Saveti – Milenijalci menjaju sve, pa i seks turizam – Travel Magazine

Milenijalci menjaju sve, pa i seks turizam

Milenijalci menjaju sve, pa i seks turizam

Seks turizam je posebno popularan u Aziji, gde se često izjednačava posetom destinaciji radi kupovine jeftinih seksualnih usluga. Neslavni lideri u regionu po broju ovih tipskih turista su Tajland i Filipini.

Gradovi kao što su Pataja (Tajland) i Angeles City (Filipini), čuvene su destinacije seks turizma i za njih se vezuju brojni izuzetno ne-seksi i ozbiljni problemi, kakvi su trafiking, nasilje nad ženama, seksualna eksploatacija dece i epidemije seksualno prenosivih bolesti.

Ali stvari su počele da se menjaju, zahvaljujući milenijalcima. Nova generacija putnika, koja se lako prepoznaje po pravljenju beskonačnog broja selfija na putovanjima, na mnoge načine je zauvek promenila travel industriju. Milenijalci, koji su već uzdrmali tržište nekada neprikosnovenih paket-aranžmana, i koji od hotela i destinacija zahtevaju autentična iskustva, u poslednje vreme zbog ekološke osvešćenosti izbegavaju i da lete avionom, pa koriste alternativni prevoz na putovanju.

Generacija osvešćenih putnika, koji žele da smanje svoj karbonski otisak i podržavaju održivi turizam, sada utiče i na sam koncept seks turizma. Mladi avanturisti smatraju da je seks svakako poželjan na putovanju, ali da treba da bude siguran i uz obostrani pristanak. Prvi udarac ovako koncipiranom seks turizmu je eliminacija plaćanja za seksualne usluge.

Seksualna revolucija u turizmu

Milenijalci zato pokazuju veliko interesovanje za rizorte koji primaju isključivo odrasle goste i koji imaju takozvanu „seksualno pozitivnu“ politiku. To znači da obezbeđuju sigurnu sredinu za slobodno i neobavezno druženje odraslih, svih polova, seksualnih orijentacija i preferenci. Postoji više tipova ovakvih rizorta, od onih u kojima je nošenje odeće „opciono“, do onih u kojima postoje „sobe za igranje“, u kojima gosti mogu da se intimnije upoznaju.

Mnogi od njih nude luksuzan smeštaj i prvoklasnu uslugu, a izlistani su na popularnim internet sajtovima i platformama za mlade, kakav je Uproxx. Primetno je, ipak, da se većina njih nalazi u Meksiku i karipskim zemljama, dok nijedan nije registrovan u Aziji.

Kako je u Aziji?

Razlog za ovo delimično leži u tome što u azijskim zemljama, u kojima cveta seks turizam vezan za prostituciju i zloglasne hotele u kojima se sobe izdaju na sat, prihod od ovih aktivnosti predstavlja značajan doprinos nacionalnim ekonomijama.

Prema nekim procenama, ovo crno tržište u Tajlandu svake godine ima prihod od 6,4 milijarde dolara, dok je na Filipinima cifra nešto niža – 6 milijardi dolara godišnje.

Poslednjih godina primetno je da Tajland dosta radi na poboljšanju svoje turističke reputacije. Tako je u Pataji, koja je notorna kao destinacija seks turizma već decenijama, u glavnoj ulici za ovu aktivnost potpuno zabranjena prostitucija. Ova ulica sada je pretvorena u trendi atrakciju za dobrostojeće putnike. Ipak, biće potrebno mnogo više od kozmetičkih promena kako bi se stvari u ovom delu Azije ozbiljno promenile nabolje.

Da li će nova generacija seksualno osvešćenih putnika, koji žele sigurna seksualna iskustva na međusobno zadovoljstvo, moći da stane na put okrutnoj realnosti seksualnog turizma u Aziji? Ili će milenijalci potražiti druge destinacije koje su spremne da svoju ponudu prilagode njihovim zahtevima, etičkim principima i rastućoj finansijskoj moći? Vreme će pokazati.

Pročitajte i da li travel industrija milenijalce razume dovoljno, zašto organizovanje putovanja toliko iscrpljuje milenijalce, ali i šta o putovanjima misli nadolazeća generacija Z.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X