Travel preporuka – Najlepše palate Istanbula koje vredi posetiti – Travel Magazine

Najlepše palate Istanbula koje vredi posetiti

Najlepše palate Istanbula koje vredi posetiti

Istanbul je prepun zapanjujuće arhitekture, a palate, paviljoni i kraljevske rezidencije spadaju među najveličanstvenije građevine ovog grada, pored džamija. Smeštene duž Bosfora ili na strateškim tačkama azijske i evropske strane grada, ove raskošne palate otvorene su za posetioce, a neke su pretvorene u muzeje. Svaka palata ima kompleksnu arhitekturu, živopisnu istoriju i priče koje će vas očarati.

Pogledajte koje palate je volela ruska carica Katarina Velika, kao i koje su najlepše kraljevske palate Evrope. Saznajte i koje najlepše rimske palate možete da posetite.

Evo 8 najlepših palata Istanbula po izboru sajta Culture Trip u kojima ćete sigurno uživati prilikom boravka u Istanbulu…

Palata Topkapı

Rezidencija osmanlijskih sultana punih 400 godina, palata Topkapı bila je prva palata koju su Osmanlije podigle nakon osvajanja grada sredinom 15. veka. Zamršeni kompleks stambenih prostorija, bašta, dvorišta, kuhinja i harema je izgrađen između 1460. i 1478. godine.

Muzej postaje 1924. godine sa zbirkom koja sadrži veličanstveno blago iz osmanskih vremena, svete mošti, porculan i primere fine odeće koju su sultani nosili. Ova palata počiva na litici sa pogledom na Bosfor, Zlatni rog i Mramorno more i lako je dostupna iz okruga Sultanahmet.

Palata Dolmabahče

Dolmabahče, najveća palata u Turskoj, postala je nova rezidencija sultana nakon što je Topkapi propao. Izgrađena u neobaroknom stilu između 1843. i 1856. godine, sa pogledom na Bosfor ali sa obale Bešiktaša, trospratna palata sadrži 285 soba, 44 dvorane i šest turskih kupatila.

Kristalni luster u palati, koji je u glavnoj sali za bal, teži 4.5 tone i ima 750 lampi, i najveći je na svetu. Mustafa Kemal Ataturk (osnivač Turske Republike) takođe je proveo svoje poslednje dane u ovoj palati pre smrti, u novembru 1938. godine.

Palata Beylerbeyi

Dominirajući u okrugu Beylerbeyi blizu mosta Mučenika 15. jula 1973. godine, ova palata ima terasaste vrtove i zapanjujući pogled na zaliv. Izgrađena kao letnja rezidencija sultana između 1861. i 1865. godine, bila je i mesto gde su sultani gostili i zabavljali druge šefove država. Dvospratna palata je u neobaroknom stilu, dok je fasada urađena u stilu tradicionalne otomanske kuće.

Ihlamur Kasrı

Po nalogu sultana Abdulmecida, Nikagos Balyan (poznati carski arhitekta) sredinom 1850-ih, izgradio je ovu letnju palatu u Bešiktašu kao carsku kuću za odmor. Tamo je sultan često primao goste i uživao u begu iz grada.

Smeštena među lipama, palata Ilamur Kasrı ima dve glavne zgrade. Jedna je paviljon Merasim koji se koristi za ceremonije, a drugi je paviljon Maiyet (rezervisan za dvor sultana ili njegov harem). Od 1987. godine palata je pretvorena u muzej. Zbog prelepog vrta je vrlo popularna lokacija za uživanje u šolji turskog čaja ili kafe.

Podelite ovaj članak...
32Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Posetila sam sve , a mojim impresijama nema kraja. Veličanstveno !

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *