Travel preporuka – Mitološka mesta u Grčkoj koja možete posetiti, I. deo – Travel Magazine

Mitološka mesta u Grčkoj koja možete posetiti, I. deo

Mitološka mesta u Grčkoj koja možete posetiti, I. deo

Svima su poznati slavni junaci grčke mitologije, ali da li ste znali da i danas možete da posetite mesta na kojima su se pre 3.000 godina odvijale velike priče o Herkulu, Jeleni Trojanskoj ili, na primer, o Jasonu i Argonautima?
Dion
U senci Olimpa, planine koja je prema legendi dom grčkih bogova, počiva arheološki park Dion. Na ovom mestu je Deukalion (grčka verzija Noe) podigao oltar Zevsu u znak zahvalnosti što je preživeo Potop. DionOvde je i Orfej svirao na svojoj liri i pevao, inspirišući životinje, ali i kamenje i drveće da ga prate, a ovde su ga i rastrgle žene sledbenice u ekstazi i bacile njegovu glavu koja je još pevala u sveto jezero. Aleksandar Veliki je u Dionu prineo žrtve bogovima pre velikog pohoda na Persiju, a Rimljani su za sobom ostavili ostatke velikih luksuznih vila. U jenoj od njih pronađeni su ostaci najstarijeg instrumenta sa dirkama na svetu – hidraulisa (vodenih orgulja), koje se sada mogu videti u Muzeju Diona.
Sparta
Pre nego što je Sparta postala sinonim za hrabrost i lakonsku čvrstinu, bila je dom prelepe Jelene, čija je otmica bila povod za početak Trojanskog rata. Danas, pored ostataka temelja kuća iz bronzanog doba, i dalje se nalazi drevni hram posvećen Jeleni i njenom ljubomornom mužu Manelaju, na brdu Profitis Ilias. SpartaPogled odavde na vrhove planine Tajget oduzima dah. Ovde su obožavana i Jelenina braća, Božji blizanci (Dioskuri) Kastor i Poluks.  Poluks je rođen besmrtan, ali kada je njegov brak Kastor ubijen, on se molio Zevsu da mu bude dopušteno da i on umre. Zevs to nije dozvolio, ali im je obojici bilo dopušteno da naizmenično jedan dan provode u Hadu, a drugi dan na Olimpu sa bogovima. Skulpture Blizanaca kao konjanika mogu se videti i Muzeju Sparte, zajedno sa bistom za koju se veruje da predstavlja Leonidu, heroja Termopila.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X