Travel preporuka – Kako su države sveta dobile ime? – Travel Magazine

Kako su države sveta dobile ime?

Kako su države sveta dobile ime?

Prema nedavnom istraživanju koje se bavilo poreklom imena 195 zemalja sveta, utvrđeno je da se poreklo skoro svih može klasifikovati u četiri kategorije – prema plemenu, osobini zemlje, lokaciji ili nekoj važnoj ličnosti.

Imena plemena
Imena oko trećine zemalja sveta poreklo vuče od drevnih imena plemena ili etničkih grupa koje su naseljavale to područje. Evo nekoliko primera…

Francuska: Nazvana je po Francima, koji su pokorili zemlju u srednjem veku.

Vijetnam: Zemlja je dobila ime po narodu Viet, koji je živeo na području južne Kine i Vijetnama. Vijetnam inače znači južni Viet.

Avganistan: U bukvalnom prevodu znači zemlja Avgana. Izraz se istorijski odnosi na Paštune, koji predstavljaju najveću etničku grupu u zemlji.

Tajland: Na tajlandskom jeziku zemlja se zove Ratcha Anachak Thai, ili Kraljevina Taija. Reč Tai može da se tumači kao slobodan čovek, čovek, ljudsko biće, ili pripadnik naroda Tai.

Važne ličnosti
Od svih zemalja koje su nazvane po važnim i uticajnim ličnostima, samo jedna je dobila ime po ženi.

Santa Lucija: Ovom karipskom ostrvu ime su dali Francuzi 1625. godine, po katoličkoj svetici Luciji, koja je u to vreme bila obožavana.

Kolumbija: Nazvana je po poznatom, ali kontroverznom istraživaču Kristoferu Kolumbu, koji, zanimljivo, nikada nije kročio u zemlju. Kolumbiju je zapravo otkrio Alonso de Ojeda 1499. godine, ali ona je ipak dobila ime po Kolumbu.

Filipini: Ovu zemlju „krstio“ je španski istraživač Ruy López de Villalobos, u čast kralja Filipa II 1542. godine.

Saudijska Arabija: Dobila je ime po uvaženom ratniku i aristokrati Emiru Muhamedu bin Saudu, koji se smatra osnivačem prve saudijske države 1744. godine.

Sejšeli: Ovaj prelepi lanaca ostrva u Indijskom okeanu stekao je nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, ali pre toga je bio pod francuskom kontrolom, a ime je dobio početkom18. veka po tadašnjem francuskom ministru finansija, koji se zvao Jean Moreau de Sechelles.

El Salvador: Malena zemlja u Centralnoj Americi dobila je ime po, ni manje ni više, Isusu, i u prevodu znači „Spasitelj“. Ime joj je dao španski osvajač Pedro de Alvarado u 16. veku.

Osobine zemlje
Oko četvrtina zemalja sveta ime je dobila po nekoj specifičnoj karakteristici.

Island: Nije teško pogoditi zašto je Island dobio ime koje u prevodu sa starog nordijskog znači „Zemlja leda“, a ovo ime je po legendi smislio norveški viking Hrafna-Flóki Vilgerðarson, davne 856. godine. Ime navodi na zaključak da se zaista radi o ledenoj zemlji, iako Island krase i raskošni zeleni predeli. Postoji teorija da je ovo ime namerno dato, kako bi se obeshrabrili potencijalni kolonizatori, koji bi po imenu zaključili da su uslovi za život u „Zemlji leda“ negostoljubivi i da tu nema ničeg što bi bilo vredno osvajanja.

Haiti: Ime ove karipske zemlje na jeziku istrebljenog naroda Taino znači „planinska zemlja“. Godine 1492. kolonizovali su je Španci i dali joj ime “La Española”, ali 1804. ime joj je promenio bivši rob i revolucionar Žan Žak Desaline, koji je sebe proglasio imperatorom Haitija.

Barbados: Na portugalskom barbados znači bradati, a veruje se da se ovaj epitet odnosi na dugo i viseće korenje drveća maslina, koje su kolonizatori prvo uočili krajem 16. veka.

Ukrajina: Zemlja je tokom 12. veka dobila ime, za koje se veruje da potiče iz staroslovenskog i znači „blizu granice, granična zemlja“.

Lokacija
U četvrtu, najmanju grupu, spada 25 zemalja koje su dobile ime po svojoj lokaciji.

Australija: Ovo ime su prvo skovali antički Grci. Pojam Terra Australis se odnosi na nepoznatu „Južnu zemlju“, a ime Australija zemlji je zvanično dodelio engleski kartograf Matthew Flinders početkom 19. veka.

Norveška: Ime potiče iz staroengleskog i znači „severni put“. Prvi put se spominje 880. godine u anglo-saksonskim tekstovima.

Japan: Japanci svoju zemlju zovu Nippon, što znači Zemlja izlazećeg sunca i odnosi se na geografski položaj Japana – istočno od Kine.

Izuzeci
Na svetu postoji i oko 20 zemalja koje ime nisu dobile po gorenavedenim kriterijumima. Neka od tih imena nemaju jasno poreklo, ali neka su zaista maštovita i vredna pomena.

Butan: Stanovnici stvoju zemlju zovu Druk Yul, što znači „Zemlja zmaja gromovnika“. Ime se dovodi u vezu sa pojavom spektakularnih oluja koje haraju ovim delom Himalaja.

Nepal: O poreklu naziva Nepal postoji više teorija, a prema jednoj od njih, koja se poziva na dugu tradiciju stočarstva, Nepal znači „Dom vune“ (ne – dom, pal – vuna).

Nauru: Jedno od najizolovanijih ostrva i najmanja država u Južnom Pacifiku, ima možda i najzanimljivije ime. ono vodi poreklo od starosedelačkog termina „anáoero“, što, verovali ili ne, znači „Idem na plažu“.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X