Travel preporuka – Najčešće turističke prevare u Indiji – Travel Magazine

Najčešće turističke prevare u Indiji

Najčešće turističke prevare u Indiji

Indija spada u najfascinantnije svetske destinacije i njeno bogato kulturno nasleđe, eksplozije boja, mirisa i ukusa nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ali iza svog ovog raskošnog šarenila, postoje i brojni rizici. Možda tokom svog putovanja nećete biti žrtva prevare, ali najbolje je da na destinaciju stignete spremni da identifikujete potencijalni problem i da znate kako da na njega reagujete. Ovo su neke do najčešćih prevara kojima su turisti danas izloženi.

Neispravni taksimetar
Zakon u Indiji propisuje da svi taksiji moraju da imaju taksimetar, tako da ako ga ne vidite, nemojte ni ulaziti u vozilo. Ako vam vozač kaže da je taksimetar neispravan i ponudi da vas vozi po fiksnoj ceni (koja iznenada poraste kada se približite odredištu), takođe je u pitanju prevara. Nekada vozači jednostavno odbiju da uključe taksimetar, ili ga podese tako da cena veoma brzo raste. U oba slučaja ljubazno zamolite da vozač zaustavi taksi, izađite i potražite drugo vozilo.

Lažne SIM kartice
S jedne strane, kupovina SIM kartice u Indiji je dobra ideja i uštedeće vam dosta novca. Sa druge strane, ovaj poduhvat iziskuje malo truda, jer da biste je dobili morate imati prikupljenu dokumentaciju,popunjen formular i fotografiju. Ipak, ukoliko ste lenji i odlučite da preskočite ove korake i jednostavno kupite SIM od „nezvaničnog“ prodavca, budite spremni na posledice. Naime, ovo obično znači da ćete morati da unapred uplatite značajnu sumu za kredit za SIM karticu, što je naravno prevara, a vaša kartica ne samo da neće imati kredit, već je i potpuno lažna.

Nepostojeći hotel
Može se desiti da sednete u taksi i vozaču kažete ime hotela, a onda vas on obavesti da taj hotel ne postoji, zatvorio se, ili su putevi koji vode do njega trenutno zatvoreni. Zatim će vam ponuditi da vas odvede u još bolji i jeftiniji hotel za malu nadoknadu. Ovo se najčešće dešava kada koristite unapred plaćeni taksi sa aerodroma, i predstavlja ucenu, jer je vozač već naplatio vožnju, ali vas ucenjuje da mu date još novca da bi krenuo. Zato je najbolje da direktno preko hotela organizujete prevoz.

Lažne novčanice
Falsifikovanje novca nije retkost u Indiji, a najlakše je podvaliti strancima koji nisu skroz sigurni kako izgledaju lokalne novčanice. Prodavac ili taksista će vam reći da je novčanica koju ste mu dali lažna. Dok vam je vraća, zameniće vašu pravu za svoju falsifikovanu. Pre odlaska na put, upoznajte se sa izgledom novca i uvek pomno pratite svaku novčanu transakciju.

Lažne vozne karte
Putovanje vozom u Indiji je nezaboravno iskustvo, ali karte uvek kupujte na zvaničnim biletarnicama ili preko proverenog agenta. Ukoliko vam na stanici neko ponudi kartu, čak iako nosi nešto što liči na uniformu ili ima legitimaciju, za skupe pare kupićete nevažeću kartu za voz.

Skupi blagoslovi
Još jedna nezaobilazna atrakcija Indije su njeni mnogi hramovi i verski lokaliteti. Nažalost, ni ova mesta nisu pošteđena prisustva prevaranata, koji se najčešće maskiraju u svete ljude. Oni će vam prići i upitati da li želite blagoslov, koji dolazi u formi narukvice ili brojanice i zahteva da za nju platite veliku svotu. Česti su i prevaranti koji se predstavljaju kao starešine hramova i traže razne vrste donacija. Najbolja taktika je da odlučno i učtivo odbijete, bez ikakve rasprave.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X