Travel preporuka – Konsijerž, profesija koja ne izlazi iz mode – Travel Magazine

Konsijerž, profesija koja ne izlazi iz mode

Konsijerž, profesija koja ne izlazi iz mode

Sigurno ste čuli za konsijerža i poznato vam je da je to profesija u hotelijerstvu, ali da li znate čime se on tačno bavi?

Konsijerž je osoba koja je zadužena da hotelskim gostima realizuje specifične zahteve, kao što su, na primer, obezbeđivanje ulaznica za razne događaje, bukiranje letova, rezervisanje mesta u najtraženijim i najpoznatijim restoranima i slično. Prosto rečeno, konsijerž gostima pruža podršku i ispunjava želje, u granicama svojih mogućnosti, a često i preko njih.

Današnji putnik, koji se tokom putovanja najviše oslanja na svoj telefon, i koji za bukiranje avio karata, organizovanje prevoza, kreiranje itinerera, pronalaženje dobrih restorana i kupovinu svih vrsta ulaznica sada može da koristi mobilne aplikacije, s pravom će se zapitati da li je konsijerž u modernom svetu i dalje potreban i da li je ova stara profesija sada samo relikt prošlosti?

Kako bismo dokazali da to nije slučaj, navešćemo samo nekoliko atributa dobrog konsijerža koje moderne tehnologije ne mogu u potpunosti da nadomeste.

Kao prvo, konsijerž je dobro povezan i ima pristup stvarima do kojih drugi ne mogu da dođu. Personalizovani obilasci grada, večera u restoranu u kome se mesta rezervišu šest meseci unapred, karte za uveliko rasprodate događaje, samo su neke od magičnih stvari koje dobar konsijerž može da vam obezbedi.

On gostu takođe može da da savet i sugestije u vezi sa kulturnim i umetničkim sadržajima, budući da se uvek trudi da bude u toku sa najnovijm dešavanjima i trendovima.

Jedna od važnih odlika ove profesije je da umeju da brzo razmišljaju i rešavaju probleme. U slučaju da je gost, na primer, krenuo na važan sastanak, a u hotelskoj sobi je ostavio lapotop sa neophodnim materijalom ili važne dokumente, konsijerž će pronaći najbrži način da mu se sve neophodne stvari dostave na pravu adresu u što kraćem roku.

Važne karakteristike ove profesije su diskretnost i nenametljivost.

Konsijerž je tu i da daje objašnjenja i savete u vezi sa lokalnim društvenim normama i običajima, kao i o trenutnoj geopolitičkoj situaciji na destinaciji, što je od posebne važnosti za poslovne putnike. Neki hoteli na Bliskom istoku, ili, na primer, u Japanu, imaju konsijerže specijalizovane upravo za pružanje ove usluge.

Hoteli često toliko žele da idu u korak sa vremenom, da preveliki akcenat stavljaju na implementaciju digitalnih tehnologija i praćenje drugih savremenih trendova u hotelijerstvu, da gube svoj lični pečat i ljudskost, koje, vreme je pokazalo, spadaju u najvažnije stavke koje gosti cene u hotelu. Konsijerž, ukoliko dobro obavlja svoj posao, obezbeđuje obe ove stvari, i upravo zato ne predstavlja ostatak nekog prošlog vremena, već integralni deo i vrhunac usluge luksuznih hotela. Upravo zato, ova profesija ne izlazi iz mode. Tom Wolfe, šef konsijerža u hotelu Fairmont San Francisco, jednom je rekao da dobrog konsijerža odlikuju empatija medicinske sestre, posvećenost profesora i strpljenje sveca, osobine koje će uvek biti cenjenjene, bez obzira na to koliko tehnologije budu napredovale.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X