Travel preporuka – Manji gradovi, a kultura velika – Travel Magazine

Manji gradovi, a kultura velika

Manji gradovi, a kultura velika

Zaboravite na trenutak Pariz, Rim, Beč… Ovi manji evropski gradovi su isto toliko veliki kada su kultura i stil u pitanju…
Retro Sevilja
Energična prestonica Andaluzije možda jeste mala ali nudi mistični stari grad, arhitekturu 12. veka, mavarsku palatu Alkazar i veliki Španski trg (Plaza de Espana), kombinovano sa vatrenim flamenkom, vrhunskim tapas barovima i povoljnim hotelskim smeštajem. Takođe, noćni provod je odličan u barovima i baštama oko trga Alameda de Herkules.
Muzički Salzburg
Najpoznatiji kao rodno mesto Mocarta i grad iz čuvenog mjuzikla “Moje pesme, moji snovi” iz 1965. godine. Elegantan istorijski centar ovog austrijskog grada, sa zanosnim spojem srednjovekovne i barokne arhitekture, nalazi se na listi svetke kulturne baštine UNESCO-a. Treba imati na umu da su hoteli u gradu rasprodati dosta ranije zbog prestižnog muzičkog festivala koji se organizuje svake godine u julu i avgustu.
Lion za gastronome
Neopravdano zapostavljen, Lion ne samo što ima izuzetno lep stari grad gde su isprepletane rimska, gotska i renesansna arhitektura, nego je i spektakularna rekonstrukcija nedavno izmenila rečne obale četvrti Konfluans, a naravno, ovo je i prestonica Francuske gastronomije.
Roterdam u usponu
Sravnjen sa zemljom i podignut iz pepela nakon nemačkog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata, Roterdam je postao moderan grad pun života, grad širokih avenija i atraktivne moderne arhitekture. Ima izvrsnu umetničku scenu čije je glavno uporište jedan od najvećih holandskih umetničkih muzeja – Bojmans van Beningen.
Renesansa Porta
Svakako, ovaj portugalski grad je najpoznatiji po kaldrmisanoj četvrti pored reke i lučkim skladištima koja se nižu duž keja reke Duero. Međutim, ostatak prelepog i pešacima prilagođenog Porta uživa u renesansi sa novim hotelima, restoranima, kafićima i zanatskim radnjama na strmim gradskim ulicama iznad reke.
Geteborg pod vedrim nebom
Švedsku prestonicu kafenisanja i druženja je najbolje posetiti tokom leta kada grad oživi, a zeleni bulevari i kanali vrve od bašti restorana i barova. Duh mladosti se oseća u celom Geteborgu što se i očekuje od univerzitetskog grada, a tokom letnjih meseci ovde se održavaju i odlični muzički festivali.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Hamburg – grad kulture
Hamburg je atraktivan i sofisticiran grad, što je još više istakla izgradnja zgrade Filharmonije na Labi, koja ima tri koncertne dvorane. Filharmonija se priključila gradskom “umetničkom nizu” od pet velikih muzeja i galerija koje naglašavaju status Hamburga kao kulturne prestonice Nemačke.
Tu je i Antverpen
Poznata opera, kuća u kojoj je živeo i radio Rubens, spektakularna katedrala i sjajni muzeji, ukljućujući i impresivni Planten-Moretus muzej, nekada jednu od najvećih evropskih štamparija… Antverpen je svojevrstan grad umetnosti i istorije. Ako, ipak, ne uživate toliko u ovim sadržajima, imajte na umu da su pivo i krompir među najboljim u Belgiji.
Originalna Đenova
Uživajte u nekom obroku u Đenovi i nećete biti okruženi turistima već Đenovljanima. Ovo je grad koji još uvek nije izgubio svoju dušu zbog turizma uprkos svojoj lokaciji na obali mora, zadivljujućem srednjovekovnom centru i desetinama renesansnih palata.
Umetnički Eks an Provans
Pun zanimljivosti, iznenađenja i zelenila, Eks an Provans je svakako najlepši grad u celoj južnoj Francuskoj. Ovde možete provesti i nedelju dana koliko ima kulturnih sadržaja, od Sezanovog studija preko rimskog hrama pretvorenog u katedralu do fenomenalnih umetničkih muzeja. Što se sjajnih restorana tiče, i mesec dana Vam je ovde malo…

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X