Travel preporuka – Kako uloviti festival trešnjinog cveta? – Travel Magazine

Kako uloviti festival trešnjinog cveta?

Kako uloviti festival trešnjinog cveta?

Japanski prolećni festival kada se slavi cvetanje trešnje tradicionalno se održava u proleće u ovoj dalekoj zemlji.

Turistima koji žele da posete Japan baš u vreme sakure nije uvek zgodno da ga tačno pogode.

Vreme cvetanja zavisi od vremenskih prilika i može se desiti da se nacionalni cvet Japana pojavi ranije ili kasnije. April je zato najsigurniji to početak meseca u centralnom Japanu, u Kjotu ili Tokiju dok se severnije na Hokaidu slavi i početkom maja.

Sakura je japanski naziv za cvet trešnje koji ima jaku simboliku u japanskoj tradiciji i kulturu. U ovoj zemlji se još od osmog veka običava sedenje ispod procvetale krošnje. Tradicionalno se, ispod tek procvetalog drveta pravi veliki piknik uz recitovanje poezije i druženje. Buđenje proleća i prirode ima snažan uticaj na Japance, a vekovima se ova tradicija samo proširivala i postepeno dobijala nacionalni značaj.

Koliko je sakura važna svedoči i postojanje specijalne vremenske prognoze koja se bavi sakurom. Prati se i najavljuje se cvetanje po svim regionima Japana kako bi se stanovništvo na vreme organizovalo za proslave. Festivali tada poprimaju oblike opšteg narodnog veselja. Ovi su se običaji veoma brzo primili i širom sveta, što zbog brojne japanske imigracije sve od Amerike pa do Australije, što zbog neodoljive lepote ovog simbola.

Sakura se danas slavi na svim meridijanima, a posebnu popularnost je stekla u SAD gde gotovo svaki veliki grad ima svoje festivale trešnjinog cveta. Ulice u kojima se nalaze drvoredi prunusa (opšti latinski naziv za rod trešnje, kome zapravo pripadaju i šljive, kajsije, breskve, trešnje i višnje).

Među najpoznatijim aprilskim sakurama van Japana su one u Vašingtonu, Njujorku ili Bostonu, dok se u Evropi ovaj praznik veoma svečano proslavlja i tokom maja u severnijim krajevima – Hamburgu, Edinburgu, Stokholmu ili Vilnjusu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Foto: Sakura u Stokholmu krajem aprila / D. Nikolić

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *