Saveti – Koja je najbolja evropska low cost aviokompanija? – Travel Magazine

Koja je najbolja evropska low cost aviokompanija?

Koja je najbolja evropska low cost aviokompanija?

Evropski low cost prevoznici postali su ozbiljna konkurencija standardnim aviokompanijama, sa impresivnom mrežom linija koje povezuju brojne destinacije na Starom kontinentu.

Nedavno istraživanje bavilo se poređenjem četiri velike low cost kompanije, kako bi utvrdilo koja od njih je najbolja i  putnicima nudi najbolje i najpovoljnije uslove putovanja. U istraživanje su bili uključeni Ryanair, easyJet, Wizz Air i Jet2.

Stručnjaci kompanije Points Guy UK uporedili su više parametara koje putnici smatraju najbitnijima, kao što su skriveni i neočekivani troškovi, dozvoljeni ručni i čekirani prtljag, zahtevi za čekiranje, sedišta i prioritetno ukrcavanje. U obzir su uzeti i lojalti programi, kao i sastav flote svake od kompanija. Zaključak je, da je zbog veoma široke ponude ovih low cost prevoznika, kao i zbog različitih pravila i taksi koje se primenjuju u zavisnosti od rute ili sezone, veoma teško odabrati definitivnog pobednika, ali da se u pojedinim istraženim segmentima neke od njih izdvajaju.

Evo rezultata, ukratko.

Čekiranje

Mnogi low cost prevoznici će vam dodatno naplatiti ako rešite da se čekirate na terminalu. Bilo da niste znali za ovaj dodatni trošak, zaboravili ste, ili niste bili u mogućnosti da se čekirate kod kuće, na pultu za čekiranje vas očekuje neprijatno iznenađenje. Takse mogu da variraju od 10 evra koliko naplaćuje Wizz Air za čekiranje na aerodromu, do čak 65 evra, koliko naplaćuje Ryanair. Ovaj prevoznik će vam za štampanje bording karte naplatiti čak do 30 evra.

Jet2 za aerodromsko čekiranje naplaćuje do 15 evra. U ovoj kategoriji pobednik je easyJet, koji putnicima omogućava da se potpuno besplatno čekiraju na terminalu.

Ručni prtljag

Low cost prevoznici imaju veoma striktna pravila u vezi sa težinom i dimenzijama ručnog prtljaga. Svako prekoračenje se papreno naplaćuje. Najvelikodušnija niskotarifna kompanija po pitanju dozvoljenog ručnog prtljaga je Jet2, koja putnicima dozvoljava da sa sobom u kabinu ponesu prtljag dimenzija 56x45x25cm. Ali ako prekoračite ovu veličinu, platićete visoku taksu za prtljag koji će biti naknadno čekiran.

Čekirani prtljag

Ovo je kategorija u kojoj je bilo nemoguće odrediti pobednika. Razlog za to je što aviokompanije imaju komplikovana pravila u vezi s naplatom takse za čekirani prtljag. Važno je napomenuti da sva četiri prevoznika naplaćuju čekirani prtljag. Cena zavisi od veličine i broja komada prtljaga, toga kada se vrši plaćanje, ali i tokom koje sezone. Logično, plaćanje unapred će znatno umanjiti troškove.

Odabir sedišta

Da li vredi trošiti dodatni novac na kratke letove niskotarifnih prevoznika? Neki putnici smatraju da je odgovor na ovo pitanje potvrdan, a to često zavisi i od specifičnih uslova putovanja. Troškovi za odabir standardnih sedišta su uglavnom relativno mali, ali specifične zahteve izbirljivih putnika aviokompanije će skupo naplatiti.

Tako za odabir sedišta možete platiti i samo jedan evro, ali i  do 50 evra za odabir sedišta sa posebnim karakteristikama. Putnici najčešće mogu da biraju sedišta sa dodatnim prostorom za noge, prednja sedišta ili ona na krilima. Jet2 ima najviše početne cene za odabir sedišta, koje počinju od 10 evra, ali i najčešće nudi popuste prilikom bukinga. Nijedan od prevoznika koji su bili predmet ovog istraživanja trenutno nemaju opciju sedišta biznis klase ili onih koja mogu da se spuštaju.

Prioritetno ukrcavanje

Prioritetni bording, odnosno ukrcavanje nije svima neophodan. Ipak, poslovnim ljudima koji žure na kratki jednodnevni poslovni put, ili roditeljima sa malom decom, može biti od velikog značaja. U ovoj kategoriji pobednik je Ryanair koji nudi povoljan paket – dodatni ručni prtljag plus priritetno ukrcavanje.

Loyalty programi

Upoređivanjem loyalty programa, utvrđeno je da Wizz Air i easyJet nude najatraktivnije programe svojim putnicima.

Zaključak

Istraživanje zaključuje da je nemoguće odabrati jednu najbolju niskotarifnu kompaniju. Razlog za to je što se radi o pojmu koji u mnogome zavisi od specifičnosti rute koju birate, ali i vaših putnih preferenci (da li vam je potreban čekiran prtljag, želite li da se čekirate na aerodromu i sl.).

Ono što je važno, i primenjivo na sve aviokompanije, je da pažljivo pročitate čak i najsitnija slova i dobro se upoznate sa svim pravilima i politikom kompanije. Tačno utvrdite šta vaša avionska karta pokriva, odnosno, još važnije, šta ne pokriva.

Pročitajte još da li premium sedišta na low cost letovima vrede, o tome šta možete, a šta ne smete da iznosite iz aviona, ali i o tome zašto evropske aviokompanije propadaju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X