Travel preporuka – Mighty Mac - najduži viseći most na Zapadu – Travel Magazine

Mighty Mac – najduži viseći most na Zapadu

Mighty Mac – najduži viseći most na Zapadu

Najduži viseći most na zapadnoj hemisferi je most Mackinac u američkoj saveznoj državi Mičigen.

Ovaj most se nalazi preko uzanog jezerskog prolaza između jezera Mičigen i Hjuron na važnoj saobraćajnici koja od Detroita vodi na sever do centralnog dela kanadske pokrajine Ontario.

Most, koga zovu Moćni Mek (Mighty Mac) je najduži viseći most na svetu ako se gleda udaljnost od obale do obale koju prelazi, a koja iznosi osam kilometara. Deo mosta koji se smatra visećim je dugačak 2,5 kilometra, a najduži raspon je oko 1,1 kilometra.

Projekat i izgradnja mosta su u velikoj meri bili pod uticajem događaja iz države Vašington. Tamošnji viseći most pored grada Takoma, južno od Sijetla koji je otvoren u julu 1940. se srušio samo nekoliko meseci nakon otvaranja.

Moćni Mak je otvoren za saobraćaj 1. novembra 1957. Pre njegove izgradnje na ovom važnom i prometnom putnom pravcu vozila su preko jezera prelazila trajektima.

Most možda nije poznat kao čuveni Golden Gejt u San Francisku, ali je zbog svog značaja, istorijskog konteksta i inovativnog inženjerskog poduhvata poznat u Americi, gde važi i za jednu od turističkih atrakcija.

Tradicionalno se kod ovog mosta svakog avgusta organizuje plivačko takmičenje koje je veoma poznato širom Amerike. Mighty Mac Swim plivačka trka se organizuje preko Mekinak prolaza, a staza je duga oko 6,5 kilometara i ide duž samog mosta. Zapravo tako je zamišljena, ali u praksi veoma teško ostvariva. Od 340 plivača koji su ove godine učestvovali u ovom događaju njih 300 je uspelo da stigne do cilja, ostale je odnela struja.

U ovom prolazu su veoma jake struje i gotovo da je nemoguće plivati samo pravo. Zbog trke se prolaz u potpunosti zatvara za plovidbu i tamo se nalaze samo spasilački čamci koji imaju za cilj da sakupljaju plivače koje jezerske struje odnesu daleko sa planirane staze.

Mostovi su uvek atraktivni za turiste. Pogledajte zbog čega je novi vijetnamski most poseban. Najduži prekomorski most na svetu je otvoren u Kini, a evo koji jenajviši i najduži most sa staklenim dnom na svetu.

Naslovna fotografija: Justin Billau / Flickr

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X