Travel preporuka – Najlepše od Nemačke – Travel Magazine

Najlepše od Nemačke

Najlepše od Nemačke

Nemačka je uvek bila u središtu velikih istorijskih događaja u Evropi i zahvaljujući tome ona danas predstavlja impresivnu turističku destinaciju, koja osim velikih gradova ima još dosta toga zanimljivog da ponudi.

Berlin, kao najpopularnije odredište inostranih turista u Nemačkoj nudi izuzetan prikaz istorije XX veka s obzirom da na njegovu ulogu u Drugom svetskom ratu.

Nakon toga je bio podeljen na Istočni i Zapadni i danas je zbog toga idealna istorijska destinacija za sve one koji žele da osete dug Hladnog rata.

Svaka od njenih 16 pokrajina ima brojne znamenitosti i atrakcije koje privlače veliki broj turista. U Nemačkoj ćete naći palate iz raznih istorijskih perioda, predivnu prirodu i pitome planine, zamkove i romantična sela.

Severne pokrajine, nekada deo Pruske i pre toga bogate Hanzeatske lige danas plene svojim raskošnim lučkim i trgovačkim gradovima poput Hamburga, Bremena, Libeka. Obale Severnog i Baltičkog mora kriju svetlucave, mondenske plaže. Bavarska na jugu sasvim je drugačijeg ambijenta. Predalpsko pobrđe i severne padina Alpa kriju čudesne i romantične dvorce, luksuzna skijališta i banje.

Istorijski gradovi

Drvene kuće od kojih su neke stare i tri veka, elegantni restorani i šarmantni butici čine stari centar gradića Monšau na krajnjem zapadu pokrajine Rajna-Vestfalija. Na drugoj strani, odmah pored Berlina, nalazi se Potsdam, nekadašnja pruska prestonica. Grad je poznat po raskošnoj palati Sansusi, sedištu Fridriha Velikog, pruskog kralja.

Cvinger palata je znak prepoznavanja Dresdena, prestonice Saksonije i Firence na Elbi, kako ga još nazivaju zbog kulturno-umetničkog značaja. Ovaj grad je pravi barokni ukras. Značajno je stradao u Drugom svetskom ratu, i njegova obnova još uvek traje. Palata je sagrađena početkom XVIII veka i služila je kao oranžerija, galerija i mesto održavanja proslava saksonskih kraljeva.

Lučki Libek, poznat i kao Grad od marcipana, se nalazi na listi Svetske baštine UNESCO-a zbog svoje izuzetne gotičke arhitektonske ambijentalne celine i istorijski veoma značajne luke.

Oberamergau je tipičan bavarski, alpski gradić u regionu Garmiš-Partenkirhena. Poznat je po neobičnoj arhitekturi sa kućama čije su fasade oslikane poput freski i tradicionalnim religioznim predstavama koje se ovde održavaju još od 1634.

Trgovački most (Kramerbrucke) se nalazi u Erfurtu. Jedinstven je u Evropi kao srednjevekovni most na kome su nalaze lokali u kojima se trguje već pet vekova.

Rotenburg porvh Taubera je gradić kome Nemačka duguje mnogo od svog imidža. Slika ovog romantičnog gradića je najčešće korišćena slika za turističke tekstove o Nemačkoj. Nalazi se na poznatom Romantičnom putu, 350 kilometara dugom pravcu od juga do severa Bavarske, duž koga se nalaze mnoge istorijske znamenitosti, prirodne lepote i živopisna sela i gradovi.

Dvorci

Dvorac Lihtenštajn se nalazi u Švapskim Alpima, južno od Štutgarta. Izgrađen je u XIX veku u neogotskom stilu, na strmoj litici. U privatnom je vlasništvu, ali je otvoren za turiste i predstavlja veliku atrakciju zbog svog romatničkog izgleda.

Poput njega, ali daleko raskošniji i poznatiji je zamak Nojšvajštajn. Bavarski kralj Ludvig II je dao da se sagradi ovaj dvorac u kasnom XIX veku. Kitnjasta neoromanska građevina sa spektakularnim pogledom na bavarska sela u podnožju Alpa najviše podseća na Diznijeve dvorce, pa se smatra da je on bio inspiracija Dizniju. Danas je to jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija na svetu iako nema neku značajnu umetničku ili istorijsku vrednost.

Nimfenburg palata se nalazi u Minhenu. Sagrađena je u XVIII veku kao letnja rezidencija bavarske kraljevske porodice Vitelsbah. Poznata kao barokno remek delo, a okružena je neverovatno prostranim i lepim vrtovima. Danas je jedna od glavnih minhenskih atrakcija.

Prirodne lepote

Ogromna zemlja poput Nemačke prepuna je prirodnih lepota, koje su često prelepo sjedinjene sa istorijskim znamenitostima. Pored vrela reke Blau se tako nalazi Blaubeuren samostan dok su beskrajne šume Švarcvalda istačkane malim, srednjevekovnim selima sa drvenim kućama i starim pilanama na udaljenim brdima.

Nedaleko od Kelna, nalazi se Ata (Atta), najdublja pećina u Nemačkoj. Pećina prodire 500 metara u dubinu krečnjačkog terena. Od kada je slučajno otkrivena 1907. godine privukla je milione posetilaca iz celog sveta.

Ostrvo Silt u Severnom moru tik uz obalu predstavlja predeo izuzetnih prirodnih lepota, sa dugim peščanim plažama, 20 metara visokim liticama i luksuznim odmaralištima koja postoje preko jednog veka. Silt je mondensko letovalište, jedno od retkih na Severnom moru.

Još jedan predeo izuzetne lepote se nalazi ne granici Donje i Gornje Saksonije. Nacionalni park Harc (Harz) je toliko impresivan i pitom da je omiljeno mesto za šetnje po prirodi, planinarenje i biciklizam.

Vinogradi u dolini Mozela su nadaleko poznati. Ovaj kraj je osim po vinu rizling čuven i po dvorcima.

Bilo šta da odaberete od Nemačke nećete pogrešiti. Pored ovih lepota, Nemačka ima mnogo velikih i sjajnih gradova u kojima ne manjka provoda i znamenitosti. Osim Berlina, na turističkim mapama nezaobilazni su i Minhen, čuven po pivu i Oktoberfestu ali i sjajnim umetničkim galerijama i muzejima, zatim Keln čija katedrala je jedna od najvećih i najlepših u Evropi, Hamburg, lučki i uzbudljiv grad sa novom spektakularnom zgradom opere.

U video reportaži Nemačke turističke organizacije videćete Nemačku za uživanje. Pročitajte više i o nemačkim gastronomskim čarolijama i romantičnim destinacijama.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *