Travel preporuka – Kanjon Antilope - kada se priroda poigra sa fotošopom – Travel Magazine

Kanjon Antilope – kada se priroda poigra sa fotošopom

Kanjon Antilope – kada se priroda poigra sa fotošopom

Kanjon Antilope (Antelope Canyon) nalazi se u američkoj državi koju mnogi smatraju najfotogeničnijom – Arizoni. I ne samo to, egzotičnosti mesta doprinosi i činjenica da se nalazi u zemlji Navaho Indijanaca. S pravom je ovaj kanjon, poznat kao slot-kanjon (kanjon-prorez) najfotografisaniji na svetu, posle Petre u Jordanu. Ovaj kanjon deli se na dva dela – Gornji (The Crack, Pukotina) i Donji (The Corkscrew, Vadičep). Navahosi imaju svoje, teško upamtivo ime za kanjon, Ce Bighanilini, što znači „Mesto gde voda teče kroz stene“.

Danas se Kanjon Antilope, sa nestvarnim crvenim talasastim stenama i svetlom koje izdašno sunce Arizone sipa pod neobičnim uglovima u „proreze“ kanjona, svrstava u najlepše prizore na planeti. Zanimljivo je da je pristup dopušten tek 1997. godine, kada su u rezervatu Navahosi stvorili park za turiste, što im je donelo veliki prihod od turizma. Gornji kanjon je češće posećen iz dva razloga: put kojim se ide nalazi se na nivou zemlje i nema penjanja, a zraci svetlosti koji stvaraju spektakularne efekte mnogo su češći u Gornjem, nego u Donjem kanjonu. Oni se dešavaju uglavnom leti i uglavnom sredinom dana, kada se sunce nalazi najviše na nebu, pa je to omiljeno vreme za posete turista, iako je vrućina često nesnosna. Zraci se ne pojavljuju između 15. marta i 7. oktobra.

Donji kanjon se na navaho jeziku naziva Hazdistazi i u prevodu znači „Spiralni stenoviti lukovi“. Nalazi se nekoliko kilometara dalje. Pre postavljanja metalnih stepenica, moralo se, bogme, dobrano umešno planinariti i pentrati merdevinama, ali to je sada prošlost. I sada je to zahtevnija deonica od Gornjeg kanjona. Donji kanjon je duži, uži i negostoljubiviji; samo za prave avanturiste. Pa opet, ovde je svetlo bolje rano ujutro i kasno popodne, pa je lako napraviti dobar plan za posetu oba kanjona.

Američki Jugozapad smatra se zemljom koja je divlja, pitoreskna i koja oduzima dah. Nisu evropski režiseri uzalud bili oduševljeni ovim delom sveta: „Arizona Dream“, „Baghdad Café“, „Paris, Texas“. Setite se samo ovih naslova i biće vam jasno. Bićete i vi oduševljeni igrom prirode u pustinji i stenama.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Žikica Milošević

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *