dolara, odnosno 12% globalnog prihoda od turizma. Turska je prirodan izbor za ove turiste, budući da je odlikuje i bogato islamsko kulturno i istorijsko nasleđe.

U Turskoj najviše novca ostavljaju turisti iz Saudijske Arabije, a zatim iz Katara i Kuvajta.

U Antaliji, mediteranskom rizortu poznatom po belim peščanim plažama, sve je veći broj turskih hotela koji se okreću turistima iz ovih zemalja. Oni gostima pružaju uslugu koja se ne može naći u Hiltonu i Movenpick-u – iskustvo sa pet zevezdica, sa odvojenim plažama i bazenima za muškarce i žene, posebnim sadržajima za porodice i vrhunskom halal hranom. Ovi hoteli nude i standardne programe, kao što su bioskopske projekcije, fitnes i zabavni programi, ali sa striktno odvojenim prostorima za žene i muškarce. U hotelima se ne služi alkohol, a parovi koji nisu venčani u njima ne nogu da odsedaju. Obavezan je dres-kod koji podrazumeva da muškarci na plažama i bazenima nose bermude do kolena, a žene posebne kostime koji pokrivaju celo telo.

Vlasnici hotela posebno ističu da veliki procenat gostiju čine muslimani iz evropskih zemalja, koji preskaču evropske letnje destinacije zbog rastuće islamofobije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *