Travel preporuka – Mesta u Istočnoj Evropi koja treba posetiti, I deo – Travel Magazine

Mesta u Istočnoj Evropi koja treba posetiti, I deo

Mesta u Istočnoj Evropi koja treba posetiti, I deo

Talin, Estonija

Uputite se ka estonskoj prestonici ukoliko želite da vidite privlačnu kombinaciju srednjevekovnog i modernog. Ovde se nalazi jedan od najbolje očuvanih starih gradova u Evropi, sa drevnim gradskim zidinama, kaldrmisanim sokacima i obiljem kupola i tornjeva, nasleđe istorije duge 850 godina, koja uključuje periode kada su ovim prostorima vladali Danci, Šveđani, Nemci i Rusi. Grad je neverovatno živopisan i gotovo je nemoguće poverovati da je pre samo 25 godina bio deo Sovjetskog Saveza. Ovi mračni, sivi dani su davna prošlost, a Talin je danas grad prepun šik hotela, suši restorana, fantastičnih kafića i otvorenih ljudi koji su prigrlili digitalno doba sa velikom strašću (zanimljivo je da je upravo ovde stvoren Skype).

Jezero Bled, Slovenija

Blagi termalni izvori greju vodu ovog prelepog, kobaltno plavog jezera i do 26 stepeni Celzijusa, a delovi gde se može zaista i plivati nalaze se na severnoj i zapadnoj strani jezera. Međutim, ono što ga čini još posebnijim je majušno ostrvo u obliku suze u njegovoj sredini. Na njemu se može posetiti mali muzej i predivna crkva sa freskama iz 14. veka i zlatnim, baroknim oltarom.

Riga, Letonija

Prestonica Letonije je prava simfonija tornjeva i nekih od najfantastičnijih arhitektonskih dela u Art Nouveau stilu na svetu. Omladina u Rigi zna kako da se provodi, pogotovo u zanimljivim barovima veličanstvenog starog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Riga, sa druge strane, ima i svoju izuzetnu umetničku stranu sa fantastičnom operom, koncertnim dvoranama i crkvama koje nude neverovatne resitale na orguljama. Ukoliko želite da pobegnete iz grada, tu je i Jurmala, gradić nedaleko od Rige sa dugačkom, peščanom plažom, koji je nekada bio omiljeno letnje odmaralište Brežnjeva i Hruščova.

Tatre, Slovačka/Poljska

Ovaj planinski venac formira prirodnu granicu između Slovačke i Poljske, a ovde se može videti mnoštvo prelepih jezera i vodopada. Postoje i brojne hajking staze u kojima mogu uživati ljubitelji pešačenja i istraživati predivnu prirodu. Vazduh je neverovatno čist, a pašnjaci su nestvarno zelene boje.

Durmitor, Crna Gora

Sjajne plaže Crne Gore su dobro poznate. Manje je poznata njena podjednako privlačna unutrašnjost koja je možda i najlepša oko Durmitora i Nacionalnog parka Biogradska gora. U ovom nacionalnom parku šume su mešovite i uglavnom su u pitanju bukve, srebrne breze i omorika, sa tepisima divlje borovnice i kleka koji se mogu videti na sve strane. Kada se pređe preko reke Tare u nacionalni park Durmitor, šume su sablasnije, a priroda je potpuno neverovatna.

Moskva, Rusija

Kada stignete u Moskvu, sigurno ćete prvo posetiti Crveni trg, Kremlj i Lenjinov grob, ali ćete iskusiti i 24-časovnu užurbanost jednog od najživljih evropskih gradova, ogromne metropole sa preko 10 miliona stanovnika, prepunjene noćnim klubovima, barovima i šoping centrima. Ponuda za ljubitelje umetnosti je, takođe, ogromna, od Tretjakovske galerije do večernjih odlazaka na balet ili u operu.

Nastaviće se…

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *