Travel preporuka – Kineske replike poznatih arhitektonskih celina – Travel Magazine

Kineske replike poznatih arhitektonskih celina

Kineske replike poznatih arhitektonskih celina

U poslednjih dvadesetak godina u Kini postoji veoma neobičan trend, bez presedana u svetu; izgradnja manje-više vernih replika poznatih građevina i arhitektonskih celina koje su simbol udobnog i bogatog života sa Zapada.

Osnovna ideja ovog trenda, kakav nije zabeležen nigde drugde u svetu, je da se izgrade gotovo identične replike najznačajnijih zgrada na svetu, većinom iz Evrope.

Želja Kineza je da se značajne građevine približe turistima iz Kine i Azije i da i se omogući da ih vide i posete bez odlaska na veoma dalek put.

Mali Pariz, Tianducheng

U predgrađu kineskog grada Hangdžou, južno od Šangaja, nalazi se replika Pariza. Grad svetlosti je iskopiran 2007. godine. Stambeno naselje je urađeno po uzoru na parisku arhitekturu, a njegovi stanovnici žive sa pogledom na Ajfelov toranj i Jelisejska polja. Površina kineskog Pariza je čak 30 kvadratnih kilometara, a uz veoma gustu gradnju (poput one u Parizu) u njemu živi samo 2000 stanovnika zbog čega ga često nazivaju i gradom duhova. Kako bi podigli interesovanje stanovnika Kinezi grade metro stanicu u naselju koja bi trebalo da poveća broj stanovnika.

Tower Bridge, Sudžou

Čuveni londonski Tower Bridge dobio je svoju repliku u kineskom gradu Sudžou, koji se sa istočne strane naslanja na metropolitensko područje Šangaja. Iako tvrde da je replika identična kao i original, pogledom na slike jasno je da i nije baš tako. Dok originalan most u Londonu ima dve trake, kineski je proširen i ima četiri trake. Zbog toga kineski Tower Bridge ima i četiri umesto dve kule. Svaka je kula visoka 40 metara i ima liftove kojima posetioci mogu da se popenju do vrha.

Halštat, Huejdžou

Maleno austrijsko selo, poznato po svojoj lepoti, osim na listi Svetske baštine UNESCO nalazi se i u Kini. Originalno selo se nalazi na obali istoimenog jezera, na veoma strmim padinama alpskog masiva u pokrajini Salcburg. U kineskoj verziji ono je smešteno u suptropski pojas u provinciji Guangdong u gradu Huejdžou. Austrijanci nisu bili srećni zbog ove replike i veoma su negativno dočekali vesti o otvaranju sela 2012. ali gradonačelnik Halštata je bio oduševljen, pa je čak prihvatio poziv da ode u Kinu i učestvuje u ceremoniji otvaranja replike. Kinezi su bili toliko oduševljeni napravljenom replikom da su u velikom broju izrazili želju da posete i originalno selo. Autori su se izgleda malo zaneli ili su pomešali neke lokacije, pa se na pojedinim fotografijama iz sela mogu videti tipične engleske telefonske govornice, kakvih sasvim sigurno nema u ovom malom austrijskom selu.

Foto: Wikimedia /
Hanno Böck

Fiorentinsko selo – Tjenđin

Iako je nazvana Fiorentinskim selom, replika u Tjenđinu je zapravo italijanski miks. Tu i tamo ima malo Firence, malo Venecije, a u stvari se radi o tržnom centru sa najelitnijim modnim radnjama. Tu se mogu naći Gucci, Prada, Fendi, Armani. Ono što je zapravo najneobičnije je što je se između zgrada poput onih u Firenci nalaze kanali kojima plove „venecijanski“ gondolijeri.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Grad na Temzi, Šangaj

Stambeno naselje na 30 km od Šangaja je urađeno kao tipično englesko selo. Viktorijanske fasade, crvene telefonske govorinice i prodavnice na uglu se nalaze u gradiću nazvanom po reci Temzi – Thames Town. Na kilometru kvadratnom izgrađeno je toliko zgrada da u njima može da živi 10.000 ljudi, ali je mesto većinom nenaseljeno. Ako neko i kupuje ovde stanove onda je to samo kao druga ili treća nekretnina bez želje da se tamo i presele.

Minhang Narodni sud, Šangaj

Jedna od najmanje uspešnih replike je zgrada šangajskog Minhang Narodnog suda, koja je trebalo da podseća na Belu kući i zgradu Kapitola. Međutim, ta zgrada na sve liči samo ne na svoje uzore. Malo ko može da prepozna ova dva simbola američke administracije u zgradetini sa pretankim stubovima, kitnjastom kupolom i krovovima i prozorima pozajmljenim sa pariskih Jelisejskih polja.

Zhang-Laffitte, Peking

Francuski dvorac Maisons-Laffitte, koji već četiri veka krasi predgrađe Pariza, postao je i kuća kineskog milionera Žanga Jučena (Zhang Yuchen). On je poželeo da ovaj barokni dvorac iz XVII veka bude njegov pa je uložio 50 miliona dolara i napravio njegovu repliku u svom dvorišu. Iako je Žang bio oduševljen originalnim dvorcem, on je svoju verziju dodatno „obogatio“. Proširio je dvorac za dva krila i dodao je baštu skulptura. U njegovom dvorcu danas se nalazi hotel i muzej vina.

Ako vam se ove replike ne dopadaju, što je vrlo verovatno, znajte da su one prvenstveno napravljene za kineske turiste koji ih očigledno obožavaju. A evo šta to najviše zanima prosečnog kineskog turistu. Brojna istraživanja su pokazala da Kinezi najviše putuju i troše. Treba znati da ova velika zemlja u Aziji ima mnoštvo svojih, autentičnih atrakcija da ponudi turistima i da zbog toga postaje najznačajnija turistička destinacija.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X