Travel preporuka – Koliko koštaju ulaznice za atrakcije Njujorka? – Travel Magazine

Koliko koštaju ulaznice za atrakcije Njujorka?

Koliko koštaju ulaznice za atrakcije Njujorka?

Bilo da ste u Njujorku prvi ili deseti put, njegova multikulturalnost, šarenolikost, bogata kulturna i gastronomska ponuda podjednako će vas mamiti.

Velika jabuka se može pohvaliti impresivnim brojem atrakcija, od kojih su neke potpuno besplatne. Šetnja Central parkom ili Tajms Skverom vas neće koštati ništa, ali ćete zato za neke druge atrakcije morati da pripremite i do 100 dolara po osobi.

Muzej Motropoliten

Muzej umetnosti Metropoliten, poznat i kao „The Met,“ verovatno je najpoznatiji njujorški muzej. Njegovo grandiozno stepenište i impresivna zbirka dela prošle godine su privukli više od sedam miliona posetilaca. Među najpoznatijim delima koja se nalaze u njegovoj kolekciji su „Džordž Vašington prelazi reku Delaver“ (Emanuel Lojce, 1851), „Autoportret sa slamnatim šeirom“ (Vinsent van Gog, 1887) i „Most iznad jezera sa vodenim ljiljanima“ (Klod Mone, 1889).

Cena ulaska: Za razliku od lokalaca, koji mogu da plate koliko žele da bi ušli, turisti iz ostalih američkih država i ostatka sveta moraju da plate 25 dolara za odrasle, 17 dolara za starije osobe i 12 dolara za studente. Ulaz je slobodan za decu ispod 12 godina.

Metropoliten je jedan od najvažnijih muzeja Njujorka

Foto: Ramon M from Pixabay

Empire State Building

Jedna od najprepoznatljivijih zgrada i turističkih atrakcija Njujorka je Empire State Building. Na njenom 86. spratu nalazi se panoramska platforma koja nudi sveobuhvatan pogled na grad. Odavde ćete videti Central Park, Times Square i Kip Slobode.

Cena ulaska: Za glavnu platformu ulaznice za odrasle iznose 38 dolara, za decu 32 dolara, a za starije osobe 36 dolara.

Empire State Buliding je najprepoznatljivija zgrada Njujorka

Foto: Free-Photos from Pixabay

Muzej američke umetnosti Whitney

Ovaj muzej je 1930. godine osnovala Gertrude Vanderbilt Whitney i njegov fokus je na američkoj umetnosti 20. i 21. veka. Mnoge poznate ličnosti su ga podržale u prošlosti, između ostalog Džeki Onazis i Bob Dilan.

Cena ulaska: Cena ulaznice za odrasle iznosi 25 dolara za odrasle, a za seniore, studente i posetioce sa invaliditetom 18 dolara. Mlađi od 18 godina mogu da uđu besplatno. Petkom, od 19.00h do 21.30h, važi pay-what-you-wish režim, pa tehnički možete platiti i samo jedan peni da uđete.

Muzej Whitney je fokusiran na američku umetnost 20. i 21. veka

Foto: MusikAnimal from Wikimedia Commons

Brodvej

Brodvejski pozorišni distrikt na Menhetnu je jedna od najvećih gradskih atrakcija, ali i centar komercijalne pozorišne produkcije u SAD-u. Ovde se nalazi preko 40 profesionalnih pozorišta, a neke od legendarnih predstava su Fantom iz opere, Kralj lavova, Čikago, Mačke, Jadnici, itd. Na Brodveju se najviše izvode mjuzikli.

Cena ulaska: Prosečna cena ulaznice za predstavu iznosi 116 dolara, a za mjuzikl 123 dolara.

Brodvej je jedan od svetskih centara komercijalne pozorišne produkcije

Foto: Sophie Maus from Pixabay

Kip Slobode

Kip Slobode je simbol Njujorka i američke istorije. Prva stvar koju su imigranti na brodovima, na kojima su sa Atlantika pristizali u Obećanu zemlju, videli, upravo je ova džinovska statua, koja je nedavno dobila svoj novi muzej.

Cena ulaska: Za vožnju trajektom, pristup Muzeju imigracije ostrva Elis, Kipu slobode i njegovom muzeju, kao i kruni na vrhu statue, odrasli i deca starija do 12 godina plaćaju 21,4 dolara, deca od 4 do 12 godina 12 dolara, a stariji posetioci 17 dolara.

Pročitajte više o muzeju Kipa slobode.

Kip Slobode je simbol Njujorka i američke istorije

Foto: Monica Volpin from Pixabay

Zoološki vrt u Bronksu

U Srcu parka Bronks nalazi se jedan od najvećih zooloških vrtova u SAD-u. Prostire se na površini od preko kilometra kvadratnog, a godišnje ima 2,15 miliona posetilaca.

Cena ulaska: Ulaznice koje uključuju sve sadržaje koštaju 39,95 dolara za odrasle i decu stariju od 12 godina, 29,95 dolara za decu od tri do 12 godina. Manja deca u zoološki vrt mogu da uđu besplatno.

Zoološki vrt u Bronsku je jedan od najvećih u SAD-u

Foto: Postdlf from Wikimedia Commons

9/11 Memorial

Memorijalni centar 9/11 nalazi se na mestu nekadašnjih Kula bliznakinja koje su srušene u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, kada su stradale hiljade Njujorčana. Osim Memorijala, na lokaciji je otvoren i muzej, koji posetioce slikovito upoznaje sa ovim tragičnim događajem.

Cena ulaska: Poseta memorijalnom centru je besplatna, ali ulazak u muzej se za odrasle naplaćuje 26 dolara, za decu od 7 do 12 godina cena iznosi 15 dolara, za decu od 13 do 17 godina 20 dolara, a za studente i starije posetioce takođe 20 dolara.

Memorijalni centar u Njujorku posvećen je žrtvama terorističkog napada na Kule bliznakinje 2001. godine

Foto: Jens Junge from Pixabay

Katedrala svetog Patrika

Ova istorijska crkva nalazi se na Petoj aveniji. Dekorisana u neogotičkom stilu, katedrala svetog Patrika je otvorena 1878. godine. Osim zbog arhitekture, posetioci dolaze i da čuju izvođenja crkvenog hora.

Cena ulaska: Ulaz u crkvu je besplatan, iako posetioci mogu da daju prilog. Obilasci crkve su zakazani za 10.00h ujutru.

Katadrala svetog Patrika dekorisana je u neogotičkom stilu

Foto: Bruce Emmerling from Pixabay

Muzej moderne umetnosti (MOMA)

Muzej moderne umetnosti se trenutno renovira, a njegovo ponovno otvaranje za posetioce najavljeno je za oktobar ove godine. Smatra se jednim od najvažnijih muzeja ove vrste u svetu, a omiljen je među lokalcima. Ovde ćete, između ostalog, videti neka od najvažnijih dela Van Goga, Monea i Pikasa.

Cena ulaska: Nakon renoviranja, najavljeno je da će cena ulaznice za odrasle iznositi 25 dolara, za studente sa studentskom identifikacijom 14 dolara, starije posetioce 18 dolara, a za decu je ulaz besplatan.

Pročitajte više o njujorškoj džez sceni, o tome da li je moguće posetiti ovaj grad bez mnogo novca, ali i o tome kako da ne budete tipični turista u Njujorku.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *