Travel preporuka – Kako je Ruta 66 postala toliko popularna – Travel Magazine

Kako je Ruta 66 postala toliko popularna

Kako je Ruta 66 postala toliko popularna

Sigurno ste čuli za američku Rutu 66, istorijski put od nacionalnog značaja, ali da li ste znali kada i kako je ova ruta stekla popularnost.

Njena popularnost seže čak do Dvadesetih godina prošlog veka, a nimalo lep razlog je u događajima sličnim onima koji i danas potresaju ceo svet.

Zbog Velike depresije, svetske ekonomske krize koja je najviše pogodila Severoistok Sjedinjenih Američkih Država, došlo je do velikih migratornih kretanja. Siromašno stanovništvo koje se našlo na rubu egzistencije, krenulo je na Zapad u potrazi za poslom i boljim životom. Slično kao danas kada se masovne migracije odvijaju na ruti od Afganistana, Pakistana, Sirije, preko Turske i Balkana ka Zapadnoj Evropi ili od Libije preko Mediterana ka Italiji, Španiji i opet dalje na sever. Slično je i sa migrantima iz Latinske Amerike koji preko Meksika pokušavaju da se domognu SAD.

Ista stvar se desila u ovoj zemlji između dva velika svetska rata, početkom prošlog veka. Masovan egzodus imao je jednu jedinstvenu putanju – od Severoistoka SAD (Čikaga), preko Srednjeg Zapada, Teksasa, Novog Meksika i Arizone do pacifičke Zapadne obale i Los Anđelesa.

Foto: Dragan Nikolić

Ova putanja izrasla je u jedan od najvažnijih putnih pravaca u SAD. Put kroz više država je dobio oznaku 66 i postao je jedan od najprometnijih u godinama i decenijama koje slede. Kada je kriza popustila, njegova popularnost se okrenula u tustističkom smeru. Brojni sadržaji koji su građeni i otvarani pored puta tokom njegove masovne eksploatacije, postali su ubrzo istorijski značajna mesta. Sa raznim drugim prirodnim i kulturnim znamenitostima, ova je ruta veoma brzo stekla slavu među turistima, a u periodu nakon Drugog svetskog rata, postala je i pomodno putovanje. Mnogi mladi su sanjali da se provozaju kolima celom dužinom Rute 66. To ju je izgradilo kao jednu od navjećih i najprepoznatljivijih turističkih atrakcija SAD.

Putovanja kolima su veoma popularna u Americi, a Route 66 je postala idealna ruta za road trip o kome sanjaju mnogi Amerikanci, ali i strani turisti.

Foto: Manfred Reiner / Pixabay

Ruta počinje u centru Čikaga na početku ulice East Adams odmah naspram glavnog ulaza u Institute of Art. Završava se na čuvenom doku u Santa Moniki, gradu koji pripada aglomeraciji Los Anđelesa.

Zvanična oznaka puta „Route 66“ više ne postoji. Putevi su promenili svoje oznake i rute 1985. ali je ovaj legendarni put i dalje prisutan kao turistička atrakcija i na svu sreću većina njegove originalne putanje je sačuvana. Pretpostavlja se da je nekih 85 posto originalne rute na istom mestu gde je nekada i bio.

Foto: skeeze / Pixabay

Ako krećete na put ovom rutom u Čikagu, uradite to nakon što posetite Institute of Art, jedan od najboljih umetničkih muzeja na svetu. Potom posetite čuveni Gejtvej Luk (Gateway Arch) u Sent Luisu, zaustavite se nakratko u Kadilak ranču u Amarilu u Teksasu i odsednite u Wigwam motelu u Holbruku u Arizoni.

Zašto je Route 66 najbolje putovanje drumom na svetu. Znate li da uživate u putovanju i da li sporo putovanje može postati novi trend.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *