Travel preporuka – Krstarenje Nilom je ponovo u modi – Travel Magazine

Krstarenje Nilom je ponovo u modi

Krstarenje Nilom je ponovo u modi

Nakon što je nekoliko godina smatran nebezbednom destinacijom, Egipat se sada vraća na međunarodnu turističku scenu.

Tražnja za krstarenjima Nilom ponovo raste, a pojedini turoperatori koji su se osmelili da ih uvrste u svoju ponudu tvrde da su mesta već razgrabljena.

Viking River Cruises je uvrstio Krstarenje Nilom za ovu i narednu godinu i već je sve rasprodao. Ako želite da sa ovom agencijom krstarite Nilom na brodu Viking Ra koji prima 52 putnika, možete da bukirate prvi slobodan termin, 31. avgusta 2021.

Globalni turoperator Uniworld je najavio početak krstarenja luksuznim brodom Sphinx sa 84 putnička mesta od januara 2020.

„Egipat je ponovo u igri i jedna je od najtraženijih destincija za putnike koji traže kulturu i avanturu“, kažu u Uniworld-u.

Sledećeg meseca na krstarenje najdužom afričkom rekom i drugom najdužom na svetu, posle Amazona, započinje i kompanija za rečna krstarenja Sanctuary Retreats. U ovoj kompaniji trenutno renoviraju svoj najveći brod (64 putnika) kako bi putnicima ponovo omogućili luksuzno putovanje ovom rekom i posetu najvažnijim istorijskim lokalitetima u neposrednoj okolini.

Foto: cocoparisienne / Pixabay

Krstarenja Nilom su oduvek bila okosnica egipatskog turizma i jedno od najstarijih putovanja na svetu. Još u Viktorijansko doba, bogati Englezi su voleli da dolaze u Egipat i da provedu dane na brodu na Nilu. Nekada je to bio jedini način da se obiđu svi antički lokaliteti.

Idealno trajanje krstarenja je 10 dana, a moguće je ići od Kaira uzvodno do Asuana, a potom nazad nizvodno. Postoje i krstarenja koja počinju u Asuanu. Kraća krstarenja samo na jugu Egipta obično počinju u Luksoru, a ruta je do Asuana. Postoje i razne kombinacije koje uključuju i avionski prevoz. Moguće je posetiti prvo Kairo, Aleksandriju i piramide, a potom avionom otići na jug i ukrcati se na neki od brodova za kraće krstarenje.

Turisti koji se odmaraju u Hurgadi ili Šarm el Šeiku mogu da odu na krstarenje avionom do Luksora gde prelaze na brod.

U svakom slučaju, krstarenje Nilom obuhvata sve što u Egiptu treba videti.

Kairo i Aleksandrija

Foto: StockSnap / Pixabay

Najčešće polazna tačka na severu je Kairo, glavni grad Egipta. Turisti će se upoznati sa ovim uzbudljivim gradom, posetiće čuveni Egipatski muzej, obići piramide u Gizi i napraviti izlet do Aleksandrije.

Luksor

Foto: Maatkare / Pixabay

Luksor je danas veliki grad i jak turističi centar za koga mnogi kažu da je najveći otvoreni muzej na svetu. Ovde je arheološko nalazište antičkog grada Vaset, koga su Stari Grci nazivali Teba. Nasuprot Tebi nalazi se Dolina kraljeva koja čuva Tutankamonovu grobnicu. Nedaleko odatle je i Karnak, grad hramova.

Esna i Edfu

Jedna od stanica tokom krstarenja je u gradu Esnu na Gornjem Nilu gde je obavezna poseta Hnumovom hramu. U obližnjem gradu Edfu nalazi se najočuvaniji hram u Egiptu izgrađen u vreme Kleopatre VII, poslednje kraljice Egipta.

Asuan i Kom Obmo

Foto: pepa74 / Pixabay

Brojna arheološka nalazišta u Asuanu nisu toliko značajna, ali je ovaj važna raskrsnica za putovanja Gornjim Egiptom. Ovde se nalazi čuvena Asuanska brana, i kreću organizovane kopnene ture ka Abu Simbelu. U obližnjem gradu Kom Obmo, na desnoj obali Nila nalazi se veličanstveni hram koji se vidi sa reke.

Abu Simbel

Foto: auntmasako / Pixabay

Na samoj granici sa Sudanom, na jezeru Naser, koje je nastalo izgradnjom Asuanske brane nalaze se dva hrama uklesana u stenu. Ovi hramovi su sagrađeni u doba Ramzesa II. Prilikom izgradnje brane, postojala je opasnost da hramovi budu potopljeni pa je uz stogi nadzor UNESCO izvršeno njihovo pomeranje na višu kotu.

Pročitajte još: Protekla godina pokazuje da je Egipat ponovo u igri.U Egiptu rade i na novim vidovima turizma,a uvode ired u ponašanje lokalaca. Od prošle godinedo egipatske vize i online.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sreca za sve ljubitelje Egipta, i one koji ce ga tek otkriti…

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X